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No. 358

COUNTY TREASURER, oaths may be administered by—

OATH AND AFFIRMATION, county treasurer may admin-

ister— MOTOR VEHICLES—Certificate of title of motor
vehicle

Held: A county treasurer has authority to administer and certify oaths
and this includes administering an oath to a person making a sworn
statement in writing, or affidavit, which verifies the form of an
“Application for a Certificate of Title for a Motor Vehicle.”

February 14, 1942,
Mr. Walter T. Murphy
County Attorney
Mineral County
Superior, Montana

Dear Mr. Murphy:

You have asked this office whether a county treasurer has the authority
to administer and certify oaths, particularly with reference to applications
for a certificate of title for a motor vehicle. You have furnished a printed
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form of this application. The contents thereof are verified by an affidavit
at the end thereof which is to be subscribed and sworn to by the applicant
or its agent or officer, if the applicant is not an individual. You state
recently the office of the Registrar of Motor Vehicles has refused to accept
applications where the oath has been administered and certified by the
county treasurer and inconvenience will result if this officer may not
administer the required oath.

Section 4725 of the Revxsed Codes of Montana, 1935, enumerates the
county officers, including “a treasurer.” Section 4738 of the Revised Codes
of Montana, 1935, is as follows, in its entirety:

“Section 4738. County officers may administer oaths. Every officer
mentioned in section 4725, and every justice of the peace, may ad-
minister and certify oaths.”

A misunderstanding may have arisen because of the difference between
an “oath” and an “acknowledgment.” Authority to administer an oath does.
not include the power to take an acknowledgment. So this office has held
in an opinion reported in Volume 16 of the Opinions of the Attorney Gen-
eral, page 284, Section 6906 and Section 8875 of the Revised Codes of
Montana, 1935, specify what officers may take acknowledgments—and
county treasurers are not included. It appears, however, an acknowledg-
ment is no part of the application for certificate of title for a motor vehicle
but, as stated, the application is verified by an “affidavit,” which is merely
“a declaration in writing sworn to or affirmed by the party making it
before some person who has authority to administer an oath,” (2 C. ]J.
317), or, as defined by Section 10632 of the Revised Codes of Montana,
1935, “a written declaration under oath, made without notice to the ad-
verse party.”

-It i1s my opinion a county treasurer has authority to administer and
certify oaths and this includes administering an oath to a person making
a sworn declaration in writing, or affidavit, which verifies the form of an
“Application for a Certificate of Title for a Motor Vehicle.”

Sincerely yours,

JOHN W. BONNER
Attorney General
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