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lease. However, if the land applied for includes a reasonably usable unit, 
the application should be considered, notwithstanding the fact it may not 
include all the land covered by the expiring lease and, of course, provided 
the splitting of the acreage does not render valueless the remain­
ing acreage not bid upon by the new applicant. The including of a 
quantity of state lands in one lease should not constitute such land the 
only unit thereafter available for leasing or for which applications will 
be received. 

To answer your specific question, it is my opinion that, when a lease 
on a certain acreage of state land expires, and the land is again offered 
for lease, the competitive bid of a new applicant need not be on the 
entire acreage of the former lease but can be upon a portion of the acre­
age, if it is determined by the state board of land commissioners the 
largest measure of legitimate advantage to the state as trustee of the 
trust for which the lands were granted will reasonably result from accept­
ing bids on a less tract of state lands than is included in the former lease. 

Sincerely yours, 

No. 404 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

NATIONAL DEFENSE-PUBLIC EMPLOYEES, 
Reemployment of-"INDUCTED," defined 

Held: All employees of the state and its political subdivisions, except 
those employed in temporary positions, who leave such positions 
in order to perform training, service or active duty with the mili­
tary forces of the United States and who are inducted and actually 
serve, are entitled to the benefits of Chapter 47, Laws of 1941, 
regardless of the manner in which they entered such forces. 

Dr. F. I. Terrill 
Superintendent 
Tuberculosis Sanitarium 
R. F. D. No.1 
Deer Lodge, Montana 

Dear Doctor Terrill: 

April 18, 1942. 

You have requested my opinion whether both drafted and enlisted state 
employees come within the provisions of Chapter 47, Laws of 1941. 

The purpose of Chapter 47, Laws of 1941, is best expressed in the title 
to the act, which reads as follows: 

"An Act to Provide for Reemployment of Eelected Officers and 
Employees of the State of Montana and any Political Subdivision 
Thereof, Who Shall Hereafter Serve in the Military Forces of the 
United States, Upon the Completion of their Period of Training and 
Service; to Provide for 'Acting' Officers to Serve During Such Ab­
sence of Elected Officers; and Relating to Procedure to be Followed 
to Secure Such Reemployment." (Emphasis mine.) 

Section 1 of the act provides in part: 

"Any person inducted into the land or naval forces of the United 
States (including the aviation unit of either force) or any member of 
any reserve component of the land or naval forces, national guard, or 
retired personnel ordered into the active military service of the United 
States, who, in order to perform such training, service or active duty, 

cu1046
Text Box



404] OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 683 

leaves a position, other than a temporary position, in the employ of 
the State of Montana or any political subdivision thereof ... shall be 
restored to such position, status and pay ... " (Emphasis mine.) 

The question here presented undoubtedly has arisen because of the 
use of the word "inducted." However, in construing a statute, the inten­
tion of the legislature must be gathered from a consideration of every 
part with reference to the whole so as to make it harmonious and sensible. 
(State v. Callow, 254 Pac. 187, 78 Mont. 308; Angell v. Lewistown State 
Bank, 232 Pac. 90, 72 Mont. 345; Stadler v. City of Helena, 127 Pac. 454, 
46 Mont. 128.) The title of an act may be considered to aid construction. 
(State v. Duncan, 177 Pac. 248, 55 Mont. 376; Morrison v. Farmers' & 
Traders' State Bank, 225 Pac. 123, 70 Mont. 146.) It is a rule of con­
struction legislators must be presumed to have known the meaning of 
words used and to have used them in their ordinary meaning. (State v. 
Cronin, 109 Pac. 144, 41 Mont. 293; Northern Pacific Ry. Co. v. Sanders 
County, 214 Pac. 596, 66 Mont. 608.) 

It is worthy of note the legislature used the word "induct" rather than 
the word "draft." These words have separate and distinct meanings. 

Webster's New International Dictionary defines the word "induct" as 
follows: 

(1) To introduce, as to a benefit or office; to put in actual pos­
session of the temporal rights of an eccliastical living, or any other 
office, with the customary form and ceremonies; to install; usher. 
(2) to lead or conduct. (Rare) (3) To bring in; to introduce; hence, 
to initiate. 

And the same authority defines the word "draft," as pertinent here, as 
follows: 

To draw by selection for a particular purpose, as men from the 
general body of the people to serve as soldiers or sailors; to detach 
for service, to select. 

It will be noted that, in the title of the act, the legislature used the 
phrase "Who shall hereafter serve in the Military Forces of the United 
States." 

There could be no reason why the legislature should confine the bene­
fits of this act to those persons only who were drafted, and exclude those 
who voluntarily enlisted. 

From the definitions of the two words, "inducted" and "drafted," and 
considering the language of the title, it is clear the legislature intended 
to extend the provisions of this act to all regularly employed state em­
ployees and employees of its political subdivisions, such as cities, counties 
and school districts, who "serve in the military forces of the United 
States either in training, service or active duty," regardless of the manner 
in which such employees became a part of the military forces. Whether a 
person volunteers or is drafted, he must be inducted into the military 
force before he serves therein. It is equally clear that, by the use of the 
word "inducted" rather than the word "drafted," the legislature did not 
intend employees whose names were drawn as selectees but who were not 
actually inducted into the service should be included within the benfits 
of the act. ~1 

It is therefore my opinion all employees of the state and its political 
subdivisions, except thase employed in temporary positions, who leave 
such positions in order to perform training, service or active duty with the 
military forces of the United States, and who are inducted and actually 
serve, are entitled to the benefits of Chapter 47, Laws of 1941, regardless 
of the manner in which they entered such forces. 

Sincerely yours, 
JOHN W. BONNER 
Attorney General 




