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No. 292 

FIREMEN'S RELIEF ASSOCIATION­
WIDOW'S PENSION-PENSION 

[292 

Held: A widow of a deceased member of a fire department relief asso­
ciation, whose marriage to such fireman was not consummated 
after the fireman had elected to retire from active service and 
receive a service pension, or, who had qualified and was receiving 
a disability pension, is entitled to the widow's pension if the fire­
man was (1) an active member, or (2) prior to his death had 
elected to' retire from the fire department and was receiving a 
service pension, or (3) at the time of his death was receiving 
a disability pension for a sickness or injury suffered in the line 
of duty. Such pension is payable only during the time the widow 
remains unmarried. 

Mr. John J. Holmes 
State Auditor and Ex Officio 
Commissioner of Insurance 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Mr. Holmes: 

November 14, 1941. 

On November 1, 1941, you requested an opinIOn "relative to the right 
-of a widow of a deceased fireman, who, prior to his decease, had suffered 
an injury in line of duty and was receiving a 'disability pension,' as pro­
vided by Section 2, Chapter 73, Laws of 1939, to receive a widow's pension 
as provided for by Section 3, Chapter 73, Laws of 1939." 

Under the provisions of Section 5134, Revised Codes of Montana, 
1935, prior to its amendment by Chapter 73, Laws of 1939, it was within 
the discretion of the relief association to pay the widow of a deceased 
member the pension therein provided. However, the Legislature in 1939 
amended Section 5134, supra; and under the provisions of this amendment 
it is now mandatory upon the association to pay such pension. This amend­
ment went further and specifically provided the conditions under which 
the widow of a deceased member shall be paid the pension, as well as the 
conditions under which she may not receive such pension. 

The widow is entitled to the pension under the following conditions, 
so long as she remains unmarried: 

1. Where . .the deceased at the time of his death was an active mem­
her of a fire department in the city or town in which the relief 
association was located. 

2. Where the deceased, prior to his death, had elected to retire from 
the fire department and was receiving a service pension as pro­
vided for by the laws of the state relative to such service pension. 

3. Where the deceased, prior to his death, had suffered a sickness 
or injury in line of duty and was receiving or was eligible to re­
ceive a disability pension. 

The widow is not entitled to the pension under the fol1owing conditions: 

1. Where the marriage was consummated after the fireman had 
elected to retire from active service and receive a service pension 
as provided for by Section 1, Chapter 73, Laws of 1939. or 

2. Where the marriage was consummated after the fireman had 
qualified and was receiving a "disability pension" as provided for 
by Section 3, Chapter 73, Laws of 1939. 

It is therefore my opinion a 'widow of a deceased fireman, whose mar­
riage to such fireman was not consummated after the fireman had elected 
to retire from active service and receive a service pension, or had qualified 
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and was receiving a disability pension is entitled to the widows' pension, 
if such deceased at the time of his death (1) was an active member of the 
department, or (2) prior to his death had elected to retire from the fire 
department and was receiving a service pension, or (3) at the time of 
his death was receiving a disability pension for a sickness or injury suf­
fered in line of duty. Such pension is payable only during the time the 
widow remains unmarried. 

Therefore your question must be answered in the affirmative, as the 
facts come within the third condition mentioned above. This assumes, 
however, the two conditions stated above-under which the widow is not 
entitled to a pension--do not apply in the case you mention. 

Sincerely yours, 
JOHN W. BONNER 
Attorney General 

No. 293 

ADOPTION-RESIDENCE, meaning of word­
CHILDREN, adoption of 

Held: The word "resides," as used in Section 5861, Revised Codes of 
Montana, 1935, is not restricted to permanent residence, but in­
cludes temporary residence, and a person temporarily residing in 
the State of Montana is qualified to adopt a minor child. 

Mr. J. B. Convery, Administrator 
State Department of Public Welfare 
Helena, Montana 

Dear Mr. Convery: 

November 14, 1941. 

You have requested my opinion on the following question: 

"Is a person who desires to adopt a child in the State of Montana 
required to have a legal residence before the Court can lega1\y approve 
the adoption, or maya person temporarily residing in the state legally 
adopt a child?" 

You call my attention to Section 5861, Revised Codes of Montana, 
1935. This section merely provides that in proceedings for adoption the 
person adopting, the child adopted and the other persons whose consent 
is necessary, if within or resident of the county, must appear before the 
judge of the district court of the county where the person adopting resides, 
and those persons whose consent is· necessary must give consent if present. 
Otherwise such consent may be in writing and filed in the proceedings, 
and the person adopting must enter into an agreement before the judge. 
It wi1\ be noted the only reference to residence is that the proceedings 
must be had before the district court where the person adopting resides. 

In determining this question, all provisions dealing with the subject 
must be read together. Section 5856, Revised Codes of· Montana, 1935, 
provides: 

"Who may adopt minor child. Any minor child may be adopted 
by any adult person who is a citizen, or who, under the laws of the 
United States, may become a citizen of the United States, and is of 
the same race as the child to be adopted, in the cases and subject 
to the rules prescribed in this chapter." 

It will be noted that, under the above statutes, any adult person who 
is a citizen of the United States, or who may become such citizen and 
who is of the same race as the child, may adopt a minor child. It will 
be further noted the proceedings must be had in the county where the 
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