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SCHOOLS-DISTRICT SCHOOLS-HIGH SCHOOLS, dis­
trict-PRINCIPAL OF SCHOOLS, term of employment of­
.SUPERINTENDENT OF SCHOOLS, term of employment 

of-TRUSTEES, board of school-EMPLOYMENT 

1. The board of trustees of any school district may appoint super­
intendent of schools. 

2. Board of trustees of every school district maintaining a district 
high school has the power and it is the duty of said board to 
employ a superintendent or a principal for a term of either one, 
two or three years, but in no event for a longer term than 
three years. 

3. The board of trustees of every county high school has the 
power and it is the duty of said board to employ a principal 
of such high school for a term of either one or two years, but 
in no event for a longer term than two years. 

Miss Elizabeth Ireland 
.state Superintendent of Public Instruction 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Miss Ireland: 

You have submitted the following question: 

Decerriber 6, 1941. 

"Kindly let me know whether or not a board of trustees of a 
school district can elect a superintendent for their school for a term 
of more than one year, at anyone time." 

Answering your inquiry, we find Section 1262.39, Revised Codes of 
Montana, 1935, provides: 

"The board of trustees of any school district may appoint a super­
intendent of school his contract shall thereafter be deemed renewed 
for a further term of one (I) year, and successively thereafter for 
like terms of one (1) year each, unless the board of trustees shall by 
a majority vote of its members give written notice to such superin­
tendent on or before the 1st day of February of the last year of his 
current term that his services will not be required after the expira­
tion of his existing contract." (Emphasis mine.) 

Section 1262.83, Revised Codes of Montana, 1935, as amended by Chap­
ter 207, Laws of 1939, Section I, subsection 3, provides for a principal) of 
.a county high school in the following language: 

"The board of trustees of every county high school ... shall have 
the power, and it shall be its duty: ... 

"3. . .. to employ for a period of not exceeding two (2) years 
some person as principal of the county high school who shall possess 
the qualifications required of a district superintendent of schools and 
who shall have charge of the county high school and whose tenure 
shall be the same as that of a district superintendent, except that 
the term shall be two (2) years instead of three (3)." 

Section 1262.83, Revised Codes of Montana, 1935, as amended by 
<Chapter 207, Laws of 1939, Section 1, subsection 4, provides as follows: 

"The board of trustees of every ... school district maintaining 
a district high school shall have the power, and it shall be its 
duty: ... 
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"4. . .. to employ for a period of not exceeding three (3) years 
some person as district superintendent and/or principal of schools who 
shall possess the qualifications required by law and who shall have 
charge of the district high schools." 

It is to be noted the foregoing Section 1262.39, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, expressly provides the board of trustees of any district may 
appoint a superintendent of schools. 

Section 1262.83, Revised Codes of Montana, 1935, as amended by 
Chapter 207, Laws of 1939, Section I, subsection 4, supra, expressly pro­
vides the board of trustees of every school district maintaining a district 
high school shall have the power, and it shall be its duty to employ for a 
period of not exceeding three (3) years some person as district superin­
tendent and/or principal of schools who shall possess the qualifications 
required by law and shall have charge of the district high schools. 

Section 1262.83, Revised Codes of Montana, 1935, as amended by 
Chapter 207, Laws of 1939, Section I, subsection 3, quoted above, ex­
pressly provides the board of trustees of every county high school shall 
have the power, and it shall be its duty, to employ for a period of not to 
exceed two (2) years some person as principal of the county high school 
who shall possess the qualifications required of a district superintendent 
of schools and who shall have charge of the county high school and whose 
tenure shall be the same as that of a district superintendent, except the 
term shall be two (2) years instead of three (3). 

The language of the statute IS definite and certain. 

It is therefore my opinion: 

1. The board of trustees of any district may appoint a superintendent 
of schools. 

2. The board of trustees of every school district maintaining a district 
high school has the power and it is the board's duty to employ a super­
intendent of schools or a principal of schools for a term of either one, 
two or three years, whichever the board deems to be for the best 
interests of the school district; but in no event may the board employ a 
superintendent or a principal for such district for a longer term than three 
years. 
3. The board of trustees of every county high school has the power and 
it i$ the board's duty to employ a principal of the county high school for 
a term of either one or two years, whichever the board deems to be for 
the best interest of the county high school, but in no event may the 
board employ a principal for a county high school for a term exceeding 
two years. 

Sincerely yours, 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 




