
304 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Dear Mr. Lynch: 

You have requested an opInIOn of 
this office asking if the clerk of court 
should charge for filing of petition for 
letters of administration on an estate 
of a deceased. person, when the per­
son so filing the petition had thereto­
fore paid a filing fee for filing a peti­
tion for letters of special administra­
tion on the same estate. 

Section 4919, Revised Codes of ~don­
tana, 1935, provides the fees to be 
charged by the clerk in probate pro­
ceedings in part as follows: 

"At the time of filing the petition 
for letters testamentary, of admin­
istration, or guardianship, the clerk 
must collect from the petitioner the 
sum of five dollars." 

This section also provides for other 
fees to be charged for the filing of 
other petitions in any particular pro­
bate proceedings. Thus, the inference 
is given that the fee charged is for the 
filing- of the petition and not the com­
mencement of the probate proceed­
ings. As a petition for letters of special 
administration is as much, or nearly 
as much, work to file as the petition 
for general administration, it is to be 
presumed the statute intended that 
even if the two petitions be filed in 
the same estate and by the same peti­
tioner there would be two filing fees 
to be paid. This office held in Opinion 
No. 478, Volume 19, Report and Offi­
cial Opinions of the Attorney General. 
that the charge was for the filing of 
the petition, and even in the event of 
death, a subsequent petitioner to fill 
the vacancy must pay the filing fee. 

Furthermore, under our statutes 
proceedings for special administration 
and general administration are t\\'o en­
tirely different proceedings. for two 
entirely different purposes. The special 
administration is to preserve the es­
tate from waste until someone is ap­
pointed to take charge of it, and is only 
allowable in the event of anticipated 
waste, destruction, or loss due to lack 
of care, while general administration 
is for the purpose of legally paying 
creditors and distributing the estate. 
Generally the law recognizes two dis­
tinct proceedings. See in this respect 
Bancroft's Probate. Volume I, page 
613. as follows: 

"Special administration and gen­
eral administration although upon 
the estate of the same decedent, are 
separate, distinct and independent 
proceedings." 

Therefore, it is my opinion a person 
filing- a petition for letters of general 
administration of an estate must pay 
the sum of five dollars to the clerk at 
the time of filing, even if such peti­
tioner had theretofore paid the sum of 
five dollars to the clerk for filing for 
special letters of administration on the 
same estate. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTO:\fLY 
Attorney General 

Opinion No. 240, 

Schools and School Districts-Trans­
portation-Pupils Enrolled Outside 
District of Residence-Residence, 

School Pupils. 

Held: A parent who resides in two 
school districts for a portion 
of each year and earns his liv­
ing in one district is a resident 
of the district where he earns 
his living in regard to the ap­
plication of Chapter 203, Laws 
of 1943. It is mandatory, un­
der the provisions of Chapter 
203, Laws of 1943, that the 
school district in which a child 
resides and who attends school 
in another district with req ui­
site authorization, pay the ac­
tual cost of education. Th~ 
trustees of a school district 
have discretionary power to 
furnish transportation but if 
they furnish transportation to 
any. they must furnish to all. 
T t is not mandatory for a 
school district to pay the actual 
cost of educating a child who 
attends school in another dis­
trict unless such child has been 
authorized to do so by the 
county superintendent of the 
county of the child's residence 
and the board of trustees of the 
district which he intends to at­
tend school. School trustees do 
not have the authority to fur­
nish transportation to a child 
who lives less than three miles 
from an elementary school, ex­
cept in the above authorized 
cases. 
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Mr. \N. ~I. Black 
County Attorney 
Toole County 
Shelby, :\Iontana 

Dear Mr. Black: 

August 14, 1944. 

You have submitted the following 
facts for my opinion: 

"Mr. 'A.' resides in School Dis­
trict No. 19 and has children of 
grade school age. He owns his 
farm and has a home in said District 
No. 19, but the grade school in Dis­
trict No. 19 is more than three miles 
from his residence in the district. 
This same Mr. 'A.' also owns a 
home in Shelby in District No. 14 
wherein he and his wife and family 
reside during the school year of 
nine months and he also pays taxes 
in School District No. 14; also he 
and his wife are registered voters in 
School District No. 14, and he claims 
that Shelby in District No. 14 is his 
legal residence and place of abode, 
although he actually earns the living 
for himself and family on the farm 
in School District No. 19." 

You ask the following questions in 
regard to the above facts: 

"1. Ts Mr. 'A.' a resident of School 
District No. 14 or School District 
No. 19, with reference to the school 
laws? 

"2. If we assume that Mr. 'A.' is 
a resident of School District No. 19, 
and his children attend school in 
District No. 14, must School Dis­
trict ~o. 19 pav the tuition set by 
School District No. 14? . 

"3. If children who are residents 
of School District No. 19 are per­
mitted to attend by the county super­
intendent and do attend in School 
District Ko. 14 must the trustees of 
School District No. 19 approve the 
transfer of funds for transportation? 

"4. You also ask if the parents 
of grade school children who reside 
within three miles of the school in 
their district and who attend school 
in School District No. 14 are entitled 
to receive tuition and transportation 
costs from the district of the resi­
dence of the parents?" 

