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and was receiving a disability pension is entitled to the widows' pension, 
if such deceased at the time of his death (1) was an active member of the 
department, or (2) prior to his death had elected to retire from the fire 
department and was receiving a service pension, or (3) at the time of 
his death was receiving a disability pension for a sickness or injury suf­
fered in line of duty. Such pension is payable only during the time the 
widow remains unmarried. 

Therefore your question must be answered in the affirmative, as the 
facts come within the third condition mentioned above. This assumes, 
however, the two conditions stated above-under which the widow is not 
entitled to a pension--do not apply in the case you mention. 

Sincerely yours, 
JOHN W. BONNER 
Attorney General 

No. 293 

ADOPTION-RESIDENCE, meaning of word­
CHILDREN, adoption of 

Held: The word "resides," as used in Section 5861, Revised Codes of 
Montana, 1935, is not restricted to permanent residence, but in­
cludes temporary residence, and a person temporarily residing in 
the State of Montana is qualified to adopt a minor child. 

Mr. J. B. Convery, Administrator 
State Department of Public Welfare 
Helena, Montana 

Dear Mr. Convery: 

November 14, 1941. 

You have requested my opinion on the following question: 

"Is a person who desires to adopt a child in the State of Montana 
required to have a legal residence before the Court can lega1\y approve 
the adoption, or maya person temporarily residing in the state legally 
adopt a child?" 

You call my attention to Section 5861, Revised Codes of Montana, 
1935. This section merely provides that in proceedings for adoption the 
person adopting, the child adopted and the other persons whose consent 
is necessary, if within or resident of the county, must appear before the 
judge of the district court of the county where the person adopting resides, 
and those persons whose consent is· necessary must give consent if present. 
Otherwise such consent may be in writing and filed in the proceedings, 
and the person adopting must enter into an agreement before the judge. 
It wi1\ be noted the only reference to residence is that the proceedings 
must be had before the district court where the person adopting resides. 

In determining this question, all provisions dealing with the subject 
must be read together. Section 5856, Revised Codes of· Montana, 1935, 
provides: 

"Who may adopt minor child. Any minor child may be adopted 
by any adult person who is a citizen, or who, under the laws of the 
United States, may become a citizen of the United States, and is of 
the same race as the child to be adopted, in the cases and subject 
to the rules prescribed in this chapter." 

It will be noted that, under the above statutes, any adult person who 
is a citizen of the United States, or who may become such citizen and 
who is of the same race as the child, may adopt a minor child. It will 
be further noted the proceedings must be had in the county where the 
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person adopting "resides." The question therefore is as to the meaning 
of the word "resides" as used in this statute. 

The interpretation of the word "resides" or "resident" as used in adopt­
ing statutes has many times been before courts of various jurisdictions. 
In the case of Appeal of \,y olf, reported in 13 Atl. 756, the Supreme 
Court of Pennsylvania, after reveiwing these decisions, says: 

"Does the word 'resident,' as used in the act of May 4, 1855, 
supra, include a temporary resident? This word 'resident' has re­
ceived various interpretations by many different courts, depending 
largely on the scope of the statute in which it is found, and the con­
nections in which it is used. Thus it is sometimes used in connec­
tion with the words 'inhabitant,' 'citizen,' 'freeholder,' and the like; 
again.it is used in elections; 'he shall have resided in the state one 
year, and in the election district two months,' etc.; as in our divorce 
laws the applicant must have resided in the state one year or more. 
The purpose of our adoption act is to promote the welfare of the 
child to be adopted, and anyone desirous of adopting a child may 
invoke the power of the court of the county in which he or she may 
reside. It does not say that he shall be a permanent resident, which 
has been held synonymous with inhabitan~, nor that he may be a 
temporary resident, which has been held synonymous with a sojourner. 
After a careful examination of all the authorities cited (they are too 
numerous to be classified or referred to here), I am of opinion that 
the word 'resident,' as used in the act of May 4, 1855, includes both 
a permanent and a temporary resident, and the jurisdiction of the 
court is therefore sufficiently set forth in the petition." 

See also Van Matre v. Sankey, 148 Ill. 536, 36 S. E. 628. 

The Pennsylvania adoption statute considered in the case cited pro­
vided anyone desirous of adopting a child must present his or her petition 
to the court "in the county where he or she may be a resident." In that 
case the petitioner for adoption was a legal resident of California and only 
temporarily residing in Pennsylvania for the purpose of the adoption pro­
ceedings. 

It is therefore my opinion the word "resides," as used in Section 5861, 
Revised Codes of Montana, 1935, is not restricted to permanent residence, 
but includes temporary residence. It is my opinion a person temporarily 
residing in the State of Montana is .qualified to adopt a minor child. 

Sincerely yours, 

No. 294 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

JUSTICES OF THE PEACE-FEES ON FILING OF DE­
MURRER TO COMPLAINT IN CIVIL ACTIONS-FILING 

FEES-DEMURRER-COMPLAINT 

Held: When a demurrer is filed to a complaint in a civil action in the 
justice court, the justice of the peace shall collect a fee therefor 
of $2.50. 

Mr. Hugh J. Lemire 
County Attorney 
Custer County 
Miles City, Montana 

Dear Mr. Lemire: 

.November 14, 1941. 

You have requested the opinion of this office on the question of 
whether, under Section 4924 of the Revised Codes of Montana, 1935, a 
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