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to granting federal aid, of which there is no doubt, and the state 
highway commission would refuse to comply with the requirements 
made, and thus lose federal aid on the road, then the intention of the 
Legislature would be defeated." 

The case of Eargle et al. v. Richland County Permanent Roads Com­
mission, 123 S. C. 368, 116 S. E. 445, is likewise authority for the same 
position. 

In answer to your specific question, therefore, it is my opinion that the 
Montana Highway Commission has the power to cooperate with the 
United States Government in projects contemplated under Section 19 of 
the Federal Highway Act of 1940. 

It is to be observed that the State may, in it discretion, refuse proffered 
federal aid for roads, if it deems conditions imposed by the Federal Gov­
ernment to be unduly restrictive or oppressive. 

Yours very truly, 

No. 25 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

COUNTY COMMISSIONERS-MILEAGE­
RESIDENCE-QU ALIFICATIONS 

Held: 1. County Commissioner need not, after his election, remain a 
registered voter in the district from which he was elected but 
must be an elector of the county. 

2. Residence of county commissioner, for purpose of determining 
mileage, is not conclusively determined by the place where he 
votes. 

Honorable John Oliver 
House of Representatives 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Mr. Oliver: 

Feburary 18, 1941. 

Your letter of February 1 requests my opinion as follows: 

"Since the law provides that County Commissioners shall be 
elected from County Districts, if a County Commissioner elected in 
and whose home residence is in district No.3 can he continue to hold 
his office where he is registered to vote in and does vote in district 
No.1 sixty miles from his district residence and forty miles from the 
limits of the district in which he was elected, and can he draw mileage 
from the County when he claims his voting residence is in District 
No. I?" 

Answering the questions you present in respective order, Section 4 of 
Article XVI of the Montana Constitution prescribes the only constitutional 
qualifications governing eligibility of county commissioners to be elected 
and hold office. The pertinent portion of this section provides that such 
officers, to be elected, "shall be selected from the residents and electors 
of the district" and that no one shaH be elected "who has not resided in 
said district for at least two years next preceding the time when he shaH 
become a candidate for such office." It appears from the foregoing con­
stitutional provisions that the qualifications concerning residence and 
voting, contained in the first portion of the section, pertain to "selection" 
and therefore mean that these qualifications must exist at the time such 
officer is selected. Section 4453 of the Revised Codes of Montana, 1935, 
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requires that "Each member of a board of county commissioners must be 
an elector of the county he represents." While this particular section 
might be construed to mean that such officer must be an elector during 
all the time he holds office, as well as when he becomes a candidate or 
is elected, it is only required that he be an elector of the county he rep­
resents. 

In this state the qualifications for holding office are prescribed either 
by constitutional provisions or legislative enactment. 

State ex reI. Shea v. Cocking et aI., 66 Mont. 169, 213 Pac. 594. 

The foregoing provisions being the only ones particularly applicable to 
the office of county commissioner, the first question should be answered in 
the affirmative. 

As to the second question you present, Section 33 of the Revised Codes 
of Montana, 1935, defines "residence" and that section as it relates to your 
inquiry provides: 

"Section 33. Resi·dence, rules for determining. Every person has, 
in law, a residence. In determining the place of residence the follow­
ing rules are to be observed: 

I. It is the place where one remains when not called elsewhere 
for labor or other special or temporary purposes, and to which 
he returns in seasons of repose. 

2. There can only be one residence. 
3. A residence cannot be lost until another is gained 
7. The residence can be changed only by the union of act and 

intent." 

In Snyder v. Boulware, 109 Mont. 427, 432, 96 Pac. (2nd) 913, our 
Supreme Court said, 

"The word 'reside' may have a different meaning according to the 
connection in which the word is used. 54 C. J. 702. As used in sec­
tion 4, Article XVI, the word signifies the place where the candidate 
has actually lived and maintained a home and where he was personally 
present." 

The fact that one votes at a certain place does not conclusively estab­
lish residence at such place for other purposes. 17 Am. Jur. 644. 

Tested by the foregoing authorities it would appear that your second 
question must also be answered in the affirmative, if the "home residence" 
described in your letter falls under Subsection 1 of Section 33 (supra), and 
such officer would be permitted to receive mileage to and from his 
residence. 

Sincerely yours, 

No. 26 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

SENATE BILL NO. 80-SABOTAGE PREVENTION 
ACT-ACTS AND ACTIONS 

Held: Senate Bill No. 80 is not contradictory to Federal statute. Present 
State law deals only with sedition and criminal syndicalism, and 
deals only with the spoken or written word, etc. This bill deals 
with acts and actions. The title of this bill is comprehensive to 
include the definition of "sabotage." 

Honorable Reynold C. Dahl 
Senator' from Cascade Couilty 
Capitol Building '.. 
Helena, Montana 

February 18, 1941. 
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