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Opinion No. 48.

Schools—Pupils, Support in
Another County.

HELD: So long as the county of
the pupil’s residence is maintaining
its school system, the parent is not
authorized to move to any other coun-
ty, to take his children with him, and
then to demand payment for their
sustenance from the school district of
the former county.

February 20, 1935.
Mr. J. H. Higgins
County Attorney
White Sulphur Springs, Montana

‘We .have your letter of February
13, requesting the opinion of this of-
fice on the following statement of
facts:

“That the father of this child is a
resident of Meagher County, but he
is placer mining in Broadwater
county, and his child is going to
school in Broadwater County, and
the father is demanding his allow-
ance in the sum of $15.00 per month,
in order to pay the child’s board.”

You wish us to advise you if the
trustees in question are authorized to
pay the claims presented by the
father.

Section 1010, R. C. M. 1921, as
amended by Chapter 102, of the Ses-
sion Laws of 1929, provides that
whenever the trustees of a school dis-
trict deem it for the best interest of
the district and the pupils thereof
they must under certain conditions
spend moneys belonging to the dis-
trict for the transportation of pupils
from their homes to the school, or for
their board, rent, or tuition while at-
tending school in their own or some
other district.

Our Supreme Court has held that
this beneficent statute is constitu-
tional (State ex rel. Stephens v.
Keaster, 82 Mont. 126, 266 Pac. 387),
but it has never held that the assist-
ance authorized by the statute is to
be given as or in lieu of charity. The
criticism that the various units of
American government are becoming
paternalistic may be justified in some
instances, but we do not believe that
the courts would hold that Section
1010, supra, is intended to relieve the
parents of the primary obligation to
provide for the support and education
of their children. (Section 5833, R. C.
M. 1921). ’

As long as Meagher County is main-
taining its school system, we can find
no law on the statute books authoriz-
ing a parent to move to any other
county in the State, to take his chil-
dren with him, and then demand pay-
ment for their sustenance from the
school district in Meagher County.
We would respectfully suggest that
you advise the Board accordingly.
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