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No. 108

PER CAPITA $2.00 POOR TAX—COUNTY COMMIS-
SIONERS — ASSESSOR—TREASURER —AUTOMOBILE
TAX—LICENSE FEE—PLATES

Held: Under Chapter 165, Laws of 1941, County Commissioners may
make levy at December meeting of any year to take effect January
1st of the following year, such poor tax to be collected by Treas-
urer at same time he collects tax on other property.

May 6, 1941.

Mr. John D. Stafford

County Attorney .

Cascade County

Great Falls, Montana
ATTENTION Mr. R.-J. Nelson

Deputy County Attorney
Dear Mr. Stafford:
You have asked whether a County Treasurer may require the pay-
ment of the per capita $2.00 poor tax as a condition precedent to the
payment of the current automobile tax and registration fee and the issu-
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ance of the registration and license plates. As you-state, if this could be
done, it would save the county considerable money in collecting the per
capita poor tax.
Heretofore the law has been otherwise and our Supreme Court said:
“The only provision commanding the payment of taxes is limited
to the taxes assessed against the motor vehicle for the current year
of registration.”
“Since the relator met every requirement of the statute entitling
him to registration and to obtain his license plates, the writ of man-
damus was improperly denied. The judgment is reversed.”

State ex rel. Kleve v. Fischl, County Treasurer of Lewis and
Clark County, 106 Mont. 282, 77 Pac. (2nd) 392.

However, such procedure was authorized by Chapter 165, Laws of
1941, amending Section 4465.4, Revised Codes of Montana, 1935, said
Chapter 165, Laws of 1941, being as follows:

~ “Section 4465.4. The Board of County Commissioners has juris-
diction and power under such limitations and restrictions as are pre-
scribed by law:

To provide for the care and maintenance of the indigent, sick,
or otherwise dependent poor of the county; .erect and maintain hos-
pitals therefor, or otherwise provide for the same, and to levy the
necessary tax therefor per capita, not exceeding two dollars ($2.00)
at a meeting of the board of County Commissioners held in Decem-
ber of any year, to become effective as of January first of the follow-
ing calendar year, and a tax on property not exceeding three-fifths
(3/5) of one percent (1%), which last mentioned levy shall be made
at the time other tax levies are made on property, as provided by
law, or either of such levies when both are not required, and
to expend not to exceed five percent (59) of any such levy for
the collection of said tax, or of any part thereof. Whenever a resolu-
tion is adopted levying a per capita tax the Clerk of the Board shall
immediately prepare and deliver copies thereof to the County Asses-
sor and County Treasurer. The County Assessor after receiving
such copy of resolution, when making an assessment of any property
belonging to any person liable for the payment of such per capita
tax must enter on the assessment list, and also on any statement
given the taxpayer, showing the value of the property assessed, the
amount of such per capita tax, and the County Treasurer when col-
lecting the taxes on such property shall at the same time collect the
amount of such per capita tax as shown on said statement.”

It is noted such procedure is to be initiated at the December meeting
of the Board of County Commissioners by resolution making the levy,
the same to be effective as of January first the following calendar year.

Therefore, in my opinion, it is apparent the.procedure set forth would
not become operative until the Board of County Commissioners in its
discretion passes such a resolution at its next December meeting, and
under the terms of the statute the same would become effective the fol-
lowing January first.

Sincerely yours,

JOHN W. BONNER
Attorney General





