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for school trustee implies legal domi­
cile and not mere physical presence. 

"It has been held that the word 
'reside' means a permanent residence 
or one's home, as distinguished from 
a mere temporary stopping place." 

In the case of In re Coppock's .Es­
tate. 72 ;\lont. 431, the court said on 
page 436: 

"Vattel defines 'domicile' as 'a fixed 
residence in any place with an in­
tention of always staying there.' 
Story observes: 'It would be more 
correct to say that that place is prop­
erly the domicile of a person in which 
his habitation is fixed without any 
present intention of removing there­
from.' * * * The authorities are all 
agreed that the two essential elements 
are residence and the intention to 
make the place of residence the 
home." 

Our courts are holding that in the 
matter of school affairs, generally 
speaking "domicile" and "residence" 
mean the same thing. 

School District Number Seven v. 
Patterson. 10 Mont. 17; 

Lamar v. Micou, 112 U. S. 452; 

School Directors v. James, 2 Watts 
& S. 568; 37 Am. Dec. 525; 

Kennedy v. Ryall. 67 N. Y. 379. 

Even to the matter of taking census 
of school children. the rule, as above 
stated, holds true. 

State ex reI. Johnson v. Kassing, 
74 Mont. 25. 

Referring back to your letter, the 
Question arises as to the right of 
suffrage of school trustees in a dis­
trict in which they are not serving as 
trustees. 

Section 985 R. C. M. 1935 reads as 
follows: 

"Any person, male or female, who 
is a Qualified voter at any election 
under this act, shall be eligible to the 
office of school trustee in such dis­
trict." 

And Section 1002 provides the Quali­
fication of electors; that they should 

be citizens of the United States, have 
resided in the State of Montana for 
one year, and thirty days in the school 
district next preceding the election, in 
order to vote thereat. The certificate 
of election of a school trustee provides, 
in the oath of office, among other 
things. that the said trustee has not 
knowingly violated any election law 
of the state, which naturally includes 
the right of suffrage. 

In short then, we would say that 
your advice as county attorney, to 
your superintendent of schools. has 
been correct in every particular. And 
we would even go further to say that 
even though t~ey have purchased 
homes and their children are attending 
school in Choteau, that as long as the 
heads of the families are holding politi­
cal office in another school district, 
that until they surrender such positions, 
the voting precinct of the entire fam­
ily is in the school district in which 
these respective persons are acting as 
trustees. 

Opinion No. 66. 

Sheriffs, Authority Of. 

The authority of sheriffs to inspect 
horses before removal from the State 
is terminated by Chapter 136, Laws of 
1937. 

}f arch 24, 1937. 
Mr. Paul Raftery 
Secretary, Montana Livestock 

Commission 
Helena, Montana 

Dear :\1r. Raftery: 

You 'have asked whether or not 
sheriffs may still inspect horses for 
shipment before removal from the 
State. 

Under the provisions of Chapter 287 
of the Political Code, R. C. M. 1935, 
as amended by Chapter 136, Laws of 
1937, the answer to this Question de­
pends upon the construction to be 
given to said chapter, and the effect 
thereof. which expresslv amended Sec­
tions 3321, 3322 and 3323, R. C. M., 
1935. Chapter 287 of the Political 
Code, as arranged by the Code Com­
mission, contains two acts, one, Sec­
tions 3317 to 3320. inclusive, relating 
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to the inspection of horses and mules, 
passed in 1901, and the other, Sections 
3321 to 332J.2, inclusive, relating to the 
inspection of cattle, passed in 1907, as 
amended. Said Chapter 136 places 
horses and mules in the same status as 
cattle, they being all listed together in 
Section 3321, as amended. Since horses 
and mules are placed in the same cate­
gory as cattle, and Sections 3321 to 
3323 cover the same subject matter as 
3317 to 3320, inclusive, and since there 
is conflict between them, it is my opin­
ion that Sections 3317 to J320 are re­
pealed by said Chapter 136, and there­
fore the authority of sheriffs to inspect 
horses, which was given by Section 
3317, is terminated. Section 5 of said 
Chapter 136, provides: "All Acts and 
parts of Acts in conflict herewith are 
hereby repealed." 

Opinion No. 67. 

Sheriffs, Fees and Charges Of. 

Rouse Bill No. 270, Chapter 139, 
Laws of 1937, construed with reference 
to mileage to be charged and meals 
required by sheriff while serving or 
attempting to serve warrant of arrest. 
\lVhere sheriff makes a trip and his 
fees are not fixed by statute as in mak­
ing an investigation, he may recover 
reasonable expenses. 

Hon. S. L. Kleve 
State Examiner 
The Capitol 

Dear Mr. Kleve: 

March 23, 1937. 

You have requested my interpreta­
tion of House Bill No. 270. Chapter 
139, Laws of 1937, and have asked the 
followin~ questions. which are an­
swered in the order submitted: 

,.\. If a sheriff has a warrant of 
arrest for a party and travels fifty 
miles by car in search of the man, 
during which time he eats a seventy­
five cent meal in a town other than 
the county seat, does not find his 
man and returns fifty miles to his 
office, what charge should he make?" 

The answer to this question depends 
upon the construction to be given to 

the following paragraph of said House 
Bill No. 270: 

"In addition to the fees above 
specified, the sheriff shall receive for 
each mile actually traveled in serv­
ing any writ, process, orde; or other 
paper, including a warrant of arrest, 
or in conveying a person under arrest 
before a magistrate or to jail, only 
his actual expenses when such travel 
is made by railroad. and when travel 
is other than by railroad he shall re­
ceive eight and one-half cents (S0¢) 
per mile for each mile actually trav­
eled by him both going and returning, 
and the actual expenses incurred by 
him in conveying a person under ar­
rest before a magistrate or to jail, and 
he shall receive the same mileage and 
his actual expenses for the person 
conveyed or transportated under or­
der of court within the county, the 
same to be in full payment for trans­
porting and dieting such persons dur­
ing such transportation; provided 
that where more than one or more 
persons are transported by the sheriff 
or when one or more papers are 
served on the same trip made for the 
transportation of one or more prison­
ers, but one mileage shall be charged." 

It will be observed that the statute 
provides that if mileage mentioned 
shall be paid "in serving any writ, 
process, order or other paper, including 
a warrant of arrest * * *." Since the 
sheriff did not serve the warrant for 
arrest he would not be entitled to the 
mileage provided in said House Bill 
270. While there might be some dif­
ference of opinion, we consider this 
question was settled by the opinion of 
the Attorney General in Volume 1, 
Opinions of the A ttorney General, p. 
179, reaffirmed by a later opinion in 
Volume 4, Opinions of the Attorney 
General. p. 199. Since the practice of 
charging only reasonable expenses has 
been followed since such opinions were 
given, and the wording of the Act in 
this respect has not been changed by 
the legislature. I do not believe the 
practice should be changed. The sher­
iff would, therefore, be only entitled to 
recover his reasonable expenses. The 
same rule would apply as suggested in 
answer to your question No. 4 herein. 
See opinion No. 210, Volume 15, Opin­
ions of the Attorney General, p. 146. 
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