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Opinion No.9!. 

Counties-Poor Fund-Emergency­
Public Welfare. 

HELD: I. \Vhen a county has levied 
up to six mills for its poor fund, and 
has made transfers from other funds 
as provided by law, and is then unable 
to meet its share of public welfare dis­
bursements, under Chapter 82. Laws of 
1937, it may apply to state department 
of public welfare to assume the county's 
share of such obligation. 

2. A county need not bond itself to 
meet its share of public welfare pay­
ments before the State must assume 
such payments. 

April 19. 1937. 

Board of County Commissioners 
Scobey, Montana 

Gentlemen: 

Your letter, requesting further advice 
relative to the powers of the board of 
county commissioners and the county 
welfare board in your county, has been 
received. You state, "that an emer­
gency authorizes the expenditure and 
levying' of taxes therefor at some future 
time. but that does not create cash in 
the funds, so that it would appear to 
us as meaningless as far as cash in the 
various funds is concerned and espe­
cially the poor fund." 

We think that the statute. Chapter 
82, relative to the county being unable 
to declare an emergency, is indefinite. 
We believe it is the intent of the law 
that all available cash resources of the 
county shall be first exhausted before 
the county shall call upon the state, 
and we further believe that it is not the 
purpose or the intent of the law to 
compel a county to bond itself to meet 
an unlimited number of emergencies. 
To hold otherwise might conceivably 
force many counties into large bonded 
indebtedness. \Ve have heretofore ren­
dered an opinion upon this particular 
point, holding that the county must 
first exhaust its resources before the 
state would assume the burden. and in 
illustrating- how these resources must 
be exhausted, we call attention to the 
power of the counties to transfer money 
from one fund to another. 

You ask the question. "has' the board 
of county commissioners the power to 

determine in which fund there appears 
to be a surplus?" I n explanation of 
your question you state, "we have cash 
on hand in a number of our funds in 
which there appear to be no surplus, 
and which would keep these funds on 
a cash basis until the end of the present. 
fiscal year." 

Section 4639.1 provides that "when­
ever the county has under its control 
any moneys in any special fund subject 
to deposit which in the judgment of 
the board of county commissioners it 
would be advantageous to invest in 
county warrants, the county commis­
sioners are authorized in their discre­
tion to direct the county treasurer to 
purchase county warrants of the same 
county, thereafter issued against funds 
in which there is not sufficient money 
to pay such counuty warrants at the 
time of issuance. and in case of such 
purchase the county commissioners 
shall designate the fund or funds to be 
so invested" In transferring funds, 
from one fund to another, in determin­
ing- whether or not you have a surplus 
in any particular fund, you should base 
your calculal ion upon a period cover­
ing the fiscal year, and include therein 
anticipated revenues for the fiscal year. 
We do not consider it good policy, nor 
the intent of the law. to transfer funds 
from your general fund or other funds 
so as to exhaust those funds before the 
end of the fiscal year, because in the 
end nothing would be gained by so 
doing, and the practical result would 
be to postpone the state's obligation 
for a temporary period. and in the 
ensuin~ fiscal year to impose an addi­
tional burden upon the state. 

You state that in your county "the 
bond sinking fund has been used for 
the purpose of investinl{ in general 
fund salary warrants at the present 
time. but not to exceed the reserve 
which wn must have 011 hand to pay 
bonds that are roming' due:' YOH in­
Quire as to whe~her or not the poor 
fund warrants should be given prefer­
('nce for investment DurpOOes out of 
the bond sink-ip", fund 

Section 4630.30 provides that "if the 
board cannot purchase any of the out­
standing bonds at such reasonable price, 
then such available monev in such sink­
ing and interest fund sha\) be invested 
by the county treasurer, under the di­
rection of the board of county commis­
sioners. in other bonds of the county. in 
warrants of the county or any other 
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county of the state, in bonds or war­
rants of the state, or in bonds or treas­
ury certificates of the United States; 
provided, however, that such sinking 
and interest funds shaH only be in­
vested in such securities as will become 
due and payable at least thirty (30) 
days before the date when the bonds 
of the county of such series or issue 
will become redeemable." It appears 
that you have foHowed the correct pro­
cedure in the use of your sinking fund 
and that you have properly retained a 
reserve as required by the statute. 

It is our opinion that it is within the 
sound discretion of the board of county 
commissioners as to the warrants to be 
purchased for investment purposes from 
the sinking fund, whether poor fund 
or general fund warrants. Our view of 
the law is that it is not mandatory upon 
the board to give preference to any 
particular fund, but that they should 
take into consideration the financial 
condition of the county and of these 
particular funds, and that they should 
not particularly favor the general fund 
to the prejudice of the poor fund. 

You ask the further question as to 
whether or not the county's propor­
tionate share of the relief burden be­
comes the responsibility of the State 
Public Welfare Board as soon as the 
cash in the poor fund has been ex­
hausted, and also all other cash in 
various other funds in which there 
might possibly appear to be a surplus, 
is transferred and exhausted. 

In this respect we believe that you 
should take into consideration the an­
ticipated revenues that you will receive 
from the May tax collection, which col­
lection is within the fiscal year. and 
that your funds cannot become ex­
hausted until you have used those an­
ticipated collections within the present 
fiscal year. We hold that when such 
has been done, and when all emer­
gencies have been declared as will raise 
cash. excluding therefrom any require­
ment of bonding your county, then you 
may, if necessary, make request to the 
state examiners, who wiH require you 
to submit aH the facts of vour financial 
condition to them, and if they deem 
that you have exhausted your cash re­
sources, your county's relief burden 
then would devolve upon the state. 

I am advised that in the very near 
future the State Public Welfare Board 
wiil forward to your county certain 
rules and regulations promulgated by 

it, as provided by law, and these rules 
will aid your board in the exercise of 
its legal and sound discretion in the 
use and expenditure of these various 
funds and, furthermore, the State Pub­
lic Welfare Commission wiH establish 
and make rules uniform for each and 
every county in the state. 

Opinion No. 92. 

Public WeHare-Clerk and Recorder­
County Attorney. 

HELD: 1. Neither the County At­
torney nor Clerk & Recorder is entitled 
to charge any part of his regular salary 
to welfare fund. 

2. County Commissioners, while act­
ing as welfare board, cannot issue war­
rants on a county fund. 

3. County Commissioners can only 
hold a special session following a regu­
lar session at which such special ses­
sion was authorized as provided by 
law. 

4. A Board of County Commission­
ers cannot designate one of its mem­
bers to act as administrator or super­
visor of welfare work. 

April 24. 1937. 
Mr. R. N. Hawkins 
Assistant State Examiner 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Hawkins: 

You have submitted to this office 
certain questions relative to the Social 
Security Act for our opinion. 

Question No. 1. A Board of County 
Commissioners meets as the County 
Welfare Board on three days during 
the month of March. During those 
days, the County Clerk is in attendance 
as the secretary or clerk, and the 
County Attorney is in attendance as 
legal adviser. The entire three days 
are devoted to county welfare matters. 
Is either entitled to charge any part of 
his regular salary to the welfare fund? 

The County Clerk and Recorder and 
the County Attorney receive a fixed 
monthly or yearly salary. dissimilar to 
that of the salary of the Board of 
County Commissioners, and would not 
be paid by the State Welfare Board 
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