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treasurer of the state of Montana, who 
is ex-officio the treasurer of the commis­
sion,. is custodian of these federal 
mOnIes. If he or any other state of­
ficer should attempt to use the funds 
for any purpose othe'r than the purpose 
for which they were granted by the fed­
eral government, an action would lie 
to enjoin the unauthorized use. They 
are trust funds in every sense of the 
word, and must be treated as such. 

The solution of your problem thus 
becomes at once apparent, for there is 
clear and specific authority on the type 
of question involved. I invite your 
study of Opinion Number 87, Volume 
16, Report and Official Opinions of the 
Attorney General, page 83, wherein At­
torney General Raymond T. Nagle 
ruled funds received from the federal 
government under the Federal Emer­
gency Relief Act of 1933, for relief pur­
poses, were trust funds to be disbursed 
by the proper officials and no appro­
priation by the legislative assembly was 
necesary in order to authorize such 
disbursement. The opinion contains 
lengthy citation of authority from this 
and other jurisdictions, and I am im­
pressed by the apparent research and 
study which combined to reach the 
holding thereof. 

I agree with the holding in Opinion 
Number 87. Volume 16, Report and 
Official Opinions of the Attorney Gen­
eral; and, applying like reasoning to 
the problem you have presented. I an­
swer your question in the negative. Al­
though custom has established the prac­
tice of the legislative assembly's spe­
cifically appropriating to the Unem­
ployment Compensation Commission 
federal monies granted by the federal 
government for administrative pur­
poses, such an appropriation is not es­
sential as a condition to the expendi­
ture of such monies for purposes desig­
nated by the federal government by 
state officers and agencies. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY 
Attorney General 

Opinion No. 33. 

Nepotism-Civil Aeronautic's Adminis­
tration-Instructors. 

Held: The fact that the board is re­
quired to furnish a certificate 
showing, among other things, 
the name of each instructor cer­
tified for the next course, may 

seem to indicate a new selection 
is required. This fact alo'ne does 
not so indicate. I believe this se­
lection in the first instance con­
tinues until the board terminates 
the services of the instructor by 
formal board action. The only 
purpose of the certificate, in my 
judgment, is to inform the agency 
that-for that course-qualified 
instructors will be available. The 
appointment of all instructors 
terminates with the termination 
of the contract, and if a new con­
tract is entered into new appoint­
ments must be made, and, in such 
event, the board, as presently 
constituted, would be prohibited, 
under the Nepotism Act, from 
appointing the instructor in ques­
tion, if the relationship now ex­
isting between the board member 
and the instructor still exists. 

Mr. Marshall Murray 
County Attorney 
Flathead County 
Kalispell, Montana 

Dear Mr. Murray: 

April 3, 1943. 

Since writing Opinion No. 17, Vol­
ume 20, Report and Official Opin­
ions of' the Attorney General, you 
have further advised me concerning the 
facts, and have called my attention to 
the fact the contract between the fed­
eral agency and the school district cov­
ering the employment of the instruc­
tor in question. differs in many of its 
terms from the form of the contract 
mentioned in the opinion. The contract 
under which the board is operating does 
not contain the provisions quoted in the 
opinion and which provisions in a large 
sense influenced the opinion. While 
these differences do not in my opinion 
change the decision reached, yet-in­
asmuch as I have now before me the 
original contract, and, in addition, the 
benefit of a conference with you-I 
deem it advisable to give you the fol­
lowing further opinion based upon the 
present contract and the further facts 
supplied. 

There have been three district con­
tracts entered into between the board 
and the federal agency. While these 
differ somewhat in some provisions, on 
the whole the difference does not affect 
in any way the question here to be de­
termined. 
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The simple facts are: The board of 
trustees, prior to J alluary, 1943, entered 
into a contract with the Civil Aeronau­
tics Administration, an agency of the 
federal government, whereby the board 
agreed to furnish, among other things, 
flight and ground school instructors 
and to instruct a specified number of 
trainees assigned by the federal agency 
for a definite period, usually eight weeks 
for each quota of trainees. At the end 
of each course there was an interval 
before the next quota arrived, during 
which time the instructors had nothing 
to do and were not compensated. The 
federal government provided the money 
with which to pay the salary of each 
instructor. These funds were deposited 
in the county treasury, and warrants 
in payment of the salaries were drawn 
by the trustees on the fund. Under 
the provisions of the contract, the board 
was required, at the beginning of each 
training period, to furnish the agency 
with a certificate showing, among other 
things, the names of instructors selected 
and available for such period for the 
several subjects taught. The board had 
designated, as a matter of convenience, 
one of its members to execute such 
certificate. 

Article 14 of the contract provided: 

"Duration. All services under this 
contract shall be completed on or 
before June 30, 1943, unless the con­
tract time therefor is extended by 
the governnlent." 

Prior to the time, January, 1943, when 
the board member, who is related to the 
instructor in question, became a mem­
ber of the board, the board had selected 
the instructor in question, and on at 
least two occasions, prior to January, 
1943, had certified the name of this 
instructor as available. 

The question here considered arose 
at the time a certification was to be 
made and at which time the member 
related to the instructor, was serving 
on the board. 

Under the facts above related, then, 
does the' Nepotism Act have applica­
tion? 

The Nepotism Act prohibits any 
board from appointing to any position 
of trust or emolument any person or 
persons related to any member within 
certain degrees. It is conceded here the 
instructor is related to a member of the 
board within the restricted degree. 

The controlling fact in determining 
whether the Nepotism Act applies to 
the facts here present, is whether there 
is a continuing employment of the in­
structor or an employment for a definite 
period under the contract, to-wit, an 
employment only for each separate 
course of training, being a period of 
some eight weeks. . 

It will be noted the contract does not 
expire by its terms until June 30, 1943, 
unless terminated by notice as therein 
provided. It would seem clear from a 
study of the contract itself and con­
sidering the purpose, aim and object 

. of the subject, that it was intended by 
both parties that the terms of. the 
contract, including the selection of in­
structors should be of a continuing 
nature. In other words. as related 
directly to the specific question here, 
it was the intention that the instructors 
first selected by the board should con­
tin ue for the duration of the con tract. 
It is true, of course, the board appoints 
(or employs) the instructor. It is like­
wise true, the board has the authority 
and right under the contract to termi­
nate the services of anv instructor and 
appoint another. . 

The fact that the, board is required 
to furnish a certificate showing, among 
other things, the name of each instruct­
or certified for the next course, may 
seem to indicate a new selection is 
required. In Iily opinion, however, this 
fact alone does not so indicate, I be­
lieve' the selection in the first instance 
continues until the board terminates 
the services of the instructor bv formal 
board action. The only purpose of the 
certificate, in my judgment, is 'to in­
form the agency that-for that course­
qualified instructors will be available. 
It is further my opinion the appointment 
of all instructors terminates with the 
termination of the contract, and if a 
new contract is entered into, new ap­
pointments must be made, and, in 
such event, the board as presently 
constituted, would be prohibited, under 
the Nepotism Act, from appointing the 
instructor in question, if the relation­
ship now existing between the board 
mem ber and the instructor still exists. 

I t is therefor my opinion, under the 
facts as here presented, the Nepotism 
Act does not apply, under the present 
contract. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y 
Attorney General 




