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the State Board of Education for administration, as provided by Section 
5668.15, Revised Codes of Montana, 1935, and by said board distributed 
to the proper district or county, or, when such grant is made direct, it 
should be made to the district or county of the residence of the Indian 
students affected. Where, as in the instant case, the money has been paid 
by the Indian Department to another county than the residence of the 
Indian student, then-in transferring of funds by the resident county­
only such additional funds may be transferred as will equal, with the gov­
ernment grant, the amount apportioned by the county superintendent per 
eligible pupil by the resident county as provided by law. 

Sincerely yours, 

No. 207 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

COUNTY COMMISSIONERS-COURTHOUSE, 
erection and furnishing of-AUDITORIUM IN 

COURTHOUSE 

Held: County commissioners do not have authority to erect a hall, audi­
torium, gymnasium or recreation room when erecting and furnish­
ing a new courthouse. 

Mr. Hugh]. Lemire 
County Attorney 
Custer County 
Miles City, Montana 

Dear Mr. Lemire: 

August 18, 1941. 

You have asked this office whether, under the provisions of subdivision 
4 of Section 4444, Revised Codes of Montana, 1935, and Section 4465.8, 
Revised Codes of Montana, 1935, the Board of County Commissioners 
can-in furnishing and erecting a new courthouse-include therein a room 
which would be in the nature of a hall, auditorium, gymnasium and recrea­
tion room and, in general, a public room. 

Your attention is directed to the case of Yegen v. Board of County 
Commissioners, 34 Mont. 79, 85 Pac. 740. That was a case wherein the 
Board of County Commissioners of Yellowstone County sought to erect 
a detention hospital under the provisions of the Code which provided: 
(a) that the county commissioners had power to provide for the care and 
maintenance of indigent sick and otherwise dependent poor and that they 
may erect and maintain hospitals for that purpose, and (b) that the com­
missioners had the power to provide necessary county buildings. 

In enjoining the construction 6f the detention hospital, the Supreme 
Court said: 

"However desirable it may be that they should have the power to 
provide separate hospitals for able-bodied and not dependent persons 
suffering from contagious or pestilential diseases, they are not here 
empowered to erect and maintain them at the expense of the taxpayer. 
So they may, under subdivision 6, acquire farms for the support of 
the dependent poor-not others. So, again, they have the power to 
provide necessary county buildings under subdivision 7. But what 
are necessary county buildings? Manifestly such as are required for 
ordinary county purposes, as is indicated in these and similar pro­
visions, as, for instance, in subdivision 9. Under this latter provision 
they may cause to be erected a courthouse, jail, hospital and such 
other buildings as may be necessary. The word 'hospital' evidently 
does not mean one or more hospitals for all classes of persons; but 
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for that class of persons for whom the board may provide at the 
expense of the people, namely, the indigent sick. The phrase 'such 
other public buildings as may be necessary' has no wider meaning, 
nor does it enlarge the class of purposes for which these boards may 
erect and maintain buildings so as to include others not of the class 
already mentioned." (Emphasis mine.) 

It is therefore my opinion, in view of the holding in the case just cited, 
our Supreme Court, if ca\1ed upon to do so, would say the erection of a 
ha\1, auditorium, gymnasium or recreation room in a courthouse is not 
such a necessary county building as is required for ordinary county pur­
poses. Such being the case, I am of the opinion that the county commis­
sioners do not have authority to erect such rooms in the new courthouse. 

Sincerely yours, 

No. 208 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

LIQUOR CONTROL BOARD-ADVERTISING­
NEON SIGNS 

Held: The use of signs advertising beer, whether by brewer or retailer, is 
not a violation of Section 2815.51, Revised Codes of Montana, 1935. 

Mr. Ray L. Wahl 
Administrator 
Liquor Control Board 
Helena, Monatna 

Dear Mr. Wahl: 

I have your request for an opinion as fonows: 

August 20, 1941. 

"A brewer has put up a Neon sign, advertising his products, on a 
building where beer is sold at retail. The brewer pays for the installa­
tion and for the light and power used in i\1umination, and a\1 expenses 
for maintaining the sign. Is this, in your opinion, a violation of the 
provisions of Section 2815.51 of the Montana Beer Act?" 

Section 2815.51, Revised Codes of Montana, 1935, to which you refer 
provides as follows: 

"It shaH be unlawful for any brewer or wholesaler to lease, furnish, 
give or pay for any premises, furniture, fixtures, equipment or other 
property to any retail licensee, used or to be used in the dispensation 
of beer. No brewer or wholesaler shall advance, furnish money for 
or pay for any license or tax which may be required to be paid for 
any retailer, and no brewer or wholesaler sha\1 be financia\1y interested, 
either directly or indirectly, in the conduct or operation of the business 
of a retailer as herein defined." 

The signs referred to, to come within the words of this statute, must 
be "furniture, fixtures, equipment or other property ... used or to be 
used in the dispensation of beer." While it might be said such a sign is 
a fixture, yet it can hardly be said it is "used in the dispensation of beer." 

We think this statute was designed to prevent the old practice exist­
ing before prohibition by which the owners of breweries and distilleries 
financed the retailer by paying for his license, bar fixtures and furniture 
necessary to the conduct of the business, rather than to prevent the adver­
tisement of the product. 
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