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county of the state, in bonds or war­
rants of the state, or in bonds or treas­
ury certificates of the United States; 
provided, however, that such sinking 
and interest funds shaH only be in­
vested in such securities as will become 
due and payable at least thirty (30) 
days before the date when the bonds 
of the county of such series or issue 
will become redeemable." It appears 
that you have foHowed the correct pro­
cedure in the use of your sinking fund 
and that you have properly retained a 
reserve as required by the statute. 

It is our opinion that it is within the 
sound discretion of the board of county 
commissioners as to the warrants to be 
purchased for investment purposes from 
the sinking fund, whether poor fund 
or general fund warrants. Our view of 
the law is that it is not mandatory upon 
the board to give preference to any 
particular fund, but that they should 
take into consideration the financial 
condition of the county and of these 
particular funds, and that they should 
not particularly favor the general fund 
to the prejudice of the poor fund. 

You ask the further question as to 
whether or not the county's propor­
tionate share of the relief burden be­
comes the responsibility of the State 
Public Welfare Board as soon as the 
cash in the poor fund has been ex­
hausted, and also all other cash in 
various other funds in which there 
might possibly appear to be a surplus, 
is transferred and exhausted. 

In this respect we believe that you 
should take into consideration the an­
ticipated revenues that you will receive 
from the May tax collection, which col­
lection is within the fiscal year. and 
that your funds cannot become ex­
hausted until you have used those an­
ticipated collections within the present 
fiscal year. We hold that when such 
has been done, and when all emer­
gencies have been declared as will raise 
cash. excluding therefrom any require­
ment of bonding your county, then you 
may, if necessary, make request to the 
state examiners, who wiH require you 
to submit aH the facts of vour financial 
condition to them, and if they deem 
that you have exhausted your cash re­
sources, your county's relief burden 
then would devolve upon the state. 

I am advised that in the very near 
future the State Public Welfare Board 
wiil forward to your county certain 
rules and regulations promulgated by 

it, as provided by law, and these rules 
will aid your board in the exercise of 
its legal and sound discretion in the 
use and expenditure of these various 
funds and, furthermore, the State Pub­
lic Welfare Commission wiH establish 
and make rules uniform for each and 
every county in the state. 

Opinion No. 92. 

Public WeHare-Clerk and Recorder­
County Attorney. 

HELD: 1. Neither the County At­
torney nor Clerk & Recorder is entitled 
to charge any part of his regular salary 
to welfare fund. 

2. County Commissioners, while act­
ing as welfare board, cannot issue war­
rants on a county fund. 

3. County Commissioners can only 
hold a special session following a regu­
lar session at which such special ses­
sion was authorized as provided by 
law. 

4. A Board of County Commission­
ers cannot designate one of its mem­
bers to act as administrator or super­
visor of welfare work. 

April 24. 1937. 
Mr. R. N. Hawkins 
Assistant State Examiner 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Hawkins: 

You have submitted to this office 
certain questions relative to the Social 
Security Act for our opinion. 

Question No. 1. A Board of County 
Commissioners meets as the County 
Welfare Board on three days during 
the month of March. During those 
days, the County Clerk is in attendance 
as the secretary or clerk, and the 
County Attorney is in attendance as 
legal adviser. The entire three days 
are devoted to county welfare matters. 
Is either entitled to charge any part of 
his regular salary to the welfare fund? 

The County Clerk and Recorder and 
the County Attorney receive a fixed 
monthly or yearly salary. dissimilar to 
that of the salary of the Board of 
County Commissioners, and would not 
be paid by the State Welfare Board 
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from the public welfare funds, but 
would be paid in the manner as for­
merly. 

Question No.2. Can a Board of 
County Commissioners, while in session 
as a County Welfare Board, issue war­
rants on a county fund, or does the 
law only grant such power to issue 
warrants against the county to the 
Board of County Commissioners while 
acting as a Board of County Commis­
sioners? In other words, is there any­
thing in the Social Security Law which 
gives the County Welfare Board the 
right to issue warrants against county 
funds or against any county fund? 

The Board of County Commissioners 
while sitting in session as a County 
Welfare Board cannot issue warrants 
on a county fund. 

Question No.3. In some former 
opinions of the Attorney General. it 
has been held that a special meeting 
can only be called at, or during a regu­
lar session, of the Board. If the first 
Monday of the month should fall on the 
5th day of the month, is there any 
legal authority which would permit the 
holding of a special meeting on the 
first, second or third days of such 
month, which would be prior to the 
regular monthly meeting? Or would 
they have to hold the regular monthly 
meeting before any special meeting 
could legally be called? 

The Board can only hold a special 
meeting following a regular meeting, 
and if the first Monday of the month 
should fall on the 5th day of the month, 
the Board would be without authority 
to hold a special meeting on the first, 
second or third days of such month. 
The board secures its authority to hold 
a special meeting under and pursuant 
to the order and notice of calling its 
special meeting, which it receives dur­
-ing a regular meeting. The Board, as 
individual members, and while not 
meeting as an entity, has no authority 
to call a special meeting. 

Question No.4. Can a Board of 
County Commissioners designate one 
of its members to act as the admin­
istrator or supervising officer over the 
welfare work in their county, and. if so, 
should such commissioner be paid $8.00 
per day for such service, the same as 

though he were acting as a County 
Commissioner? 

The Board of County Commissioners 
cannot designate one of its members to 
act as an administrator or supervising 
officer over the welfare work in its 
county. The members of the Board 
can only act as members of the board, 
and shall draw only their fees as mem­
bers of said board while acting in regu­
lar or special session. 

Opinion No. 93. 

Counties-License Fees, In What 
Fund Deposited. 

HELD: License fees collected by 
counties under the provisions of Sec­
tion 29, Chapter 84, Laws of 1937, may 
be deposited in such fund or funds 
designated by the county commission­
ers, in the absence of statute providing 
otherwise. 

Hon. S. L. Kleve 
State Examiner 
The Capitol 

Dear Mr. Kleve: 

April 27, 1937. 

You have submitted the following: 

"A county treasurer has collected 
$100.00 license fee from a retailer out­
side of an incorporated town in Mc­
Cone County. Please advise in what 
fund this money should be deposited? 

While Section 29, Chapter 84, Laws 
of 1937, provides: 

"All receipts from license fees, fines 
penalties collected under the pro­
visions of this act shall be paid to the 
state treasurer and by him appor­
tioned and allocated as follows: Fifty 
per cent (50%) to the State Public 
school general fund and fifty per cent 
(50%) to the public welfare fund for 
the administration of the social se­
curity laws." (Underscoring ours.) 

it is my opinion that the license fees 
therein mentioned, refer to license fees 
provided for in the Act and not such 
license fees as may be authorized by 
the Act. and which may be provided 
for by city councils or county commis-
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