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Opinion No. 169.

Tax Deed Lands in Irrigation District
—Sale—Lease.

Held: Boards of county commission-
ers, under the terms of Chapter
171, Laws of 1941, are required
within six months after acquir-
ing any land by tax deed to
enter an order of sale.

January 25, 1944,
Mr. E. P. Conwell
County Attorney
Carbon County
Red Lodge, Montana

Dear Mr. Conwell:

You have asked for an opinion on
the following questions:

“l. Is it the duty of the board of
county commissioners under Chapter
171, Laws of 1941, to offer the lands
upon which tax deed was taken in
1932 and which was under the Red
Lodge-Resebud Irrigation District
for sale? - .

“2.  Is it the duty of the board of
county commissioners to offer all or
part of said lands acquired by tax
deed in 1932 for sale upon the re-
quest or demand of an oil company
or of a taxpayer of Carbon County?

“3. In the event that such land
is offered for sale and no purchasers
bid at such sale  and leases are then
entered into by the county with an
oil company or other lessees under
the provisions of said Chapter 171,
Laws of 1941, what distribution
should be made of the rental
moneys?”’

Answering your first question, where-
in the county procured tax deeds to
this land in 1932, and no appraisal has
been had of said lands by the board
of county commissioners and no sale
has been authorized or held, it appears
that it is now the duty of the board
of county commissioners to proceed
immediately to determine by appraisal
and fix the fair market value of said
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lands and then enter an order of public
auction sale of said lands and proceed
at once to advertise the said public
auction sale by publication and posting,
all as provided by Chapter 171, Laws
of 1941.

Chapter 171, Laws of 1941, is now
the exclusive authority and method of
selling county tax deed lands. Section
1 of Chapter 171, Laws of 1941, pro-
vides in part as follows:

“Whenever
quired any land by tax deed it shall
be the duty of the board of county
commissioners within six (6) months
after acquiring title to make and
enter an order for sale of such lands
at public auction at the front door of
the courthouse, provided, however,
that thirty (30) days’ notice of such
sale shall be given by publication
in a newspaper printed in the county.
Such notice shall be published once
a week for three (3) consecutive
weeks and shall be posted in at least
three (3) public places in the county.

“Notice posted and published shall
be signed by the county clerk and
one notice may include a list of all
lands to be offered for sale at one
time. It shall describe the lands to
he sold, the appraised value of same
and the time and place of sale, and
no sale shall be made for a price less
than the fair market value thereof,
as determined and fixed by the board
of county commissioners prior to
making the order of sale, which
value shall be stated in the notice of
sale. Provided, further, that at any
time before the date fixed for such
sale, notice of which has been given
as above provided, the taxpayer or
successor in interest whose property
has been deeded to the county may
purchase such property subject to
the reservation hereinafter provided
by payment to the county of the
full amount of the taxes, penalties,
and interest due on said land at the
time of taking said tax deed and such
purchase and payment may be ef-
fected by an installment contract with
annual payments as hereinafter pro-
vided.”

-

Answering your second question, it
is apparent that no one need request
or demand the board of county com-
missioners to sell these lands; the law
is mandatory in its terms and it is pre-

the county has ac- .
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sumed the board will perform its re-
quired duty. .

Answering your third question, in
the event the lands are appraised, the
sale advertised and no preference is
exercised by the taxpayer or his suc-
cessor in interest, and the public auction
sale is held and the lands are not sold.
then in the sound discretion of the
board of county commissioners, they
may at any time either again appraise,
advertise and offer such land for sale,
or they may sell at private sale at
the best price obtainable, but at not
less than ninety percent of the last ap-
praised value.

In the event no sale is made then,
the board of county commissioners may,
if deemed for the best interests of the
county, lease such lands for farming
not to exceed three years, for grazing,
not to exceed five years, except when
such lands are within legally created
grazing districts when such lease shall
not exceed ten years.

The board of county commissioners
may lease such lands for mineral pur-
poses, and when so leased for minerals
or oil and gas purposes, said lease
shall be for such terms as the board
shall determine for the best interest
of the county, and reserving a royalty
of twelve and one-half percent (1214 %),
all as provided in Section 5 of Chapter
171, Laws of 1941, as amended by Chap-
ter 82, Laws of 1943.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY
Attorney General
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