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No. 341

COUNTY OFFICERS, bonds of during military service—
OFFICERS, bonds of during military service—BONDS, officers
in military service

Held: Bond of county treasurer need not be continued during his absence
in military service where acting county treasurer furnishes bond
required of regular treasurer.

January 9, 1942,
Mr. C. T. Sanders
County Attorney
Richland County
Sidney, Montana

Dear Mr. Sanders:

Your county treasurer entered the United States armed forces on Sep-
tember 16, 1940. An acting treasurer was sworn into office and furnished
the bond required of the regular county treasurer. You inquire whether
the premium must be continued on the absent treasurer’s bond without
jeapordizing his status as county treasurer when he returns from his mili-
tary service.

The bond is, of course, required by statute. (Section 466 of the Re-
vised Codes of Montana, 1935.) By Section 475 of the Revised Codes of
Montana, 1935, the principal and sureties are liable for defaults of any
deputy, clerk or employee, appointed or employed by the principal.
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An official bond is in effect a contract between the officer and the gov-
ernment that such officer will faithfully discharge the duties of his office.

Leslie County v. Maggard, 212 Ky. 354, 279 S. W. 335;
State v. Gramm, 6 Wyo. 329, 52 Pac. 533.

The 1941 Legislature—by Chapter 47 of the Laws of 1941—made pro-
vision for maintaining the status of officers who enter the armed forces
of the United States and provided for the appointment of acting officers
during their absence. The Legislature has the power to fix the amount
of the bonds required or dispense with the necessity of any bond what-
soever. No prerequisite was made in Chapter 47 that the officer’s bond
must have been in force during his absence in order that he regain his
status upon his return from military service. The acting officer in the
instant case has furnished the required bond as he should have done. It
replaces the bond of the regular officer until he reassumes his duties. No
reason exists why two bonds should remain in effect.

I am, therefore, of the opinion the bond of the absent county treasurer
need not be continued beyond the time the acting treasurer assumed the
duties of the office and furnished bond. The status of the absent officer
upon his return will not be jeapordized by discontinuing his official bond.

Sincerely yours,

JOHN W. BONNER
Attorney General
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