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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 50.

Constitutional Law—Officers—Boards
Members of—Impeachment—Removal
by Governor.

HELD: Governor has no authority
to remove a state constitutional of-
ficer.

The members of the Board of Equal-
ization, being constitutional officers,
may be removed only by impeachment.

March 2, 1937.

Hon. H. D. Rolph
Speaker, House of Representatives
The Capitol

Dear Mr. Rolph:

You have submitted the question
whether the Governor has the power
to remove from office a member of
the State Board of Equalization.

The State Board of Equalization is
provided for by the Constitution, in
Section 15, Article XII:

“The state board of equalization
shall be composed of three members
who shall be appointed by the gov-
ernor, by and with the advice and con-
sent of the senate. * * *”

The members of the State Board of
Equalization are therefore not only
state officers but constitutional of-
ficers.

Section 17, Article V of the Consti-
tution, provides what officers shall
be liable to impeachment:
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“The governor, and other state
and judicial officers, except justices
of the peace, shall be liable to im-
peachment for high crimes and mis-
demeanors, or malfeasance in office,
but judgment in such cases shall
only extend to removal from office
and disqualification to hold any office
of honor, trust, or profit under the
laws of the state. The party, whether
convicted or acquitted, shall, never-
theless, be liable to prosecution, trial,
judgment, and punishment according
to law.”

Section 18, Article V of the Mon-
tana Constitution provides that all of-
ficers not liable to impeachment shall
be subject to removal. This section
reads:

“All officers not liable to impeach-
ment shall be subject to removal for
misconduct or malfeasance in office,
in such manner as may be provided
by law.” ‘

Since members of the State Board
of Equalization are liable to impeach-
ment, they are not subject to removal,
as said Section 18 ‘provides that only
officers not liable for impeachment
shall be subject to removal. The Con-
stitution having provided a method
of impeachment of state constitutional
officers, that method is exclusive. The
general rule is stated in 46 C. J. »p.
1002, section 195:

“Where the Constitution provides
a method for the impeachment of
officers, that method is exclusive,
and the power which the legislature
might otherwise be regarded as pos-
sessing, is taken away:”

Our Supreme Court, in interpreting
these sections of the Constitution
above quoted, has held that Section
17. Article V, applies to constitutional
officers alone. In State ex rel. Working
v. Mayor et al., 43 Mont. 61, 114 Pac.
777, the court said:

“Section 17 of Article V of the
state Constitution provides that the
governor and other state and judicial
officers, except justices of the peace,
shall be liable to impeachment for
high crimes and misdemeanors. or
malfeasance in office. Section 1 of

Article VIII provides that the ju-
dicial power of the state shall be
vested in the senate sitting as a court
of impeachment, in a supreme court,
district courts, justices of the peace,
and such other inferior courts as the
legislative assembly may establish
in any incorporated city or town.
A police judge i1s not a constitutional
officer. His office is created by the
legislative assembly, and not by the
Consitution. Section 17 of Article V,
supra, providing what officers shall
be liable to impeachment, applies to
constitutional officers alone. There-
fore a police judge is not liable to
impeachment.

“Section 18 of Article V of the
Constitution provides that all officers
not liable to impeachment shall be
subject to removal for misconduct
or malfeasance in office, in such
manner as may be provided by law.
the provisions of the Constitution
are both mandatory and prohibitory
unless by express words they are de-
clared to be otherwise. (Sec. 29, Art.
T11.)”

It is therefore my opinion that there
is not only no authority in the law
permitting the Governor to remove a
state constitutional officer but that
the legislature is expressly prohibited
by the Constitution from granting
such authority. He has no more au-
thority to remove a member of the
board than he has to remove the
State Treasurer, or any other state
officer provided for by the Constitu-
tion; or, stated otherwise, if he could
remove a member of the State Board
of Equalization, he could remove any
other state constitutional officer. We
find no cases to the contrary. In the
Stafford cases, the principal question
was whether there was a vacancy in
the office, which was an entirely dif-
ferent matter.
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