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Opinion No. 368. 

County Assessor-Vacancies-County 
Commissioners, Duties Of. 

HELD: Where the County Asses­
sor was holding office by appoint­
ment before the general election and 
no special election was called to fill 
the vacancy, a second vacancy exists 
after the general election and it is 
the duty of the county commissioners 
to fill that vacancy by appointment 
for the remainder of the term. 

Mr. G. R. Taylor 
Terry, Montana 

November 12, 1936. 

We are in receipt of your letter of 
November 7, in which you advise that 
you have been elected county asses­
sor; that the present county assessor 
is holding office by appointment; 
that the county attorney is absent 
from the state. You inquire whether 
you are entitled to immediately take 
possession of your office, or whether 
a vacancy now exists which the coun­
ty commissioners shall fill until the 
first Monday in January. 

The law upon this subject is to be 
found in the case of State ex reI. 
Rowe v. Kehoe, 49 Mont. 582, which 
interprets Section 5 of Article XVI, 
of the Constitution. From such 0pin­
ion it would appear that an election 
might have been called to fill the un­
expired term from the date of elec­
tion to the first Monday in January, 
1937. Apparently that has not been 
done. Referring to the case in ques­
tion, we would quote as follows: "Ac­
cordingly, since the convention de­
clared that one appointed to fill a 
vacancy in a county office shall hold 
office until the next general election, 
it is our duty to so declare. It was, 
therefore, out of the power of the 
legislature to ignore the provision in 
question and provide that appointees 
to fill vacancies should hold for the 
remainder of the regular term. * * *" 
(page 589.) 

Further in the opinion we find the 
following: "* * * It may happen that 
if the officers vested with the au­
thority to order and give notice of an 
election, fail in their duty, a second 
vacancy will arise upon the occurrence 
of the election. '" '" *" (page 589.) 

Therefore, a vacancy now exists in 
the office of county assessor in your 
county. 

"* * * Upon the happening of any 
of these contingencies it would be 
the manifest duty of the board of 
commissioners to fill the vacancy. 
* " *." (page 590.) 
Therefore, it is the duty of the 

county commissioners of your county 
to fill the vacancy in the office by 
appointment until the first Monday of 
January, 1937. 

In the meantime, the present coun­
ty assessor will continue to hold of­
fice until such vDcancy is so filled by 
new appointment. 

Opinion No. 370. 

Schools-School Districts, Liability in 
Tort-Trustees, Individual 

Liability in Tort. 

HELD: 1. A school district, or its 
directing board, as such, is not liable 
to persons injured by its nonfeasance, 
nor is it liable for injuries or loss re­
sulting from its negligence, as for a 
failure properly to construct a school 
building or to keep it in repair, or to 
maintain the school premises or 
equipment in a proper and safe condi­
tion, except where liability is im­
posed by statute. 

2. Members of the board of trus­
tees of a school district are not per­
sonally liable for the negligence of 
the board as such, but they are per­
sonally liable for their own negli­
gence or tort in the performance of 
duties to be performed by themselves, 
or for that of an agent or employee 
of the district when acting directly 
under their supervision or by their 
direction. 

November 19, 1936. 
Mr. Chris W. Demel 
County Attorney 
Billings, Montana 

You have requested my opmlOn on 
the following questions which are sub­
mitted to you by the clerk of a school 
district: 

"Are the trustees of a school dis­
trict liable individually for damages 
sustained by either students of any 
of the schools in attendance at such 

cu1046
Text Box




