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trict. The total cost of such control 
and extermination shall be paid from 
the 'noxious weed fund.''' 

I am of the opinion that such cost 
must be paid from the "noxious weed 
fund." This language is broad enough 
to cover all highways, including state 
highways. Furthermore, I find no stat­
ute providing for payment otherwise. 

Opinion No. 244. 

Fish and Game-Deputy Fish and 
Game Wardens-Powers-Duties­

Posted Premises-Right 
of Patrol. 

HELD: Private individuals cannot 
by posting their premises prevent 
deputy fish and game wardens from 
patrolling such premises in order to 
determine whether the law has been 
violated. 

July 22, 1940. 
Hon. J. A. \,yeaver 
State Fish and Game Warden 
The Capitol 

Dear Mr. \"1 eaver: 

You have requested my opinion on 
the Question whether deputy fish and 
game wardens in patrolling premises 
and examining fishermen ha ve the right 
to go on posted property. 

Section 3659, R. C. M., 1935, in de­
fining the duties of deputy fish and 
game wardens, among other things, 
provides: 

"* * * it shall be their duty to 
see that the laws of the State of 
Montana and the laws, orders, rules 
and regulations of the State Fish 
and Game Commission with refer­
ence to the protection, preservation 
and propagation of game and fur­
bearing animals, fish and game birds 
are strictly en forced; it shall be their 
duty to see that all those who hunt, 
fish, or take game, or fur-bearing 
animals, game birds, or fish, have 
necessary licenses. * * * and to ex­
ercise such other powers of peace 
officers in the enforcement of the 
Fish and Game Laws of the State. 
and the orders, rules and regulations 
of the Commission, or of judgments 
obtained for the violation thereof, 
not herein specifically provided. It 

shall be their duty at all times to 
assist in the protection, conservation 
and propagation of fish, game. and 
fur-bearing animals, and game and 
non-game birds, * * *." 

While this section provides that in 
order to search without search war­
rant any tent not used as a residence, 
boat, car, automobile, or other vehicle, 
box, locker, basket creel, crate, game­
bag, or other package and the contents 
thereof to ascertain whether any of 
the provisions of the laws of this State 
or the rules and regulations of the 
fish and game commission for the 
protection and conservation of fish, 
game birds or fur-bearing animals 
have been violated (see opinion of the 
Attorney General. Vol. 16. Opinions of 
the Attorney General, 193), no such 
restriction is placed upon deputy fish 
and game wardens in patrolling lands 
and premises not belonging to the 
state. In the absence of such restric­
tion it is my opinion that no person 
can prevent deputy fish and game war­
dens, exercising the powers of peace 
officers, from discharging their stat­
utory duties, by posting their property. 

We are unable to find any statutory 
or other authority given to private 
individuals to interfere with the duties 
of deputy fish and game wardens and 
the enforcement of the law. If this 
could be done private individuals could 
post their property and enjoy absolute 
immunity from the officers of the law. 
Denying the privilege to others they 
could fish on their own premises with­
out obeying the law themselves, for no 
one could determine whether they had 
violated the law. No such obnoxious 
favoritism is granted or guaranteed 
by the law. 

Opinion No. 246. 

Elections-County Central Commit­
tee-Chairman, Qualifications 

of-Section 662, Chapter 
84, Laws of 1939. 

HELD: A person need not be a 
precinct committeeman in order to 
qualify as chairman of the county 
central committee. 

Mr. A. E. Klingler 
Savoy, Montana 

August I. 1940. 
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Dear Mr. Klingler: 

You have asked the question whether 
the precinct committeemen must select 
a chairman from their own number. 

Section 662, R. C. M., 1935, as 
amended by Chapter 84, Laws of 1939, 
provides: 

"* * * Said committee shall meet 
and organize by electing a chairman 
and secretary within thirty days after 
the candidates of their respective 
political parties shal1 have been nomi­
nated." 

This section does not specify that a 
person must be a committeeman in 
order to qualify as chairman of the 
county central committee, nor can we 
find any other statute fixing such 
qualification. In the absence of a stat­
ute requiring it, we are not permitted 
to legislate by reading such provision 
in to the statute. 

It is our opinion that the precinct 
committeemen are not required. to 
select a chairman from their own num­
ber. Moreover, we have found from 
inquiry that it has been the practice 
in many instances for the precinct com­
mitteemen to select the chairman from 
outside their number. 

Opinion No. 247. 

Justice of the Peace-Coroner-Ab­
sence of Coroner-Duties of Justice of 

the Peace-Fees-Sections 
4852,4929. 

HELD: A justice of the peace on 
a salary basis, acting as coroner, is 
entitled to the fees of the coroner. 

Mr. H. B. Landoe 
County Attorney 
Bozeman, Montana 

Dear Mr. Landoe: 

August 1, 1940. 

You have submitted the question 
whether a justice of the peace, when 
on a salary basis, is entitled to the fees 
al10wed by law to the coroner when he 
acts as coroner. 

We find no statute changing the gen­
eral rule that a justice of the peace is 
entitled to the fees of the coroner when 
he discharges the duties of that office, 
in case he is on a salary basis, as pro-

vided by Section 4929. In other words, 
the statute makes no distinction be­
tween a justice of the peace on a fee 
basis and a justice of the peace on a 
salary basis. Section 4852 provides: 

"If the office of coroner is vacant, 
or he is absent or unable to attend, 
the duties of his office may be dis­
charged by any justice of the peace 
of the county, with the like authority 
and subject to the same obligations 
and pena1ties as the coroner." 

It wil1 be seen that the word "may" 
and not "must" is used. It is quite 
essential that the duties of coroner be 
performed. Since a justice of the peace 
cannot be compel1ed to discharge the 
duties of the coroner we think he 
should have the inducement of re­
ceiving the fees of that office in case 
he does discharge those duteis. We 
think this is the intent of said Section 
4852 and no other section declares 
otherwise. The provision in Section 
4929 "and justices of the peace in such 
townships shal1 receive no other addi­
tional fees or compensation whatever, 
except that they may receive and keep 
those fees designated as 'miscel1aneous 
fees' by section 4927 of this code," has 
reference to the fees a justice of the 
peace would ordinarily receive for serv­
ices as such. Section 4852 is in no wise 
amended thereby. 

Opinion No. 248. 

Elections-Direct Primary-Nomina­
tions~Write-in Candidates. 

HELD: Write-in candidates must 
Qualify by filing a declaration of ac­
ceptance and pay the statutory filing 
fee within ten (10) days after the date 
on which the Primary Election was 
held. 

August 5, 1940. 
Mr. Addis McGrath 
County Clerk and Recorder 
Silver Bow County 
Butte, Montana 

Dear Sir: 

You have asked as to the time limit 
in which a candidate who receives a 
party nomination by having his name 
written in on the primary bal10t may 
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