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Opinion No. 182,

Public Welfare—OQOIld Age Assistance.
Conditional Grants.

HELD: A county bhoard of public
welfare may not require as a condition
of grant of Old Age Assistance, that
the recipient transfer to the board any
property in trust or otherwise.

October 21, 1937.

Mr. Frederic R. Veeder
Director of Public Assistance
Department of Public Welfare
Helena, Montana

Dear Mr. Veeder:

Beg to acknowledge your request for
an opinion on a question concerning
the granting of Old Age Assistance.
You inform me that “in several in-
stances persons have applied for Old
Age Assistance and have had from
$50.00 to $300.00 in cash in the bank
or in postal saving, and who have
informed the County Boards of Public
Welfare that this monev was to be
used for burial purposes.”

You ask if under such circumstances
the county board is within its powers
in approving such cases, and what
amount should be allowed for burial
expenses. You further ask if the
county board would have authority to
fix a definite amount to be set aside
for burial expenses, and require as a
condition of the grant that such sum
be placed in trust with the county
board for such purpose.
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If such authority exists, it must, of
course, be provided for by Chapter
82, Laws, 1937. There is, of course,
no specific provision giving such au-
thority to either the state or county
departments. Under the provision of
the first State Old Age Pension Act, it
was provided that the Old Age Pension
Commission could demand the assign-
ment or transfer of property held and
owned by an applicant, as a condition
of the grant. It was given authority
to manage such property, and sell the
same, if deemed advisable, and for the
return of the balance to the recipient

*if the grant were withdrawn, or the

recipient ceased to require it. See
Section 6 (c), Chapter 72, Laws, 1923.

Chapter 170, Laws of 1935, which
was the second State Old Age Pension
Act, provided that “if the County
Old Age Pension Commission shall
deem it necessary, it may, with the
consent of the State Old Age Pension
Commission, require as a condition to
the grant or continuance of assistance
in any case, that all or any part of
the property of a person applying for
aid be transferred to the County Old
Age Pension Commission.” It fur-
ther contained similar provisions as
to management and sale of the prop-
erty, as the 1923 Act. However, the
present Welfare Act does not contain
any such provision. It is significant
that such provision was entirely omitted
from Chapter 82. It would therefore
appear that it was the intention of
the legislature that no such authority
should be granted.

Assistance under the Welfare Act is
based entirely upon need. Tt is the
duty of the County Board to determine
the need of the applicant and be gov-
erned by this fact only. Under the
Act, an applicant may be possessed of
property, regardless of value, and even
though he has an income from such
property, if such income is insufficient
for his support, yet he may be eligible
for Old Age Assistance. In determin-
ing need and the amount of grant, the
board must take into consideration the
kind and character of property held
by the applicant, and if the same pro-
vides him with an income sufficient to
maintain him in decency and health, to
deny aid; otherwise to grant an amount
which, when added to all other income,
is sufficient to maintain the applicant
in decency and health.
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It is, therefore, my opinion that a
County Board of Public Welfare has
no authority to require as a condition
of a grant of Old Age Assistance that
the applicant transfer any property held
by him to the county, in trust, or
otherwise, but must determine the eligi-
bility to receive assistance entirely upon
the basis of need.
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