Tn answering your first question it 
is necessary to consider Section 1013, 

Revised Codes of :\oIontana, 1935, as 
amended by Chapter 203, Laws of 
1943, which provides in part: 

"For the purpose of determining 
the residence of such child the place 
where the father resides and earns 
the major portion of the living for 
his family shall be used." 

The facts submitted concerning Mr. 
"A." offer a perplexing problem in that 
he owns homes in both school dis­
tricts and resides in both during some 
portion of the year. The place he 
claims as his residence and his place 
of voting would be material in deter­
mining his domicile if the definition 
contained in Section 1013. as amended. 
were not the basis of determination. 
The fact he resides in both District 
19 and 14 for some part of the year 
does not assist in the fixing of resi­
dence, but the fact he earns his living 
in District No. 19, must, under the 
definition, be the controlling factor. 
Both of the elements, residence and the 
earning of the living, are present for 
fixing the residence in School District 
No. 19. 

It is also to be noted that residence 
for school purposes does not change 
the domicile as in 17 Am. Jur. 608, 
the text states: 

"Thus. it may be found that there 
was no change of domicile when the 
only purpose in making the change 
was to place the children of the fam­
ily in good schools." 

1n answering your second question 
I assume that the children have re­
ceived the written permission to at­
tend school in School District No. 14 
and that the provisions of Chapter 
203, Laws of 1943, have been complied 
with in that regard. 

It is mandatory that the school dis­
trict of the residence pay the "actual 
cost of educating" the children. Chap­
ter 203, Laws of 1943. contains the 
following provision: 

"When approval of attendance in 
another district within or without 
the county has been granted, the 
district on which such child resides 
shall pay to the school district where 
such child attends, the actual cost 
of educating a child in the school 
attended. Such actual cost to be de­
termined by finding the average cost 
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per child for the preceding year for 
maintaining the pul;>lic elementary 
school to be attended." 

It is also provided that the budget 
supervisors include the item in the 
preparation of the budget. 

The tuition to be charged is not to 
be an arbitrary figure set by the trus­
tees of the school of attendance, but 
is one based on mathematical compu­
tation from the records of the previous 
year. 

The meaning of "actual cost" has 
been defined by this office in Opinion 
No. 108, Volume 20, Report and Offi­
cial Opinions of the Attorney General. 

The answer to your third question 
is found in Chapter 152, Laws of 1941, 
which provides: 

"The board of trustees of any 
school district or county high school 
within the state of Montana shall 
have the power ,to furnish transpOr­
tation to and from school . . ." 
(Emphasis mine.) 

The wording emphasized means that 
the trustees have a discretionary au­
thority to furnish transportation or 
funds for transportation and that it is 
not mandatory that they provide trans­
portation funds. 

Section 9, Chapter 152, Laws of 1941, 
answers your fourth question in part 
as it provides: 

"Any child, not younger than six 
(6) nor older than twenty-one (21) 
years, whose residence is in the state 
of .'.Iontana, three (3) or more miles 
distant, over the shortest practical 
road, from the nearest public ele­
mentary school ... is entitled to 
transportation for each day he at­
tends a :\fontana public school ... " 

It must be found from the above 
provision that any child who lives 
within three miles of a public elemen­
tary school is not eligible to receive 
transportation assistance, unless in au­
thorized cases. 

Bv the terms of Chapter 203. Laws 
of 1943, the parents of a child who lives 
less than three miles from the school 
of their own district are not entitled 
to have the actual cost of educating 
the child paid to the school of another 
district where the child attends school. 
However, Section 3 and Section 5 of 
Chapter 203 provide exceptions to the 

three mile limitation and if the child 
receives written permission to attend 
the schools in another district as pro­
vided in these exceptions, then the tui­
tion must be paid by the district of his 
residence. 

I t is therefore my opinion: 

I. A parent who resides in two 
school districts for a portion of each 
year and earns his living- in one 
district is a resident of the district 
where he earns his living in regard 
to the application of Chapter 203, 
Laws of 1943. 

2. It is mandatory, under the pro­
visions of Chapter 203, Laws of 
1943, that the school district in which 
a child resides and who attends 
school in another district with the 
requisite authorization, pay the ac­
tual cost of education. 

3. The trustees of a school district 
have discretionary power to furnish 
transportation, but if they furnish 
transportation to any, they must fur­
nish it to all. It is not mandatory 
for a school district to pay the actual 
cost of educating a child who at­
tends school in another district un­
less such child has been authorized 
to do so by the county superin­
tendent of the county of the child's 
residence and the board of trustees 
of the district in which he intends 
to attend. 

4. School trustees do not have the 
authority to furnish transportation 
to a child who lives less than three 
miles from an elementary school, 
except in the above authorized cases. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y 
A ttorney General 

Opinion No, 241. 

Registrar of Motor Vehicles-Mort­
gages on Motor Vehicles-Certificate 
of Ownership-Recording Mortgages-

Motor Vehicles-Vehicles, 

Held: That the registrar of motor ve­
hicles has no authority to re­
cord a mortgage. etc., on a 
motor vehicle unless the cer­
tificate of ownerhsip is pre­
sented, and may not record a 
mortgage even if certificates of 
ownership are presented for 
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