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No. 388

MONTANA STATE COMMISSION FOR THE BLIND—

BLIND PERSONS, information for register of—PHYSICIANS

AND SURGEONS, blind register, furnishing information for—

EVIDENCE, privileged communications between physician and
patient

Held: Because of the rule of privileged communication between physi-
cian and patient, the only way information can be secured con-
cerning the degree of vision, cause of blindness and any other
necessary information to be included in the “register of the blind”
is to secure the assent of the person with respect to whom the
information is desired or, if the person be a child, from the parent
or guardian.
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April 3, 1942.
Miss Sharon R. Cromeenes
State Supervisor
Montana Commission for the Blind
Great Falls, Montana

Dear Miss Cromeenes:

I have received your recent letter relating to the matter of keeping a
“state register of the blind.” You have pointed out that, under the pro-
visions of Chapter 42 of the Laws of 1939, it is the duty of the Montana
State Commission for the Blind to keep such a register and that said
register must necessarily include information which must be secured
from eye doctors throughout the state. You ask what may be done in
the event a doctor refuses to divulge information concermng the degree
of vision or cause of blindness of a person who has been or is his patlent

The privilege between physxc1an and patient is one recognized in law,
but is primarily a rule of evidence. In Montana the rule is stated in Sec-
tion 10536, Revised Codes of Montana, 1935, as follows:

“There are particular relations in which it is the policy of the law
to encourage confidence and to preserve it inviolate; therefore, a
person cannot be examined as a witness in the followmg cases:

“4. A licensed physician or surgeon cannot, without the consent
of his patient, be examined in a civil action as to any information ac-
quired in attending the patient, which was necessary to enable him
to prescribe or act for the patient.”

It is generally held the object of such a statute and of the rule em-
bodied in all similar statutes is not absolutely to disqualify a physician
from disclosing facts, or testifying, but to enable a patient to secure medi-
cal aid without betrayal of confidence. (28 R. C. L. 542.) Wlth respect
to the testimony of a physician, our Supreme Court has held in the case
of Hier v. Farmers Mutual Ins. Co., 104 Mont. 471, 486, 67 Pac. (2nd)
831, 837:

“‘The patient may therefore waive objection and permit the physi-
cian to testify. In other words, the privilege is the privilege of the
patient and not of the physician; and by great weight of authority if
the patient assents the court will compel the physician to answer

The physician cannot waive the statutory privilege and testify
against the wishes of his patient.’”

Aside from the rule of privileged communications which, as stated, is
merely a rule of evidence, it is my understanding the ethical medical
practitioner considers as privileged and confidential all communications
made to him by his patients. However, with the assent of the patient it
should be both legally and ethically proper for a physician to divulge the
information you require which is, in a sense, evidence or testimony.

It is my opinion that, because of the rule of privileged communications
between physician and patient, the only way you can secure information
concerning the degree of vision, cause of blindness and any other neces-
sary information to be included in the “register of the blind” is to secure
the assent of the person with respect to whom the information is desired,
or if the person be a child, from the parent or guardian. (See 70 C. J. 443.)

Sincerely yours,

JOHN W. BONNER
Attorney General





