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"For recording and indexing each instrument of writing allowed 
by law to be recorded; except as hereinafter provided; 

"For the first folio, thirty cents (30¢) and for each subsequent folio 
or fraction thereof, fifteen cents (l5¢); 

"For each entry in index, ten cents (1O¢); 
"For certificate that such instrument has been recorded with seal 

affixed, fifty cents (50¢)." 

Both quitclaim and warranty deeds are instruments in writing and 
they are allowed by law to be recorded. 

It is therefore my opinion the County Clerk shall charge for recording 
and indexing such instruments, and affixing his certificate that such in­
struments have been recorded, the fees which are set forth in that portion 
of Chapter 87, Laws of 1941, just above quoted. 

Sincerely yours, 

No. 219 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

TAXES ERRONEOUSLY OR ILLEGALLY COLLECTED­
REFUND-COUNTY COMMISSIONERS 

Held: County commissioners may refund taxes erroneously or illegally 
collected only for the two-year period as specified in Section 2222, 
Revised Codes of Montana, 1935, as amended by Chapter 201, 
Laws of 1939. 

Mr. Edison W. Kent 
County Attorney 
Granite County 
Philipsburg, Montana 

Dear Mr. Kent: 

You have submitted the following question: 

August 23, 1941. 

Where the State entered into a long term contract to sell certain 
lands to individuals and after many years discovered that it did not 
own the lands contracted to be conveyed, the fee of said lands being 
at all times in the United States, during all such time the grantees 
having paid the taxes upon said lands, may the Board of County 
Commissioners of the county wherein said land is located and said 
taxes have been paid refund said taxes under Section 2222, Revised 
Codes of Montana, 1935, as amended by Chapter 201, Laws of 1939? 

In answering your inquiry it will be necessary to examine Section 2222, 
Revised Codes of Montana, 1935, as amended by Chapter 201 of the Laws 
of 1939, which is as follows: 

"Any taxes, percentum and costs, heretofore or hereafter, paid 
more than once or erroneously or illegally collected, may, by order 
of the board of county commissioners, be refunded by the county 
treasurer. Whenever any payment shall have been made to the state 
treasurer, as provided in Section 2255 of this code, and it shall after­
wards appear to the satisfaction of the board of county commissioners 
that a portion of the money so paid should be refunded as herein pro­
vided, said board of county commissioners may refund stich portion 
of said taxes, penalties and costs so paid to the state treasurer, and 
upon the rendering of the report required by Section 2257 of this 
code, the county clerk shall certify to the state auditor, in such form 
as the state auditor may prescribe, all amounts so refunded, and in 
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the next settlement of the county treasurer with the state, the state 
auditor shall give the county treasurer credit for the state's portion of 
the amounts so refunded. 

"When any part of the taxes, penalties or costs hereinbefore re­
ferred to were levied in behalf of any school district or municipal or 
other public corporation, and collected by the county treasurer, the 
same may be refunded upon the order of the board of county com­
missioners. 

"No order for the refund of any taxes, percentum or costs under 
this Section shall be made except upon a claim therefor, verified by 
the person who has paid such tax, penalty or costs, or his guardian, 
or in case of his death by his executor or administrator, which claim 
must be filed within two years after the date when the second half 
of such taxes would have become delinquent if the same had not 
been paid. 

"All refunds ordered to be paid by the board of county commis­
sioners shall be paid by the county treasurer out of the general fund 
of the county and the county treasurer shall then make such trans­
fers from other county funds and from state, school district, and other 
public corporation funds in his possession as may be necessary to 
reimburse the county general fund for payments made therefrom on 
account of such other funds." 

There is no question these taxes we;e erroneously collected by the 
county treasurer. The state was in error in assuming it owned the fee in 
said lands. It was in error in contracting to sell the said lands. The 
county was in error in assessing and collecting the taxes. 

