
OPINIONS Of T~E ATTORNEY GENERAL [403 

No. 403 

STATE LANDS-STATE BOARD OF LAND COMl\IJlS­
SIONERS~LEASES OF STATE LANDS 

H~ld: When a lelise on a certain acr~age of stat~ land expires, and the 
land is ag~ off~red for lease, the competitive bid of a new appli­
cant need not be on the entire acreage of the former lease, b\lt can 
be upon a portion 9f the acreage, if it is determined by the state 
board of lan4 commissioners th~ largest measure of legitimate 
advantage to the state, all trustee of the trust for which the lands 
were granted, will reasonably result from accepting bids on a less. 
tract of state lands than is included in the former lease. 

Honorable J. W. Walker 
Commissioner of State Land and Investments 
State Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Walker: 

You have asked this office the following question: 

April 18, 1942. 

"When a lease on a certain acreage of state land expires, and the' 
land is' again offered for lease, must the successful bid be upon the 
entire acreage of the former lease or can it be on a portion only?" 

The preference right of former lessees is set out in Section 1805.21 of 
the Revised Codes of Montana, 1935, as amended by Section 1 of Chapter 
20, Laws of 1941, which gives the right of renewal to a lessee of state land,. 
"providing no other application or applications for lease of land have been 
received thirty (30) days before the expiration of the lease." The section. 
as amended, further provides: 

"In case such other application or applications have been received. 
the holder of the lease, if he has paid all rentals due to the state and 
not violated the terms of his lease, shall have the preference right 
to lease the lands covered by his former lease to the extent that he 
may take the lease at the highest" bid made by any other applicant." 

There does not seem to be any indication the term "application or 
applications for lease of the land" includes only applications for lease of 
the entire tract and excludes applications for a portion or portions of the 
tract included in the former lease. 

Under Section 1 of Article XVII of the Constitution of Montana, no 
estate or interest in state land may be disposed of except in pursuance of 
general laws, nor unless the "fuli market value of the estate or interest 
disposed of, to be ascertained in such manner as provided by law, be paid 
or safely secured to the state .... " A lease is the disposal of an interest 
or estate in the lands within the meaning of the Constitution. (Rider v. 
Cooney, et aI., 94 Mont. 295, 308, 23 Pac. (2nd) 261.) 

It is also provided-in Section 4 of Article XI of the Montana Con­
stitution-the state board of land commissioners "shall have the direction,. 
control, leasing and sale of the school lands of the state ... under such 
regulations and restrictions as may be prescribed by law." 

I t was held in the case of Rider v. Cooney, et aI., 94 Mont. 295, 307. 
23 Pac. (2nd) 261, and in the cases cited therein: 

"'The grant of lands for school purposes by the federal govern­
ment to this state constitutes a trust (citing cases); and the State 
Board of Land Commissioners, as the instrumentality created to ad­
minister that trust, is bound, upon principles that are elementary. to 
so administer it as to secure the largest measure of legitimate ad­
vantage to the beneficiary of it.' " 
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In the case of Rathbone v. State Board of Land Commissioners, 100 
Mont. 109, 122, 47 Pac. (2nd) 47, the Montana Supreme Court said: 

"There is no question but that the state board, in the discharge of 
its trust, should, when leasing these st;lte lands, 'secure the largest 
measure of legitimate advantage to the beneficiary of it.' (Rider v. 
Cooney, 94 Mont. 295, 23 Pac. (2nd) 261, 263.) Nor can it be suc­
cessfully maintained that the board has power or authority to renew 
an expiring lease at the noncompetitive leasing price when there is 
another applicant willing and able to pay a higher rental, for the 
statutory rat~ is recognized as the 'full market value' which has been 
ascertained 'in the manner provided by law,' as required by section 1, 
Article XVII, of the Constitution (Rider v. Cooney, supra), only when 
there is no competition. (Chapter 42, Laws of 1933.)" 

In other states it has been held the preferential right to lease state 
lands, granted by statute, is not, and could not, be absolute, but is quali­
fied. (Kerrigan v. Miller (Wyo.), 84 Pac. (2nd) 724, 726; State v. Vesely. 
40 N. M. 19, 52 Pac. (2nd) 1090, 1091; Manning v. Perry, 48 Ariz. 425, 
62 Pac. (2nd) 693, 695.) 

Generally, acts of Congress granting lands to states contain limitations 
on terms of leases as well as other limitations, as, for example, the limi­
tations contained in Section 11, as amended, of the Enabling Act for Mon­
tana, limiting the terms of leases to ten years. 

