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the office of County Treasurer and 
County Superintendent of Schools?" 

Since no office is abolished by Ar­
ticle XVI, Section 5, of the Montana 
Constitution, by consolidation but the 
powers and duties of the two officers 
are merely combined and vested in one 
person, it is my opinion that such of­
ficer holds both offices and that both 
offices should be designated together 
on the ballot as "County Treasurer 
and County Superintendent of 
Schools" or vice versa. 

Opinion No. 307. 

Offices and Officers-Consolidation of 
Offices-Sheriff-Coroner. 

HELD: The offices of Sheriff and 
County Coroner may be consolidated. 

Hon. Frank H. Johnson 
State Examiner 
The Capitol 

June 29, 1936. 

You have asked my opinion (1) 
whether the county offices of sheriff 
and coroner may be consolidated. and 
(2) whether in the event the offices 
of county treasurer and county super­
intendent of schools are consolidated 
the qualifications of the latter as pro­
vided by Section 950.1, R. C. M. 1935, 
are abrogated. 

You have pointed out that the cor­
oner in holding an inquest might be 
p~rforming duties which are judicial 
in nature while the sheriff is an ad­
ministrative officer and a130 that the 
coroner is the only officer who has 
authority to arrest the sheriff. 

Ar:ticle XVI, Section 5, expressly 
prov1des that "the Board of County 
~om~issi~ners of any county may, in 
1ts d1scretlOn, consolidate any two (2) 
or more of the within named offices 
and combine the powers and duties of 
the said offices consolidated." The 
offices of both sheriff and coroner are 
named in this section. It is there­
fore my opinion that these two offices 
may be consolidated. 

Whether a coroner is a judiCial of­
ficer or an administrative officer it 
is not necessary to decide (although 
I am inclined to the view that he is an 
administrative officer since the hold­
ing of an inquest is merely conduct­
ing an investigation) because Article 

IV, Section 1 of the Montana Consti­
tution provides: "The powers of the 
government of this State are divided 
into three distinct departments: The 
legislative, executive, and judicial, 
and no person or collection of persons 
charged with the exercise of powers 
properly belonging to one of these de­
partments shall exercise any powers 
properly belonging to either of the 
others, except as in this constitution 
expressly directed or permitted." 

If Article XVI, Section 5, of the 
~onstitution provides an exception, it 
1S therefore permitted by said Ar­
ticle IV, Section 1. But even if it had 
not been, it would have been effective 
anyway. 

It is true that Section 4792 pro­
vides: "When the sheriff is a party 
to an action or proceeding, the process 
and orders therein, which it would 
otherwise be the dutv of the sheriff 
to execute, must be executed by the 
coroner of the county." 

It is not necessary, however, to de­
termine whether the coroner is the 
only person who may serve process 
upon the sheriff, or whether the per­
son acting as both mayor must serve 
process upon himself. If any diffi­
culty as such exists, it was created by 
the people themselves by the said 
constitutional amendment authoriz­
ing the consolidation of offices and it 
can in due time be remedied by the 
legislature. In the meantime, the 
constitutional provision must prevail. 

In my opinion your second question 
should be answered in the negative. 
See my opinion to County Attorney 
Murphy, dated June 27, 1936, No. 306. 

Opinion No. 309. 

Licenses-Architects-Ruilder-Con­
tractor-Manufacturer-Payment 

of License-Counties. 

HELD: The license fee required by 
Section 2441, R. C. M. 1935, must be 
paid on ~ business of $15,000 per year 
whether 1t be gross or net and it must 
b~ paid in the county wh~re the prin­
c1pal place of business is located. 

Hon. Frank H .. Johnson 
State Examiner 
The Capitol 

June 29, 1936. 

You have called attention to Sec-
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tion 2441, Revised Codes, reading as 
follows: 

"Every architect, builder, contrac­
tor, or manufacturer, doing a busi­
ness of more than fifteen thousand 
dollars per year, must pay a license 
of ten dollars per quarter." 

and have asked for my opmlOn 
whether the amount mentioned there­
in has reference to gross or net busi­
ness, and whether such license fee 
should be paid in the county where 
the office is located or in any county 
in which the person may be doing 
business. 

In the absence of limitation or ex­
press provision by statute, I am of 
the opinion that anyone mentioned in 
this section who does a business of 
more than $15,000, whether it be 
gross or net, must pay the license fee. 
One who does a gross business of over 
$15,000 does a business of over $15,000 
and, therefore, comes within the pro­
vision of the statute. 

It is also my opinion that the li­
cense fee should be paid in the county 
where the persons named in the stat­
ute have their principal place of bus­
iness and not in the county where 
they may be doing business. If it 
were in the county where they are 
doing business they would be required 
to pay the license fee in each county. 
where they were doing a business of 
more than $15,000 per year; whereas, 
it was the evident intention of the 
statute to require them to pay only 
one license fee. 

Opinion No. 310. 

Taxation-Tax Deed Land, Distribu­
tion of Proceeds of Sale-Tax Deed 
Land, Distribution of Proceeds of 

Lease--Statutes, Construction Of. 

HELD: 1. The proceeds of sale 
of all tax deed property of a value in 
excess of $100, sold for cash or on 
contract should be distributed accord­
ing to Section 2235, R. C. M. 1935, as 
finally amended. 

2. The proceeds of leasing tax deed 
lands should be distributed according 
to Section 2208.2, R. C. M. 1935. 

Hon. Frank H. Johnson 
State Examiner 
The Capitol 

June 29, 1936. 

You have called attention to Chap-

ter 65, Laws of 1933, which provides 
a method of distribution of the pro­
ceeds of sale of property acquired by 
a county by tax deed, which is differ­
ent from that provided by Chapter 33, 
Laws of 1933-34, Extraordinary Ses­
sion, which, in Section 3, also pro­
vided: "Nothing herein contained 
shall be construed as an amendment 
or modification of Chapter 65, Laws 
of 1933." You inquire which of these 
chapters should prevail. 

The said Chapter 65 (Section 2208.2 
R. C.) provides: "All moneys received 
from the sale or leasing of any such 
lands, or of any lands received in ex­
change, shall be paid into the county 
treasury and shall be credit.ed to each 
fund as the same would have been 
credited had the money so received 
been paid as taxes upon said land ac­
quired by the county by tax deed, or 
upon the lands exchanged, and any 
surplus after paying all taxes with in­
terest and penalties shall belong to 
the county." 

Said Chapter 33 (Section 2235, R. 
C.) reads: "The proceeds of every 
such sale shall be paid over to the 
county treasurer, who shall apportion 
and distribute the same in the fol­
lowing manner: 

"1. If such proceeds are in excess 
of the aggregate amount of all taxes 
and assessments accrued against such 
property for all funds and purposes, 
without penalty or interest, then so 
much of such proceeds shall be cred­
ited to each fund or purpose, as the 
same would have received had such 
taxes been paid before becoming de­
linquent, and all excess shall be cred­
ited to the general fund of the county. 

"2. If such proceeds shall be less 
in amount than the aggregate amount 
of all taxes and assessments accrued 
against such property for all funds, 
and purposes, without penalty or in­
terest, then such proceeds shall be 
prorated between such funds and pur­
poses in the proportion that the 
amount of taxes and assessments ac­
crued against such property for each 
such fund or purpose bears to the 
aggregate amount of taxes and as­
sessments accrued against such prop­
erty for all funds and purposes." 

The exact words of this last sec­
tion are carried over without change 
from Chapter 162, Laws of 1929, 
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