Before said Section 2222 was amended, our Supreme Court in Christof­
ferson v. Chouteau County, 105 Mont. 577, 585, 586, 74 Pac. (2nd) 427, 
stated as follows: 

"In Pacific Coast Co. v. Wells, 134 Cal. 471, 66 Pac. 657, 659, the 
taxpayer made his return to the assessor, who in transcribing the 
total valuation of the taxpayer's property inadvertently added $100,000 
more to certain classes of property. The taxpayer voluntarily paid 
the taxes, including those levied on this erroneous assessment. Ap­
plication was made to the board of supervisors, who directed the 
refund of the amount of the tax erroneously paid. The auditor refused 
to make payment, and the action was to compel him to make it. The 
statute then obtaining in California was not unlike our own. The 
court there reviewed and adhered to what it had said in a previous 
decision. In the course of its opinion it said: 'In Hayes Y. County of 
Los Angeles, 99 Cal. 74, 33 Pac. 766, it appeared that by some mis­
take real estate had been twice assessed. The owner had been 
assessed with the property, and had paid the taxes. It had also been 
assessed to a third party, and the taxes so assessed to such third 
party were not paid. It was accordingly advertised and sold for de­
linquent taxes. The purchaser at the tax sale paid the delinquent 
taxes and costs, and afterwards sold and assigned the certificate of 
purchase. Upon the assignee discovering that the sale was on a 
double assessment and void, he applied to the board of supervisors 
for an order refunding the money. The board refused the order, and 
this court held that the order should have been made, and that the 
word "may" meant the same as "shall." In the opinion this language 
is used: 'It had often occurred, prior to the amendment to the Code 
above quoted, that by accident or oversight, property was twice 
assessed, and the taxes twice collected. Yet the obstacles in the way 
of a recovery of the taxes thus improperly collected were so numer­
ous and perplexing, that the remedy for a recovery was scarcely 
worth pursuing. That the object of the statute was to obviate these 
difficulties, and provide a means for the recovery of moneys collected 
by mistake, and to which the county and the state have neither a moral 
nor legal right, is apparent. * * * Section 3804 was enacted to do 
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justice in a class of cases where, but for its provisions, the application 
of the doctrine of caveat emptor would work a hardship to citizens 
who had paid money which it was inequitable for the county to retain.' 

"We are in accord with the rule above announced. The effect of 
this statute, in so far as it remains in force, is to avoid, where properly 
applicable, the harsh commonlaw rule recognized by the courts in 
proper case prohibiting the recovery of a tax where voluntarily paid." 

Also see Opinion No. 11, Volume 19, Report and Official Opinions of 
the Attorney General. 

Section 1805.92, Revised Codes of Montana, 1935, provides the interest 
of the purchaser in state lands is subject to taxation. Here, however, 
there was never any interest in the lands to be taxed. 

Section 39 of Article V of our Constitution prohibits the releasing and 
remitting of any taxes held or owned by the state or any municipal cor­
poration. 

Under the facts before us, as we have seen, there was no interest in 
, the land which could 'be taxed, and only by the erroneous representation 

by the state were these taxes collected. There was no tax or obligation 
owing to or held or owned by the state. Therefore, there is no constitu­
tional provision standing in the way of refunding these taxes. 

However meritorious this claim for refund may be, the Board of 
County Commissioners before granting it must be able to point to the 
expressed authority in the statute: 

"The power to act without authority does not exist." 
State e'x reI. Bean v. Lyons, et aI., 37 Mont. 354, 364, 96 Pac. 

922. 

The question is what relief, if any, under the facts, has the legislature 
provided. 

The pertinent part of Chapter 201 of the Laws of 1939 is as follows: 

"No order for the refund of any taxes, perc en tum or costs under 
this Section shall be made except upon a claim therefor, verified by 
the person who has paid such tax, penalty or costs, or his guardian, 
or in case of his death by his executor or administrator. which claim 
IllUSt be filed within two years after the date when the second half of 
such taxes would have become delinquent if the same had not been 
paid." 

The above law is plain, explicit and mandatory, although harsh. The 
verified claim must be filed within two years after the date when the 
second half of such taxes would have become delinquent if the same had 
not been paid. 

This is a statute of limitation, limiting the authority of the Board of 
County Commissioners to refunding only on verified claims filed within 
two years after the date when the second half of such taxes would have 
become delinquent if said taxes had not been paid. 

Therefore it is my opinion the statute above quoted limits the Board 
of County Commissioners to ordering refund of taxes erroneously or 
illegally collected only as provided therein for the two-year period. In 
some instances, ,as in this case, this law will operate harshly, but we 
must take the law as we find it. 

Sincerely yours, 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 




