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It is therefore my opinion: 

I. I n counties of the seventh and 
eighth classes irrespective of popula­
tion, where the office of sheriff is con­
solidated with another office, the sheriff 
may, if he deems it necessary, appoint 
an under-sheriff without the consent of 
the board of county commissioners. 

2. In such counties, however, the 
sheriff must have the approval of the 
county commissioners before appoint­
ing any deputy or deputies other than 
under-sheriff. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY 
Attorney General 

Opinion No. 58 

Membership in Teachers' Retirement 
System-County Superintendent of 

Schools, clerk in office of. 

Held: Clerk in question in the office 
of county superintendent of 
schools may not be a member in 
the Teachers' Retirement Sys­
tem. 

May 24, 1943. 

Mr. R. W. Harper 
Executive Secretary 
Teachers' Retirement System 
Helena, Montana 

Dear 1-Ir. Harper: 

You have requesteclmy opinion con­
cerning the following facts: 

A clerk in the office of the county 
superintendent of schools has applied 
to the Teachers' Retirement Board 
for a membership in the retirement 
system with prior service rights. She 
has been employed since 1930 in ad­
ministrative work in the superin­
tendent's office and her teaching cer­
tificate expired in that year. 

This is the question to be answered: 

Is a clerk in the county superin­
. tendent's office entitled to member­

ship in the retirement system? 

I t is first important to determine if 
a clerk :in a county superintendent's 
office is a teacher. 

Section I of Chapter 215, Laws of 
1939, defines a teacher under the act 
a nd provides in part as follows: ' 

"'Teacher' shall mean any teacher 
in the public elementary and high 
schools of the state, and the Univer­
sity of 1Iontana, ... including all 
kindergarten teachers in the public 
schools, and shall include any school 
librarian or physical training teacher, 
principal, vice principal, supervisor, 
superintendent, county superinten­
dent of schools, and any other mem­
ber of the teaching or professional 
staff of any public elementary or high 
school of this state, . .. The word 
'teacher' shall also include any per­
son employed in the office of or by 
the superintendent of public instruc­
tion in the performance of duties 
pertaining to instructional services. 
In all cases of doubt, the retirement 
hoard shall determine whether any 
person is a teacher as defined in this 
act." (Emphasis mine.) 

I t is to be noted the quoted section 
provides county superintendents of 
schools are classed as teachers and, 
under Section 2 of Chapter 215, Laws 
of 1939, would be entitled to member­
ship in the retirement system. The 
fact the county superintendent is named, 
but no mention is made of the clerk 
in the county superintendent's office 
would preclude her from participating 
in the benefits of the retirement sys­
tem and shows the legislative intent to 
exclude the clerk. A different situation 
arises in regard to the superintendent of 
public instruction, as "any person em­
ployed in the office of or by the super­
intendent of public instruction in the 
performance of duties pertaining to in- " 
structional services" may be a member. 

Section 975, Revised Codes of Mon­
tana, 1935. as amended by Chapter 20, 
Laws of 1939, authorizes the county su­
perintendent of schools to appoint a 
clerk, but does not require such a per­
son to have a Montana certificate as it 
does in the case of a deputy. This 
wdUld indicate the legislature did not 
regard the clerk in the county superin­
tendent's office as being in the teaching 
profession . 

Section 2 of Chapter 215, Laws of 
1939. p. 576, provides in part: 

"The membership of any person in 
the retirement system shall cease if 
he shall be continuously absent with­
out pay for a period of more than 
three years or if in any period of ten 
consecutive.years after he last became 
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a member he shall render less than 
five years of service as a teacher .... " 
(Emphasis mine.) -

In accordance with the facts you 
have given me and the foregoing quoted 
section leads to the conclusion the 
clerk's membership in the Teacher's 
Retirement System has terminated­
even though she had a membership at 
the start of the clerkship-because of 
the lapse of more than ten years since 
she was a teacher as defined in Section 
1, Chapter 215, Laws of 1939. 

From the foregoing it is my opinion 
that the clerk in question may not be 
a member of the teachers' retirement 
system. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y 
A ttorney General 

Opinion No. 59. 

Elections-Canvassing Board, powers 
of-School Elections 

Held: A board of trustees of a school 
district acting as a canvassing 
board must determine and de­
clare the results of a school elec­
tion from the tally sheets alone 
and not consider any other evi­
dence. The fact totals for each 
candidate were not determined 
by the election officials is imma­
terial. Irregularities in the 
election cannot be considered by 
the canvassing board. as the 
remedy for such irregularities is 
a contest for recount by the un­
successful candidate. 

Mr. Frank ]. Roe 
County Attorney 
Silver Bow County 
Butte, Montana 

Dear Mr. Roe: 

May 26, 1943. 

You have requested my opinion con­
cerning the following facts: 

In a school election the trustees 
in canvassing the votes for school 
trustees found the election judges had 
failed to determine the total number 
of. votes cast for each candidate on 
the tally sheets. The tally sheets did 
contain the votes cast for each candi­
date. but the trustees as a canvassing 
board failed to arrive at a deci&ion 

as to the total votes cast, and exam­
ined the judges and clerks relative to 
the total votes for each candidate. 
~he canvassing board now seeks ad­
vIce. 

The failure of the judges to arrive at 
a total for each candidate and thus de­
termine the persons elected is not ma­
terial, as the canvassing board has this 
power. This is clearly expressed in 
Section 996, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, as it recites in part: 

" .... No informality in such certi­
ficate shall vitiate the election, if the 
number of votes received for each 
person can reasonably be ascertained 
from said tally sheets." 

In other words, the board of trustees 
as a canvassing board may determine 
the total vote for each candidate by 
counting the votes on the tally sheets, 
and in fact this is their function and 
duty. 

The tally sheets are the primary evi­
dence of the votes cast and should be 
examined by the canvassing board with­
out recourse to other evidence. (Dubie 
v. Batani, 97 Mont. 468, 37 Pac. (2d) 
662.) 

In State ex reI. ::\Ioore v. Patch, 65 
Mon t. 218, 211 Pac. 202, our court said: 

"But it is urged that certain affi­
davits were filed and certain other 
evidence produced before the can­
vassing board. The Board of Can­
vassers is without any authority under 
the law to consider any matters ex­
cept that which appears upon the 
face· of the returns." 

The foregoing rule would preclude 
any consideration of testimony of clerks 
and judges by the canvassing board. 
This rule was re-stated by the Court in 
State ex reI. Lynch v. Batani, 103 ::\10nt. 
353, 62 Pac. (2d) 565. In that case 
the lower court had admitted evidence 
of the precinct judges and clerks, and 
the court said of this testimony: 

"The admission of testimony men­
tioned in the above paragraph was 
improper, and accordingly it has not 
been considered by us in arriving at 
this opinion. . . . \Ve agree with 
counsel for the relator that under the 
law ill this state the powers of can­
vassing officers are neither judicial 
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