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Opinion No. 11.

County Treasurer—Vacancy—OQath and
Bond—County Commissioners—Ap-
pointing Power—Offices and Officers—
Constitutional Law.

Held: Where county treasurer elect—
who has taken and subscribed
the constitutional oath of office
and filed the proper approved
bond—dies before the - com-
mencement of his term of office
on the first Monday of March,
a vacancy will occur in the office
of county treasurer on said first
Monday in March. Incumbent’s
term will terminate on first
Monday in March. Under con-
stitution, board of county com-
missioners shall appoint person
to fill vacancy, and the appointee
shall hold such office until the
next general election.

January 26, 1943.

Mr. Dan S. Sullivan, Chairman
Board of County Commissioners
Silver Bow County

Butte, Montana

Dear Mr. Sullivan:

You have informed me Mr. William
McPhail was duly and regularly elected
county treasurer of Silver Bow County
for a four-year term, beginning on the
first Monday of March, 1943; that Mr.
McPhail thereafter took and subscribed
and filed the constitutional oath of
such office and also furnished and filed
the required, approved bond of said
office; that Mr. McPhail thereafter died
on the 22nd day of January, 1943.

Your question is:
“Under the circumstances prevail-
ing in this case, are the county com-
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missioners authorized to make an
appointment to fill the office of

county treasurer until the next
general election?”
Section 5 of Article XVI of the

Constitution of the State of Montana,
as pertaining to your question, provides:

“There shall be elected in each
county the following county officers
who shall possess the qualifications
for suffrage prescribed by Section 2
of Article IX of this Constitution and
such other qualifications as may be
prescribed by law:

“. . . one treasurer, who shall be
collector of the taxes, provided that
the county treasurer shall not be
eligible to his office for the succeed-
ing term Persons elected to
the different offices named in this
section shall hold their respective
offices for the term of four (4) years,
and until their successors are elected
and qualified. Vacancies in all county,
township and precinct offices, except
that of county commissioners, shall
be filled by appointment by the board
of county commissioners, and the
appointee shall hold his office until
the next general election .. .”

It appears there is no question Mr.
McPhail was duly and regularly elected
county treasurer. Did he qualify as
required by law?

Black’s Law Dictionary defines “qual-
ify” or “qualified,” as used above, as
“adapted, entitled, as an elector to vote;
applied to one who has taken steps to
prepare himself for an office or appoint-
ment, as by taking an oath, giving
bond.”

“Qualify,” as used in the Constitution
means to take such steps as the statute
requires before the person elected or
appointed to an office is allowed to
enter on the discharge of its duties,
such as file a sufficient bond, to be
approved by the proper officer, and to
take and subscribe the official oath.

State v. Albert, 55 Kan. 154, 40
Pac. 286, 287;

State v. Irey, 116 Kan. 21, 225 Pac.
1050, 1051

Section 511, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, provides an office becomes
vacant upon the happening of either
of enumerated events. Subdivision 1
provides, “the death of incumbent.”

The only question is: Does the in-
cumbent treasurer hold over after the
expiration of his term on the first Mon-
day in March, 1943, or is there a
vacancy as defined in the Constitution
and statute quoted above?

The Constitution has spoken in plain
language. and clear intent. The incum-
bent treasurer’s term expires on the
first Monday of March, 1943. He has no
hold over in any event because of the
fact Mr. McPhail was duly and regu-
larly elected county treasurer and had
qualified by filing his constitutional oath
of office. (Section 1 of Article XIX of
our State Constitution.)

Thereby, Mr. McPhail was entitled
to take the office on the first Monday
in March, 1943, and at that time, had
he lived, the right of the incumbent to
occupy the office would have ter-
minated. The-rights of the parties be-
came fixed when Mr. McPhail qualified.
Of course, the incumbent has the right
to fill out his term to the first Monday
in March, 1943, but he has a right to
nothing more.

The general rule has been stated as
follows:

11

. . . When a successor has been
legally elected and qualified, the prior
incumbent’s right to hold over there-
upon ceases, and it does not revive
because his successor dies after his
qualification, but before the com-
mencement of his term.” (Mechem
on Public Officers, Section 401, P.
259.)

It is also stated as follows:

“Where a successor has so quali-
fied, the right of the incumbent to
hold over ceases, and does not revive
upon the death of his successor be-
fore the commencement of the latter’s
term.” (46 C. J. 970, and cases cited.)

To the same effect, see Bradley v.
Clark, 133 Cal. 196, 65 Pac. 395.

In direct point are:
State ex rel. Elliott v. Bemenderfer,
96 Ind. 374;

State ex rel. Johnson v. Albert, 55
Kan. 164, 40 Pac. 286;

State ex rel, Attorney General v.
Seay, 64 Mo. 89, 27 Am. Rep. 206;

People ex rel. Sweet v. Ward, 107
Cal. 236, 40 Pac. 538;

People v. Boughton, 5 Colo. 487.
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“In the Indiana case the court
said: ‘The contention of the relator’s
counsel is that McVitty died before
his term of office commenced, he
was never qualified, and, therefore,
no successor to the relator was ever
elected and qualified. This position
is not tenable. The right of McVitty
to the office was vested at the time
he took the oath in the manner and
form required by law, and his sub-
sequent death did not entitle the
relator to hold over. A vacancy re-
sulted for the reason that a successor
to the relator had been duly elected
and qualified, and this having taken
place his rlght to hold over ter-
minated.

“ ‘Unt11 hxs successor is elected and
qualified’ is not esoteric languagec.
The phrase in common in this State
and elsewhere. The words are plain
and have an accepted meaning in the
law. Are there any considerations of
the purpose of this provision which re-
quire a different construction than the
natural one of taking the oath and
filing the bond, where a bond is re-
quired, and performing such other
acts, if any, as the law may require
as a condition precedent to the right
to take the office when the term
begins? . . .

“Giving effect to the hold over
clause as it reads results in no ab-
surdity nor departure from constitu-
tional policy. The term consists of
a ‘fixed tenure and a contingent terin.’
People v. Ward, 107 Cal. 236, 239, 40
Pac. 538, 539. The hold over provision
is purely conditional, on failure of an
elected successor or his qualification.
Thereby, the right of incumbent to
hold over term does not end until
his successor has been elected and
has accepted the office by qualifving.
So, barring contingencies, the office
is held by an elected official. . . .

“Moreover, no other qualifiction
was then required by statute and,
from time immemorial elected officers
had been permitted, and sometimes
required, by statute to qualify before
their terms began. The provision
therefore permits both election and
qualification of a successor before the
end of the incumbent’s term and re-
quires no further act to be done or
condition to exist to nullify the hold
over provision. It establishes one
test for all conditions and works
differently because the conditions,

not the test, are different.” (Toy ex
rel. Elliott v. Voelker, 273 Mich. 205,
262 N. W. 881.)

The people by the Constitution, the
courts by their decisions, and the legis-
lature by our statutes, have determined
this matter.

It is therefore my opinion Mr. Mc-
Phail qualified for the office of county
treasurer before his death by taking
and subscribing the constitutional oath,
and by further filing the proper ap-
proved bond. Therefore, the term of
the mcumbent will expire on the first
Monday in March, 1943. By the death
of Mr. McPhail, a vacancy will occur
in said office on said date which the
Constitution demands shall be filled by
the board of county commissioners, and
the appointee shall hold such office
until the next general election.

Sincerely yours,

R. V. BOTTOMLY
Attorney General
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