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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 276.

Offices and Officers—Mileage—Trans-
portation, Modes of.

HELD: 1. State and County offi-
cials may travel by bus or train while
on official business. The term “rail-
road” as used in the statutes with
reference to transportation, includes,
“bus.”

2. Officials must travel by bus or
train when suitable, but when such
means of travel is not suitable, they
may use own automobile and charge
the statutory mileage.

3. If an official uses his own auto-
mobile, when rail or bus transportation
is suitable, he is not entitled to mileage,
but may only charge the regular bus
or rail fare.

4. In determining whether the mode
of travel is suitable, the facts of each
case, with respect to nature and object
of errand, convenience to the work at
hand, etc., must be considered.
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5. No arbitrary rule can be estab-
lished equally applicable to every case.

May 6, 1938.
Hon. W. A. Brown
State Examiner
The Capitol

Dear Mr. Brown:

You have submitted the following in-
quiry for my opinion:

“Section 4884.1 of the Revised
Codes of Montana of 1935 provided
that where suitable service is avail-
able, all county and state officers
shall travel by railroad. During the
last few years bus travel has in-
creased to a very great extent, and
we would like your opinion as to
whether the words, ‘by railroad,” as
used in the above law, would also
include similar travel when made by
bus.”

Section 4884.1, R. C. M. 1935, pro-
vides:

“Whenever it shall be necessary for
any state or county officer to use his
. own automobile in the performance
of any official duty where traveling
expense is allowed by law, such offi-
cer shall receive not to exceed seven
cents (7¢) per mile for each mile
necessarily traveled unless otherwise
specifically provided by law and the
members of any lawful approving
board shall be liable upon their official
bonds, for any claim which they may
allow in excess of such amount.
Provided further, that in no case shall
an automobile be used as herein pro-
vided if suitable transportation can
be had by railroad.”

The above section of the statute was
enacted in the year 1923. Prior to its
enactment, no distinction was made
in the amount of mileage allowable to
an official who operated his own auto-
mobile or who traveled by train or bus.
In either event he received 1214 cents
per mile for distance actually traveled.
Chapter 16 of the 1933 Session Laws
changed the rate from 1274 cents per
mile to an amount not to exceed seven
cents per mile for each mile necessarily
traveled. If the official, prior to the
1923 amendment, traveled by train he

received 1214 cents per mile and by
reason of the fact that the fare was
less than 1214 cents per mile, he made
a profit. The amendment eliminated
such profit. In order to travel at the
minimum standard expense the official
was required to travel by train when-
ever and wherever possible, and was
not allowed to travel by his own auto-
mobile.

The object of the amendment was to
secure, for the benefit of the county,
state or other governmental division,
the lowest and most economical trans-
portation, and the law was not in-
tended to discriminate in favor of a
railroad carrier as against a bus car-
rier. When the word “railroad” is
used in Section 4884.1, it includes not
only railroad but bus. Where it is
possible to use either railroad or bus
transportation an official is entitled to
collect mileage upon the basis of the
fare so charged, and is prohibited from
charging seven cents per mile even
though he has traveled in his own auto-
mobile. He is allowed not to exceed
seven cents per mile where it is neces-
sary that he use his own automobile
by reason of the fact that railroad or
bus service is not suitable.

In the event railroad or bus service
is not suitable the official may travel
in his own automobile, or otherwise,
and he is entitled to the statutory al-
lowance for mileage. Whether or not
railroad or bus service is suitable is a
question of fact, to be determined in
each particular case, taking into con-
sideration the nature and object of the
official’'s errand, the convenience re-
sulting to his office work and other
duties. The train or bus mode of
conveyance is not exclusive if the
exigencies existing make such mode
of travel unsuitable. No arbitrary rule
can be established equally applicable to
every case. The suitability of the
mode of travel must be determined
upon the particular facts existing in
each separate instance.
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