In the State of Wyoming, in considering preferential rights with re­
spect to state land leases, the Wyoming Supreme Court said in the case 
of Wyodak Chemical Co. y. Land Commissioners, 51 Wyo. 265, 65 Pac. 
(2nd) 1103, 1105: 

"But in considering the preferential right granted in connection 
with grazing lands we have held that the right granted is not abso­
lute but qualified. State ex reI. v. Board, 20 Wyo. 162, 122 Pac. 94; 
Mercer v. Thorley, 48 Wyo. 141, 43 Pac. (2nd) 692. It is, as held in 
New Mexico and Arizona, an equity-a better or superior right which 
must be taken into consideration without violating an enabling act 
similar to ours. Manning v. Perry (Ariz.), 62 Pac. (2nd) 693; Camp­
bell v. Cattle Co., 24 Ariz. 620, 212 Pac. 381; Boice v. Campbell, 30 
Ariz. 424, 248 Pac. 34; State v. Vesley, 40 N. M. 19, 52 Pac. (2nd) 
1090. Under such a right, as may be gathered from the foregoing 
cases, the old lessee must meet all reasonable terms and conditions 
which may be laid down from time to time by the board, and which 
other persons are willing to meet, thus making the lease, not a con­
tinuing one in violation of the enabling act and the Constitution, but 
in fact a new one." 

We have found no authorities which hold a "preferential right," such 
as is provided for in Section 1805.21, as amended by Chapter 20, Laws of 
1941, is an absolute right which would require an interested bidder to bid 
on all the lands and the identical land held under the former lease or, in 
other words, to meet the terms of the former lessee instead of the terms 
of the statute, Constitution and of the state board of land commissioners. 
It is not reasonable to suppose the "market value" of the various parcels 
of land included in a single lease must in all cases be determined by the 
bidding on all the land included in the said lease. It it not likely in all 
cases the land included in one lease for one operator will be equally 
suitable for the purposes of another operator who is ready and willing to 
bid upon a portion of the land included in the former lease. 

When an application is made for a lease on a portion of the land 
included in an expiring lease, the discretion of the state board of land 
commissioners must be exercised in order that the "largest measure of 
legitimate advantage" be secured. This would mean, of course, the said 
board would not allow a new applicant to lease the water holes, for ex­
ample, and refuse to lease or bid for the other land under an expjr.ing 
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lease. However, if the land applied for includes a reasonably usable unit, 
the application should be considered, notwithstanding the fact it may not 
include all the land covered by the expiring lease and, of course, provided 
the splitting of the acreage does not render valueless the remain­
ing acreage not bid upon by the new applicant. The including of a 
quantity of state lands in one lease should not constitute such land the 
only unit thereafter available for leasing or for which applications will 
be received. 

To answer your specific question, it is my opinion that, when a lease 
on a certain acreage of state land expires, and the land is again offered 
for lease, the competitive bid of a new applicant need not be on the 
entire acreage of the former lease but can be upon a portion of the acre­
age, if it is determined by the state board of land commissioners the 
largest measure of legitimate advantage to the state as trustee of the 
trust for which the lands were granted will reasonably result from accept­
ing bids on a less tract of state lands than is included in the former lease. 

Sincerely yours, 

No. 404 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

NATIONAL DEFENSE-PUBLIC EMPLOYEES, 
Reemployment of-"INDUCTED," defined 

Held: All employees of the state and its political subdivisions, except 
those employed in temporary positions, who leave such positions 
in order to perform training, service or active duty with the mili­
tary forces of the United States and who are inducted and actually 
serve, are entitled to the benefits of Chapter 47, Laws of 1941, 
regardless of the manner in which they entered such forces. 

Dr. F. I. Terrill 
Superintendent 
Tuberculosis Sanitarium 
R. F. D. No.1 
Deer Lodge, Montana 

Dear Doctor Terrill: 

April 18, 1942. 

You have requested my opinion whether both drafted and enlisted state 
employees come within the provisions of Chapter 47, Laws of 1941. 

The purpose of Chapter 47, Laws of 1941, is best expressed in the title 
to the act, which reads as follows: 

"An Act to Provide for Reemployment of Eelected Officers and 
Employees of the State of Montana and any Political Subdivision 
Thereof, Who Shall Hereafter Serve in the Military Forces of the 
United States, Upon the Completion of their Period of Training and 
Service; to Provide for 'Acting' Officers to Serve During Such Ab­
sence of Elected Officers; and Relating to Procedure to be Followed 
to Secure Such Reemployment." (Emphasis mine.) 

Section 1 of the act provides in part: 

"Any person inducted into the land or naval forces of the United 
States (including the aviation unit of either force) or any member of 
any reserve component of the land or naval forces, national guard, or 
retired personnel ordered into the active military service of the United 
States, who, in order to perform such training, service or active duty, 
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