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nary conditions, a three-year term con­
tract for school bus transportation is 
not an unreasonable length of time for 
a school board to enter into a contract 
for. Therefore, it is my opinion, in 
answer to your question, that the 
school board can bind future school 
boards by entering into a contract, for 
transportation, for a period of three 
years. 

Opinion No. 294. 

Schools and School Districts-­
Trustees--Transportation. 

HELD: Bus transportation is sup­
plied in lieu of school, and where no 
school is operated, the Board must 
furnish individual transportation for 
child from home to school of attend­
ance. 

Miss Ruth Reardon 
State Superintendent of 

Public Instruction 
H elena, Montana 

Dear Miss Reardon: 

June 28, 1938. 

You have submitted the question as 
to what provision should be made for 
school transportation of a pupil who 
lives 2.6 miles from an estabiished 
route wherein a bus is being operated; 
the distance the child will travel by 
bus to the school being approximately 
10 miles. Section 1010 provides: 

"* * * and provided that the trus­
tees of any district shall not, except 
where there is rail transportation or 
where it is necessary to transport 
pupils for special instruction from 
school to school, be allowed to ex­
pend any of the district's money for 
transportation of pupils who live 
nearer than two and one-half miles 
from the limits of an incorporated 
city in which the child attends school 
or nearer than three (3) miles from 
the school the child attends, unless 
any child resides on an established 
consolidated route, provided, how­
ever, that this limitation as to mileage 
shall not apply to districts of the 
first or second class. * * *" 
If the school is not operated in a 

school district within three miles of 
the child's home, no authority is grant-

ed the School Board to furnish trans­
portation unless the child lives on an 
established bus route. The bus trans­
portation is in lieu of an established 
school operating within such distance 
from the pupil's home. Neither is the 
district in such instances required to 
furnish individual transportation or pay 
the costs thereof from the child's home 
to the point where the child takes the 
bus. 

1£ individual transportation is had, 
and no established bus route exists, 
then the school board must furnish 
transportation the entire distance, in 
the proper form and manner as re­
quired by law, and the transportation 
must be from the child's home to the 
school. The theory being that bus 
transportation is supplied in lieu of 
a functioning school, and if there is no 
bus transportation, then it may be 
said that no school, theoretically, exists 
within three miles of the child's home. 
In order to place the child in as good 
a position as if a schoolhouse was 
operated within three miles of his 
home. it follows that individual trans­
portation must be furnished the entire 
rlistance. 

Opinion No. 295. 

Offices and Officers--Constables-­
Deputy-Vacancy in Office-­

Service. 

HELD: A constable may appoint a 
deputy whose power to serve writs is 
co-extensive with the county. 

2. A deputy constable's office be­
comes vacant when he ceases to be a 
resident and elector of his township. 
Service of writs by such a person is a 
nullity. 

3. A deputy constable must be an 
elector of the township for which ap­
pointed. 

June 28, 1938. 

Mr. John J. Holmes 
State Auditor and Ex-officio 

Insurance Commissioner 
1'1 elena, Montana 

Dear Mr. Holmes: 

You have submitted the question as 
to whether or not a Constable may 
appoint a person his Deputy who is 
a resident of another Township, with 
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the powers in said Deputy to serve 
process such as \Vrits of Attachment 
or Garnishments upon your depart­
ment which is out of the Constable's 
Township. 

Constables may appoint a Deputy 
(4731), and such appointment must be 
in writing and filed in the office of 
the County Clerk (4732). Constables 
and their Deputies can serve all process 
from the Court of a Justice of the 
Peace within the county (4859). 
Process includes Writs of Attachment 
or Garnishments (4773). 

In order to be qualified to be ap­
pointed or to hold the office of a 
Deputy Constable, the appointee must 
be an elector of the Township in which 
the Constable holds his office (40), 
and to be an elector, he must be a 
resident. When the Deputy Constable 
ceases to be a resident of his Town­
ship, the office automatically becomes 
vacant. Subdivision 5, Section 511. 
Anderson vs. Fousek, 91 Mont. 448. 

As to whether or not the Deputy 
Constable was a resident of the Town­
ship wherein he was appointed at the 
time of his appointment. or ceased to 
be a resident prior to his levying of 
said Writ, is a matter for you to 
determine under all of the facts, subject 
to the rules in determining residence 
as found in Section 33. 

If you find that the Deputy Con­
stable was not a resident of the Town­
ship wherein the Constable holds his 
office. at the time of said service, you 
are without authority or right to honor 
the service of said Writ. 

Opinion No. 296. 

Schools and School Districts-Division. 
Property-Distribution of. 

HELD: A school bus being "per­
manent property." is owned, after the 
division of the district, by the district 
where the bus was situated or used at 
the time of the division. 

Mr. E. L. Murphy 
County Attorney 
Choteau, Montana 

Dear Mr. Murphy: 

June 29, 1938. 

You have submitted for my opinion 
the question as to which school district, 

the new or the remainder of the old 
district, after division, is the owner of 
a school bus, which was situated within 
the boundaries of the new district at 
the time of division. Section 1028 pro­
vides: "In case of division, each dis­
trict shall own, and hold all permanent 
property, such as sites, school houses, 
and furniture situated within its boun­
daries." 

While the statute has not expressly 
included a school bus in its classifica­
tion as permanent property, yet a 
school bus has the same general per­
manent characteristics as furniture, be­
ing personal property and subject to 
loss or deterioration by use. The 
implication must be that all personal 
property of a permanent nature, ex­
cluding funds which are otherwise pro­
vided for in Section 1028, but including 
a school bus, is owned by the district 
wherein it was situated at the time of 
the division. The word "permanent" 
is defined by Webster's New Interna­
tional Dictionary as: "continuing in 
same state, or without any change that 
destroys form or character; remaining 
unaltered or unremoved; abiding; dur­
able; fixed; stated; lasting; as, a per­
manent impression." 

Section 1028 is a codification of the 
common law rule, that upon a division 
of a school district, the property is 
owned and held by the district where 
situated or found. 24 R. C. L. 567. 
Johnson vs. San Diego, 42 Pac. 249 
( Calif.). 

An arbitrary or even equitable ap­
portionment of the property, in accord­
ance with legislative mandate. is not 
open to the objection that the school 
di~trict is deprived of its property, 
Without due process of law, for the 
reason that the state is the beneficial 
owner of all school property, and the 
district holds and uses the same as 
trustee of the state, for the welfare of 
the children. As long as the property 
is used to promote the interest of the 
~hild, m~re change i,n the trusteeship is 
Immaterial. Bay View School District 
vs. Linscott, 33 Pac. 781. Pass School 
District vs. Hollywood School District 
105 Pac. 122 (Calif.). ' 

Therefore, it is my opinion that the 
district, where the bus was situated or 
used at the time of the division of the 
district. is the owner of the school bus. 
which in this instance would be the 
new school district. 
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