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No. 86

COUNTY COMMISSIONERS—SALES—TAX DEED
LANDS—ASSIGNMENT OF ORIGINAL OWNER

Held: Where application was made to county by assignee of former
owner on March 15, 1941, to purchase lands taken by county on
tax deed and applicant had performed all requirements of Chapter
181, Laws of 1939, and nothing was left to do but ministerial duty
of Board to execute contract of sale, said purchaser was in time
and entitled to contract.

Mr. Bert W. Kronmiller
County Attorney
Big Horn County
Hardin, Montana

April 21, 1941.

Dear Mr. Kronmiller:
You have submitted the following:

“The county acquired ‘A’s’ land by tax deed, in 1939. ‘B’ then
acquired ‘A’s’ interest in said lands. ‘B’ made application to the county
to purchase said land on March 15th, 1941, under the provisions of
Chapter 181 of the Laws of 1939, paying down 20% in cash, and
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balance in annual payments as provided by Section 4465.9, Revised
Codes of Montana, 1935. The application was accepted. The con-
tract was not actually signed until the 20th of March, 1941. Did ‘B’
lawfully acquire said lands by repurchase?”

In answering your inquiry it will be noted Chapter 181 of the Laws of
1939 was repealed in toto by Chapter 171 of the Laws of 1941, which
became effective March 19, 1941,

Chapter 181 of the Laws of 1939 granted the preferential right or
privilege to purchase the property from the county at any time before
the county sold the same to someone else.

Obviously “B,” under the facts submitted, had performed all that was
required of him under the Act, by making the application, which
was accepted and by paying down in cash the necessary 20% of
the purchase price. All that was left to do was the ministerial act of
the Board of County Commissioners in accepting and executing the
contract, as that duty on the Board’s part was mandatory.

“It is next argued that the provision in question does not require
the Board to sell the land to the former owner, but is only permis-

" sive in form, since the word ‘may’ is used. The provision is permissive,

but the permission is not to the Board to sell, but to the former owner

to buy. Obviously, the statutory permission to buy necessarily im-

poses upon the Board a mandatory obligation to sell.”

Blackford v. Judith Basin County, 109 Mont. 578, 587, 98 Pac.
(2nd) 872.

It is my opinion the party “B,” under the facts as you have presented
them, had complied with the requirements of Chapter 181, Laws of 1939,
and in time, and was entitled to a contract of purchase from the Board
of County Commissioners for the said land, and under said contract legally
acquired the same.

: Sincerely yours,

JOHN W. BONNER
Attorney General
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