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No. 137 

HIGH SCHOOL STUDENTS-COUNTY SUPERINTEND­
ENT-COUNTY TREASURER-STUDENTS (ELIGIBLE) 

IN STATE INSTITUTIONS 

Held: Where proper application is made by parent or guardian, or where 
pupils is in State Institution, it is mandatory for County Superin­
tendent to authorize same and to take same into consideration 
in budget and to notify County Treasurer. County Treasurer must 
transfer funds. 

Mr. John M. Comfort 
County Attorney 
Madison County 
Virginia City, Montana 

Dear Mr: Comfort: 

June 6, 1941. 

You have asked for my opinion as to the proper procedure in trans­
ferring high school funds, where high school students who are residents 
of other counties attend high school in Madison County, and especially 
in regard to students who are at present in the State Orphans' Home at 
Twin Bridges who attend the Twin Bridges High School. 

I find the answer to your inquiry fully and clearly set forth in Chapter 
217 of the Laws of 1939. Section 4 of said Chapter is as follows: 

"Section 4. That Section 1262.81, Revised Codes of Montana, 1935, 
be, and is hereby amended to read as follows.: 

'1262.81. Attendance Outside of County of Pupil's Residence­
Transfer of Apportionments. The attendance of any eligible high 
school pupil at an accredited high school outside of the county of his 
residence, either within or without the state, must be authorized by 
the county superintendent of schools of the county of his residence, 
when proper application has been made by the parent or guardian 
on or before September 1. No payment shall be made for attendance 
in another state except where such attendance is in a public ele­
mentary or secondary school in a county adjacent to the county of 
the student's residence. 

'After the budget for high school pupils authorized to attend 
high school outside of the counties in which they reside has been 
adopted by the county superintendent of schools, as provided in Sec­
tion 1263.8, the county superintendent of schools in which any such 
high school pupil resides, shall immediately give to the county 
treasurer written notice setting forth the names of the high school 
pupils authorized to attend high school outside of the county, with 
the name of the high schol and the county in which situated which 
each pupil has been authorized to attend, with the amount appro­
priated in such budget for each such pupil. The county treasurer 
shall, in the months of December and June in each school year, and 
immediately after the apportionment of the high school tax levy 
fund has been made, transmit to the county treasurer of each county 
in which any such high school pupils has been authorized to attend 
high school, the amount apportioned for such high school pupil out 
of such fund, together with the name of such high school pupil for 
whom the apportionment has been made and the county treasurer 
of the county receiving the same shall credit such amount to the 
proper fund of the high school which such pupil has been authorized 
to attend." 

It will be noted that, where the parent or guardian of any eligible 
high school pupil has made proper application to the county superin­
tendent of the couny of his residence, before September 1 of any year, 
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to attend an accredited high school outside the county of his residence, 
the county superintendent must authorize the same, provided the high 
school of attendance is within the state or in a county outside the state 
but adjacent to the county of the student's residence. 

The foregoing language is mandatory. 
Then the legislature provided that, after the budget for high school 

pupils has been adopted, as provided in Section 5 of said Act (Section 
1263.S), the county superintendent of the county wherein the pupil who 
will attend a high school without the county resides shall immediately 
give the county treasurer written notice of the names of the high school 
pupils authorized to attend high school outside of the county and the 
name of the high school and the county in which the high school is 
situated in which each such pupil has been authorized to attend, with the 
amount appropriated in such budget for each pupil. Then the county 
treasurer shall, in the months of December and June in each school year, 
and immediately after the apportionment of the high school tax levy fund 
has been made, transmit to the county treasurer of each county in which 
any such high school pupil has been authorized to attend high school the 
amount apportioned for each such high school student, with the name of 
the student. The county treasurer receiving the same shall credit such 
amount to the proper fund of the high school which such student has 
been authorized to attend. 

The foregoing language is mandatory both as to the acts and duties 
therein required of the county superintendent and the county treasurer. 

