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Public Welfare-W. P. A. Certification. 
Pensions, When Not to Be 

Considered. 

HELD: Whether or not pension 
received by veteran or his widow 
should be considered in determining 
eligibility for certification to W. P. A. 
will depend on all the conditions exist­
ing in each particular case. 

September 21, 1938. 

Mr. I. M. Brandjord, 
Administrator State Department 

of Public Welfare 
Helena, Montana 

My Dear Mr. Brandjord: 

You have advised us that an appli­
cant for certification to W. P. A. em­
ployment is the widow of a Spanish 
American War Veteran and is receiv­
ing a pension from the Federal Govern­
ment in the sum of $30.00 per month. 
You request our opinion as to whether 
or not the pension of veterans of the 
Spanish American War or of the 
World War should be taken into ac­
count in determining the need of a 
person for W. P. A. employment. 

Section VIII of Part II, Chapter 82, 
provides: 

"For such time as the federal gov­
ernment shall require, it shall be the 
duty and responsibility of the state 
and county public welfare depart­
ment to make all investigations and 
certifications required by federal em­
ployment agencies in respect to the 
eligibility of employable persons for 
employment on government emer­
gency work projects." 

Section XII of this Part provides: 

"The amount of relief assistance 
granted any person or family shall, 
subject to the regulations and stand­
ards of the state department, be 
determined by the county department 
with due regard to the resources and 
necessary expenditures of the indi­
vidual or family and the conditions 
existing in each case, and shall be 
sufficient to provide each person or 
family with a reasonable subsistence 
compatible with decency and health." 

It is my understanding that in order 
to be eligible for 'vV. P. A. employ­
ment, the applicant must first be cer­
tified as in need under the provisions 
and standards set forth in Part II of 
Chapter 82. This is fortified by the 
fact that the provision for certihcation 
by state and county boards is con­
tained in Part 11 of the Act. 

It will be noted that the legislature 
has provided in Section XIl that in 
determining need under this part, there 
must be taken into consideration not 
only the resources and necessary ex­
penditures but also "the conoitions 
existing in each case." 1 believe this 
latter clause to be significant in de­
termining eligibility for W. P. A. em­
ployment. 

W. P. A. employment, as I under­
stand it, is given in lieu of a relief 
grant. In other words, its purpose is 
to substitute a gift or grant from public 
funds with employment to the end that 
the individual may, in so far as pos­
sible, maintain his pride and self­
respect. One may have an income 
which is insufficient to maintain him 
but because of some conditions exist­
ing in his particular case, W. P. A. 
employment would be more conducive 
to his maintenance in decency and 
health than would a grant from public 
funds. In such case, it would seem, 
the legislature specifically used the 
words, "conditions existing." 

Therefore, in determining eligibility 
or need for W. P. A. employment, the 
board should give consideration to the 
"conditions existing," in the particular 
case, and, if, after a consideration of 
all conditions existing, it be determined 
that the pension received is insufficient 
to maintain the applicant in decency 
and health, and it be further deter­
mined that to provide a reasonable 
subsistence compatible with decency 
and health, the applicant should have 
W. P. A. employment, he should be so 
certified. In such case, the pension 
should not be a bar to certification. 

It is therefore my opinion, under the 
facts of the case you have given, that 
the $30.00 per month pension received 
by this applicant should not be a bar 
in determining her eligibility for W. 
P. A. employment, but under all the 
facts and the conditions existing in 
this particular case, she should be 
certified for W. P. A. employment. 




