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Opinion No. 47.

Schools—Contracts—Teachers—
High School Principals.

HELD: TUnder Section 39 of Chap-
ter 148, Laws of 1931, where a prin-
cipal of a county high school has
taught for two successive periods of
one year each and no written notice
has been given within the statutory
time that her services would not be
required for the next school year, her
contract is deemed renewed for a fur-
ther term of one year.

February 19, 1935.
Mr. Fred W. Schmitz
County Attorney
Townsend, Montana,

We have your letter of February 6,
in which you state that the Principal
of the Broadwater County High
School has been employed by the
Board for two successive periods of
one year each, the last of which will
expire at the end of the present school
year. Since no written notice has
been given her that hetr services
would not be required for the next
school year, it is our opinion that ‘“her
contract is deemed renewed for a fur-
ther term of one year.”

Section 83 (3) Chapter 148, Laws of
1931, provides: “In the case of a
county high school, to employ for a
period of not exceeding two (2) years
some person as principal of the coun-
ty high school who shall possess the
qualifications required of a district
superintendent of schools and who
shall have charge of the county high
school and whose tenure shall be the
same as that of a district superinten-
dent, except that the term shall be
two (2) years instead of three (3).”

And Section 39 of the same chap-
ter is as follows: “The board of trus-
tees of any school district may ap-
point a superintendent of schools, his
contract shall thereafter be deemed
renewed for a further term of one (1)
year, and successively thereafter for
like terms of one (1) year each, un-
less the board of trustees shall by a
majority vote of its members give
written notice to such superintendent
on or before the 1st day of February
of the last year of his current term
that his services will not be required
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after the expiration of his existing
contract.”

We agree with you that Section
1075, R. C. M. 1921, does not apply to
county high school principals, and
after carefully considering the statu-
tory provisions quoted above, it is our
opinion that your conclusion is cor-
rect. (56 C. J. 397.)

See Opinion No. 131, rendered by
this office.
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