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Opinion No. 29.

Cities and Towns—Officers—Chiefs of
Police—Bonds.

HELD: It is the duty of councils
of cities of the first, second and third
class to require and fix the amount of
the bonds of chiefs of police.

March 9, 1939

Hon. W. A. Brown
State Examiner
The Capitol

Dear Mr. Brown:

You have requested my opinion on
the question “whether or not the law
requires chiefs of police of cities of
the first, second and third class to be
bonded when not required by city or-
diance.” Your question in the words
underscored assumes a fact which
cannot legally exist.

It is the duty of the council of cities
of the first, second and third class to
require such bonds. Section 5016, R.
C. M., 1935, provides:

“It is the duty of the council to
provide for the accountability of all
officers provided for in this title, by
requiring of them sufficient security
for the faithful performance of their
duties or trust, which security must
be given by them before entering
upon their respective duties. If such
security becomes insufficient, ad-
ditional security may be required,
and if not given within ten days, the
council, by a vote of two-thirds of
the members, may declare the office
vacant, and may thereafter fill the
same.”

The “officers provided for in this
title,” being the language used in the
above quoted section, include chiefs of
police, if such be appointed, as such
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officers are provided for in Sections
4495 and 4496, R. C. M., 1935. If,
therefore, a chief of police should be
appointed for a city of the first, sec-
ond or third class, as authorized by
these sections, it would be the duty
of the council under said Section 5016
to require and fix the amount of the
bond.
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