
248 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Dear Mr. Klingler: 

You have asked the question whether 
the precinct committeemen must select 
a chairman from their own number. 

Section 662, R. C. M., 1935, as 
amended by Chapter 84, Laws of 1939, 
provides: 

"* * * Said committee shall meet 
and organize by electing a chairman 
and secretary within thirty days after 
the candidates of their respective 
political parties shal1 have been nomi­
nated." 

This section does not specify that a 
person must be a committeeman in 
order to qualify as chairman of the 
county central committee, nor can we 
find any other statute fixing such 
qualification. In the absence of a stat­
ute requiring it, we are not permitted 
to legislate by reading such provision 
in to the statute. 

It is our opinion that the precinct 
committeemen are not required. to 
select a chairman from their own num­
ber. Moreover, we have found from 
inquiry that it has been the practice 
in many instances for the precinct com­
mitteemen to select the chairman from 
outside their number. 

Opinion No. 247. 

Justice of the Peace-Coroner-Ab­
sence of Coroner-Duties of Justice of 

the Peace-Fees-Sections 
4852,4929. 

HELD: A justice of the peace on 
a salary basis, acting as coroner, is 
entitled to the fees of the coroner. 

Mr. H. B. Landoe 
County Attorney 
Bozeman, Montana 

Dear Mr. Landoe: 

August 1, 1940. 

You have submitted the question 
whether a justice of the peace, when 
on a salary basis, is entitled to the fees 
al10wed by law to the coroner when he 
acts as coroner. 

We find no statute changing the gen­
eral rule that a justice of the peace is 
entitled to the fees of the coroner when 
he discharges the duties of that office, 
in case he is on a salary basis, as pro-

vided by Section 4929. In other words, 
the statute makes no distinction be­
tween a justice of the peace on a fee 
basis and a justice of the peace on a 
salary basis. Section 4852 provides: 

"If the office of coroner is vacant, 
or he is absent or unable to attend, 
the duties of his office may be dis­
charged by any justice of the peace 
of the county, with the like authority 
and subject to the same obligations 
and pena1ties as the coroner." 

It wil1 be seen that the word "may" 
and not "must" is used. It is quite 
essential that the duties of coroner be 
performed. Since a justice of the peace 
cannot be compel1ed to discharge the 
duties of the coroner we think he 
should have the inducement of re­
ceiving the fees of that office in case 
he does discharge those duteis. We 
think this is the intent of said Section 
4852 and no other section declares 
otherwise. The provision in Section 
4929 "and justices of the peace in such 
townships shal1 receive no other addi­
tional fees or compensation whatever, 
except that they may receive and keep 
those fees designated as 'miscel1aneous 
fees' by section 4927 of this code," has 
reference to the fees a justice of the 
peace would ordinarily receive for serv­
ices as such. Section 4852 is in no wise 
amended thereby. 

Opinion No. 248. 

Elections-Direct Primary-Nomina­
tions~Write-in Candidates. 

HELD: Write-in candidates must 
Qualify by filing a declaration of ac­
ceptance and pay the statutory filing 
fee within ten (10) days after the date 
on which the Primary Election was 
held. 

August 5, 1940. 
Mr. Addis McGrath 
County Clerk and Recorder 
Silver Bow County 
Butte, Montana 

Dear Sir: 

You have asked as to the time limit 
in which a candidate who receives a 
party nomination by having his name 
written in on the primary bal10t may 
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