
238 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

ment of sale. If an application is 
made now to purchase this land must 
the commissioners re-appraise and 
re-advertise the land for sale, or may 
the board sell same at any time at 
private sale under the provisions of 
par. 2, Chapter 193, Session Laws 
of 1939, without such re-appraise­
ment and re-advertisement, using the 
only appraisement made by the com­
missioners as the 'last appraised 
value?' " 

I do not find any statutory provision 
compelling the county commissioners 
to re-appraise and re-advertise land for 
sale before a private sale can be made. 
Section 2208.1, as amended by Section 
1, Chapter 193, Laws of 1939, reads: 

"* * * and no sale shall be made 
for a price less than the fair market 
value thereof, as determined and 
fixed by the board of county com­
missioners prior to making the order 
of sale. which value shall be stated 
in the notice of sale. 

"In the event any of said lands 
are not sold at such public sale, the 
county commissioners may at any 
time either again appraise, advertise 
and offer the same at public auction 
or sell the same at private sale at 
the best price obtainable, but at not 
less than ninety per cent of the last 
appraised value, and on such terms 
as may be agreed upon, * * *." 
If the lands are sold at private sale 

they need not be re-appraised or re­
advertised, but may not be sold at 
less than 90% of the last appraised 
value. We think it was the intent of 
the legislature, however, that no sale 
should be made for less than the fair 
market value as determined and fixed 
by the board and in the event the fair 
market vaule cannot be determined, an 
appraisal would seem to be necessary. 

Opinion No. 232. 

Counties-Tax Deed Property-Sale. 

HELD: Where the county commis­
sioners offer tax deed property for sale 
as provided by Chapter 181, Laws of 
1939. and the taxpayer whose property 
has been deeded to the county has not 
before such sale purchased such prop­
erty, a third person having made a bid 
at such sale and same being accepted 
cannot thereafter refuse to enter into 

a written contract and cannot upon 
obtaining a quit claim deed from the 
taxpayer demand the right to purchase 
the property by merely paying the 
taxes, penalty and interest for which 
such property was sold. 

Mr. Albert G. Harvey 
County Attorney 
Chester, Montana 

Dear Mr. Harvey: 

May 10, 1940. 

You have submitted the question 
whether "F," after bidding on tax deed 
property offered for sale, as provided 
by Section 2235, R. C. 11., 1935, as 
amended by Chapter 181, Laws of 1939, 
his bid being accepted, the taxpayer 
whose property has been deeded to the 
county not having- "at any time before 
such sale purchased such property," as 
provided by said Chapter 181, may 
thereafter refuse to enter into a writ­
ten contract and upon obtaining a 
quit claim deed from "the taxpayer" 
demand the right to purchase the prop­
erty by paying only "the taxes, penal­
ties and interest for which such prop­
erty was sold." 

It is my opinion that "F," having 
purchased the property after the sale, 
cannot in these circumstances qualify 
as "the taxpayer" in the sense used 
in said Chapter 181 and that even if 
he could, his offer comes too late, being 
made "after such sale" rather than "be­
fore such sale." See paragraph 5, said 
Chapter 181. The "sale" is a proceed­
ing- conducted by the county commis­
sioners after thirty days' notice. See 
paragraph 1, said Chapter 181. The 
written contract is merely evidence of 
the contract of sale made when the bid 
was accecpted. 

Opinion No. 234. 

Co un ti e s-Funds-Transfer-SurplUS 
Fund-Budget Law-

Section 4631. 

HELD: A transfer from the poor 
fund or the general fund to the road 
fund is prohibited by budget act (Sec­
tion 4613.5). 

At the end of the fiscal year trans­
fer of surplus funds is permitted and 
such funds could be used to pay war­
rants and interest thereon issued in 
case of an emergency which might be 
declared as provided by Section 4613.6. 
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?o.1ay 16, 1940. 

Hon. P. M. Campbell 
Chairman, Board County Commis­

sioners 
Stanford, Montana 

Dear Mr. Campbell: 

You have submitted the question 
whether or not funds may be trans­
ferred from the poor fund or from the 
general fund to the road fund to be 
used in the repair and maintenance of 
roads until the next fiscal year. 

Section 4613.5, R. C. M., 1935, which 
is a part of the county budget law, ex­
pressly prohibits transfers except in 
the case of county road or bridge funds, 
special road district funds, or any 
special highway funds. Transfers may 
be made between items such as (1) sal­
aries and wages; (2) maintenance and 
support; and (3) capital outlay. 

Section 4631 authorizes the board of 
county commissioners "to transfer all 
surplus moneys that may be on hand 
in any of the several county funds, ex­
cept the school fund, to such fund or 
funds as they may deem for the best 
interest of the county, * * *." There 
cannot be any surplus, ,however, until 
the end of the fiscal year as one cannot 
be' certain of that fact until that time. 

I would suggest this procedure, how­
ever: Declare an emergency under the 
provisions of Section 4613.6, R. C. M .. 
1935. This requires only one publica­
tion in the official newspaper. The 
hearing must not be less than one week 
from the date of publication, then five 
days must elapse following the order. 
In twelve days, therefore, you could 
provide authority to expend money for 
roads in excess of the fund provided 
by your budget. Having such author­
ity you could register your warrants 
and at the end of the fiscal year you 
can transfer any surplus fund which 
you may have in the poor fund or in 
any other fund, except the school fund, 
for the purpose of paying such reg­
istered warrants and interest. It seems 
to me this is the only solution to your 
problem and it is one which is not im­
practicable because it can be done in 
twelve days rather than thirty, which 
you had in mind. 

I have talked with one of the deputy 
state examiners and they will approve 
this procedure. 

Opinion No. 235. 

Fish and Game--Power of Commis­
sion-Power to Purchase Water­

Contracts Beyond Term. 

HELD: The fish and game commis­
sion, under the provisions of Section 
3653 has power to purchase water for 
the purpose of protecting, preserving 
and propagating fish in the State of 
Montana. 

It is extremely doubtful that the fish 
and game commission has power to 
enter into the purchase of water for 
a period of thirty years or beyond the 
term of the commission. 

Hon. J. A. Weaver 
State Game Warden 
The Capitol 

Dear Mr. Weaver: 

May 17, 1940. 

You have submitted the following 
question: 

"The State Water Conservation 
Board proposed to sell water to the 
Fish and Game Commission in their 
reservoirs, so as to protect the fish 
life. The question arose as to whether 
or not the Commission has authority 
to enter into a contract covering a 
period of 30 years with the State 
Water Conservation Board." 

The fish and game commission has 
rather broad powers under Section 
3653, R. C. M., 1935. Among other 
things this section provides: 

"* * * It shall have the exclusive 
power to expend for the protection, 
preservation and propagation of fish, 
game, and fur-bearing animals, and 
game and non-game birds, all funds 
of the State of Montana collected or 
acquired for the purpose, whether 
arising from state appropriation, li­
censes, fines, gifts, or otherwise, * * * 

"It shall have authority to acquire 
by gift, purchase, capture or other­
wise, any fish, game, game birds, or 
animals, for propagation, experi­
mental or scientific purposes. It shall 
have authority to acquire by pur­
chase, condemnation, lease, agree­
ment, gift, or devise, lands or waters 
suitable for the purposes hereinafter 
enumerated, and develop, operate and 
maintain the same for said purposes: 
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