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February 1, 1938, or the month or pay­
roll following. 

In reference to the expense fund of 
$1.00 per year which is deducted from 
the compensation of each member by 
the several employers, said sum shall 
be deducted during the ensuing fiscal 
year regardless of the date the teacher 
became a member. For instance, if 
the teacher became a member De­
cember I, 1937, and not on September 
1, 1937, having elected not to become 
a member on that date, and thereafter 
decided to re-enter the membership, he 
would pay the $1.00 expense fee in the 
same manner as teachers who were 
members as of date of September 1, 
1937. 

Opinion No. 246. 

Sheriffs and Constables-Process, 
Service of-Justices' Courts. 

HELD: It is mandatory upon the 
constable to serve process issued out 
of Justices' courts, but all other quali­
fied persons, including Sheriffs, have 
discretionary authority to serve such 
process. 

February 11, 1938. 
Mr. Harold K. Anderson 
County Attorney 
Helena, Montana 

Dear Sir: 

You have asked, 
"Is it incumbent upon the sheriff 

to serve Justice Court process, when 
the same is directed to him, when the 
township in which the Justice Court 
is located has two constables under 
salary? In other words, would the 
sheriff be liable for failure to serve 
Justice Court process, or would he 
have discretionary authority to serve 
or not serve such process?" 

"Process" includes all "writs, war-
rants, summons and orders of courts 
of justice or judicial officers," (Section 
4773, Revised Codes of Montana, 1935) 
and inasmuch as summons are one 
form of process, an inspection of the 
requirements as to summons is en­
lightening. 

Section 9636, relating to the service 
of summons from justice court, says: 

"The summons may be served by a 
sheriff or constable of any of the 

counties of this state; * * * or the 
summons may be served by any male 
person resident in the state, over the 
age of eighteen years, not a party to 
the suit, * * *" 
The statute uses the word "may," 

which according to its natural and 
usual significance is "enabling and per­
missive only, and so it must be inter­
preted where no right of or benefit to 
the public, nor right of persons other 
than the one upon whom the permission 
is conferred, depends upon giving to it 
the obligatory meaning; * * *" (Dur­
land v. Prickett, 98 Mont. 399, 407; 
State v. Holmes, 100 Mont. 256, 284; 
Goodroads Machinery Company v. 
Broadwater County, 94 Mont. 68, 71.) 
f\s used here the word must be given 
Its u:;u~1 meaning; that is, meaning 
permISSIve, and therefore Section 9636 
only permits constables, sheriffs, or 
male persons over eighteen years of 
age to serve the summons issued from 
Justice Court, and the service so made 
will be valid. But, it does not require 
any of the persons named to serve the 
summons if one of them should object. 
Then, nothing else appearing, it would 
seem to be discretionary for any of 
these named persons to serve a sum· 
mons. 

However, Section 4859 says: 

"Constables must attend the courts 
of justices of the peace within their 
townships whenever so required, anll 
within their counties execute, serve, 
and return all process and notices 
directed or delivered to them by a 
justice of the peace of such county, 
or by any competent authority." 

The constable is the appropriate 
executive and ministerial officer of the 
justice's court and his duties with refer­
ence to that court are in general identi­
cal with those performed by the sheriff 
for and in obedience to courts of record. 
(M urfree Jurisdiction of Justice Courts, 
Sec. 281; Woods v. Wood. 122 So. 835.) 

The duties of the sheriff are set forth 
in Sections 4774 and 4794. Subdivision 
(5) of Section 4774 requires that "The 
sheriff must: (5) Attend all courts, 
except justices and police courts, at 
their respective terms or sessions held 
within his cQunty, and obey their law­
ful orders and directions." It will be 
noted that justices and police courts 
are specifically excluded. 
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Again, fees are collectible by both 
constables and sheriffs. The sheriff's 
fees are all collected for the sole use 
of the county and paid to the county 
treasurer (Sections 4864, 4887). Con­
stables are permitted to keep their fees 
for the services they render, except 

"That constables in townships hav­
ing a population of twelve thousand 
(l2,OOO) people and not exceeding 
twenty thousand (20,000) people, shall 
each receive a salary of $900.00 per 
annum, payable monthly from the 
county treasury. Constables in town­
ships having a population of more 
than twenty thousand (20,000) people 
shall each receive a salary of $1,500.00 
per annum, payable monthly from 
the county treasury, and constables 
in such townships where the popula­
tion is twelve thousand (12,000) peo­
ple and not more than thirty-five 
thousand (35,000) people shall receive 
no other fees for civil suits or criminal 
actions except mileage in the per­
formance of their duties. Any such 
fees received by the constables shall 
be turned over to the county treas­
urer." 

In the case of paid constables it is 
contemplated that in cities of the popu­
lation mentioned the work to be done 
shall be compensable by the salary set, 
and in turn it is estimated that the 
constable will do approximately as 
much work for the salary as he would 
if he received fees only. 

The law has obviously designatcd the 
sheriff as the officer of the district 
court, and the constable as th~ officer 
of the justice court. I n order that 
other persons might be available to 
serve the court in case of emcrgency. 
provision has ben made for special 
constables (Section 9719), and it is 
permissive that sheriffs or other quali­
fied individuals serve the process of 
the court, but the only one who must 
'serve the process of the justice court 
is the constable, just as the sheriff must 
serve the process of the district court. 
Many contingencies may be imagined 
·\vherein the prompt and effective ad­
ministration of justice may suggest 
the process be turned over to one 
officer rather than another. This office 
would not set such bounds upon the 
discretion given by law in such cases 
'as' to defeat the purpose of such dis­
cretion.· But. in this case all the con­
,tiilgen'cies are amply cared for and 

there is no reason why the justice court 
should not call upon its own court 
officers to serve the processes of the 
court. This is especially true in in­
stances where the constable is on a 
salary. Therefore, it is my opinion 
that the sheriff may, in his discretion, 
refuse to serve processes issued out of 
a justice court. 

Opinion No. 247. 

Counties-Tax Deed Lands-Leases­
Grazing Districts. 

HELD: A county may lease land 
held on tax deed, to a grazing district, 
or an individual, for a term not to 
exceed three years, but such lease must 
be given subject to sale, or redemption 
by the original owner. 

Mr. Ward Goble 
County Attorney 
Baker, Montana 

Dear Mr. Goble: 

February 15. 1938. 

You have submitted the following 
questions: 

"I. Can the board of county com­
missioners lease the county's land, 
acquired by tax deed, to grazing asso­
ciations for a period of ten years? 

"2. Would land leased under this 
condition be subject to purchase by 
the original owner?" 

Section 4465.27, which was enacted 
into law as Chapter 100, Laws of 1931. 
authorized the county to lease county 
lands for a period not to exceed three 
years, and subject to sale by the board. 
Section 2208.1, which was enacted into 
law March 7, 1933, authorizes the coun­
ty to lease land for a period not to 
exceed five years, except lands to be, 
or within, a legally created grazing 
district, when such lease may run for 
a period of not to exceed ten years. 
N" 0 provision is set forth in said section 
subjecting said lands to sale. Chapter 
66. Laws of 1933, enacted into law the 
same date as Section 2208.1, provides 
that any incorporated grazing associa­
tion may purchase or lease any and all 
lands owned by the county not already 
leased, and located within the proposed 
district; such lease to be for a period 
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