Section 5 of the aforesaid Act, amending Section 1263.8, provides 
that-in counties where students attend a high school outside of the 
county of their residence, as provided in Section 1262.81, as amended by 
Chapter 217, Laws of 1939, or have been placed in a state institution­
it shall be the duty of the county superintendent on or before the third 
Monday in July to prepare a budget for an amount equal to the average 
amount budgeted per eligible high school pupil for maintenance and 
operating purposes for all high schools within the county in which 
such pupil resides in the annual final budget for the school year im­
mediately preceding, for each student whose attendance outside of his 
county has been authorized, or who is an inmate of a state institution. 
This section then provides how such amount per pupil shall be determined, 
in accordance with Section 1263.5, as amended by Chapter 64, Laws of 
1941. 

It is to be noted the Act provides for such budgeting, and transfer 
of such budgeted funds, for both students who have been authorized to 
attend high school outside of the county of their residence and also stu­
dents who have been placed in or are inmates of a state institution, 
where such students attend a public high school outside the county of 
their residence. 

The act also provides that, immediately after such budget has been 
prepared, the County Superintendent of Schools preparing such budget 
shall give written notice to the County Superintendent of Schools of 
each county in which any high school student has been authorized to 
attend high school under the provisions of this act. Such notice shall 
contain the name of each student, the high school the student has been 
authorized to attend, and the amount budgeted for each such student. 
The act then provides how this notice shall be considered in making the 
preliminary and final high school budgets when such student or students 
come in from an outside county. 

It will be noted the above procedure conflicts, to some extent, with 
Section 1262.82, Revised Codes of Montana, 1935. However, Chapter 
217 of the Laws of 1939 provides: "All Acts and parts of Acts in conflict 
herewith are hereby repealed." Therefore, as to any conflict between Sec­
tion 1262.82 and Chapter 217, Laws of 1939, the latter controls and the 
former is repealed to that extent. 
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Therefore, it is my opinion that, where the parent or guardian of any 
eligible high schuol pupil or student makes application to the County 
Superintendent of the county of his residence before September 1 of any 
year to attend an accredited high school outside of the county of his 
residence, it is the duty of such County Superintendent and the County 
Superintendent must authorize the same. A like duty exists where a stu­
dent has been placed in or is an inmate of a state institution and is 
eligible to attend a high .school outside the county of his residence. The 
County Superintendent shall, immediately after the budget for high school 
pupils has been adopted, give the required notice to the County Treasurer 
of her county. Such County Treasurer shall then, at the times required, 
transmit the funds as specified with the other information required. 

The better procedure would be for the superintendent of the state in­
stitution, having any inmates eligible to attend a high school outside of 
the county of said inmates' residence, to give notice to the county super­
intendent of each county of the number, name and age of each such 
student inmate resident of such county. In this way, each County Sup­
erintendent would be in a position to make her authorization. 

Sincerely yours, 

No. 138 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

HOUSE BILL NO. 174, 1941-MONTANA STATE UNI­
VERSITY - A P PRO P R I A T ION S- EMPLOYEES IN 
PHYSICAL PLANT, appropriation for at Montana State 

University 

Held: Appropriation was provided for the following specific purposes: 
1. For fully restoring the wage decreases of 1933. 
2. For adjustment of the hours or days of work of the employees 

who were working a seven-day week to a six-day week. 
3. To employ additional employees to perform the work result­

ing from the shortening of the above work week. 

Honorable C. W. Leaphart 
Acting President 
Montana State University 
Missoula, Montana 

Dear Mr. Leaphart: 

June 6, 1941. 

You have asked for an interpretation of an Opll110n on that part of 
House Bill No. 174 relating to the use of physical plant appropriations, 
which is item three of Section (2): 

"For adjustment and restoration of wage decreases of 1933, not 
retroactive, for employees' salaries in physical plant, Five Thousand 
Two Hundred Forty Dollars-$5,240.00." 

Item three of Section (3) is as follows: 
"For adjustment and restoration of wage decreases of 1933, not 

retroactive, for employees' salaries in the physical plant, eight thou­
sand two hundred forty dollars-$8,240.00." 

It is to be noted this appropriation was passed specifically for the 
following purposes: First, for the purpose of fully restoring the wage de­
creases of 1933; second, for the adjustment of hours or days of work of 
the employees who were working a seven-day week to a six-day week; 
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