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whether or not a party has the right 
to castrate a pure bred bull of recog­
nized beef type running on the open 
range between January 1 and July 1. 

Sections 3403 and 3406 of the Re­
vised Codes provide: 

"3403. It shall be unlawful for any 
person or persons, firm, company, or 
corporation to turn upon, or allow to 
run at large on the public highways, 
open range, or national forest re­
serve within the State of Montana 
any bull other than a pure-bred bull 
of a recogni~ed beef type; and no 
bull shall be turned upon, or allowed 
to run at large upon any such public 
highways, open range or national 
forest reserve between January 1st 
an<;l July 1st of each and every year. 

"3406. Any bull found running at 
large on the open range or national 
forest reserve in violation of the pro­
visions of this act may be caught 
and castrated by any person finding 
such a bull; provided, any pure-bred 
dairy bull found running at large 
may be taken up and party holding 
bull shall notify the owner in person, 
and if the owner of such bull does 
not take possessoin of said bull with­
in twenty-four hours after being no­
tified, party holding such bull may 
castrate him." 
Reading these two sections together 

as they now stand requires an answer 
in the affirmative to your question. 
Is there anything in the history of 
these two sections requiring a differ­
ent answer? Section 3403, as origi­
nally enacted in Section 1, Chapter 62, 
Laws of 1917, made it unlawful to al­
low any bull to run at large on the 
open range or the national forest re­
serve, except a pure-bred bull of a re­
cognized beef type. The penalty 
(Section 2, Id.) was castration after 
such notice as provided therein. As 
the law was originally enacted pure­
bred beef bulls were excepted. In 1919 
the law was again amended (Chapter 
42, Laws of 1929.) Section 1 remained 
unchanged except that the definition 
of "pure bred" was omitted. Section 
2 was changed so as to require notice 
to the owner of a pure-bred dairy bull. 
Again in 1925 (Chapter 53, Laws of 
1925), Section 1 was amended to read 
as it now appears in Section 3403. 
Section 2 was unchanged. The only 
conclusion we can come to is that the 

legislature intended to permit the 
castration of any bull running at large 
in violation of Section 3403, except 
that twenty-four hours' notice in per­
son to the owner of a pure-bred dairy 
bull is required. If the legislature 
had intended otherwise they would 
have amended Section 3406 when 3403 
was last amended. On the other hand, 
leaving 3406 as it is, was the natural 
way to accomplish its intention to 
permit castration of all bulls running 
at large in violation of Section 3403. 

We must therefore answer your 
question in the affirmative. 

Opinion No. 306. 

Elections-Offices and Officers-Con­
solidation of Offices-Qualifications­
County Treasurer - County Superin­
tendent of Schools-County Surveyor 

-County Assessor-Salary. 

HELD: 1. The person who holds 
the consolidated office of county 
treasurer and county superintendent 
and discharges the duties thereof 
must possess the qualifications of 
each of the consolidated offices as 
prescribed by the Constitution and 
statute and he is likewise subject to 
the limitations of each. 

2. Section 4835, R. C. M. 1921, be­
ing unconstitutional, the person elect­
ed to the consolidated office of Coun­
ty Assessor and County Surveyor need 
not possess the qualifications therein 
prescribed. 

3. Where the office of County Sur­
veyor and County Assessor are con­
solidated the salary fixed by law for 
County Assessor should be paid. 

4. A consolidated office should be 
designated on the ballot by the names 
of the offices consolidated. 

Mr. Walter T. Murphy 
County Attorney 
Superior, Montana 

June 27, 1936. 

You have submitted the following: 
"1. Must the person elected as 

County Treasurer after the office of 
County Superintendent has been con­
solidated with the office of Treasur­
er have the qualifications of County 
Superintendent prescribed hy Chap­
ter 118 of the Laws of 1929?" 
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Article IX, Section 10, of the Mon­
tana Constitution, provides: "All per­
sons possessing the qualifications for 
suffrage prescribed by Section 2 of 
this article as amended and such other 
qualifications as the legislative assem­
bly may by law prescribe, shall be 
eligible to hold the office of county 
superintendent of schools or any other 
school district office." 

The legislature, by Section 950.1, 
provided: "No person shall be eligi­
ble to the office of County Superin­
tendent of schools in any county of 
Montana, who, in addition to the qual­
ifications required by the constitu­
tion of the State of Montana, is not 
the holder of a state certificate of­
fered by the State of Montana, grant­
ed by endorsement upon graduation 
from a standard normal school, or 
college, or university; or who is not 
the holder of a certificate offered by 
the State of Montana designated as 
a certificate granted by examination 
in accordance with the rules and reg­
ulations as prescribed by the State 
Board of Educational Examiners; and 
who has not had at least three years 
successful experience as a teacher, 
principal or superintendent of public 
schools. The above qualifications 
shall not prohibit the re-election of 
present incumbents." 

Since by the consolidation of offices 
as provided by Article XVI, Section 5, 
of the Montana Constitution, the of­
fices consolidated are not abolished 
but "the powers and duties of said 
offices consolidated" are merely "com­
bined" in one person, it is my opinion 
that the person who holds such con­
solidated office and discharges the 
duties thereof must possess the quali­
fications of each of the consolidated 
offices as prescribed by the Consti­
tution and statute and he is likewise 
subject to the limitations of each. 
There is nothing in said Article XVI, 
Section 5, as amended by the vote of 
the people November 6, 1934, which 
expressly or impliedly indicates any 
intent to repeal or amend any con­
stitutional or statutory provision pro­
viding qualifications for office and 
therefore they stand unaffected by 
such constitutional provision. 

"2. Must the person elected to the 
office of Assessor after the office of 
County Surveyor has been consoli-

dated with the assessor's office have 
the qualifications prescribed by Sec­
tion 4835 of the Revised Codes of 
1921 ?" 

For the reasons given in our opin­
ion to County Attorney Farr, October 
14, 1935, Section 4835, R. C. M. 1935, 
in so far as it attempts to add to the 
constitutional qualifications of a 
county surveyor, is unconstitutional 
and your question must therefore be 
answered in the negative. 

"3. Would the incumbent of the 
assessor's office after the office of 
county surveyor is consolidated with 
it be entitled to receive $7.00 per day 
as provided by Section 4921, Revised 
Codes of 1921?" 
Article XVI, Section 5, provides: 

"* * * the provisions hereof shall not 
be construed as allowing one (1) of­
fice incumbent to be entitled to the 
salaries and emoluments of two (2) 
or more offices." 

Section 4749.7 reads: "When two 
or more offices are consolidated un­
der a single officer such officer shall 
receive the highest salary provided by 
law to be paid to any officer whose 
duties he is required to perform by 
reason of such consolidation and shall 
give a bond in the same amount as 
would have been required of such of­
ficer." 

Section 4921 provides: "The county 
surveyor is entitled to receive and col­
lect for his own use the following 
fees: For services in making a sur­
vey required by any court, or upon 
the application of any person, the sum 
of seven dollars per day, to be paid 
by the person making the application, 
and if made for the county by order 
of the board of county commissioners, 
to be paid out of the contingent fund." 

Since said Section 4921 mentions 
"salaries" and not "fees" and survey­
ors are not paid salaries, it is my 
opinion that where the offices of 
county assessor and county surveyor 
are consolidated the salary fixed by 
law for county assessor should be paid 
to the officer. 

"4. How shall the title to the 
consolidated offices be designated on 
the election ballots? That is, should 
the office of County Treasurer be 
now simply called the office of Coun­
ty Treasurer, or should it be called 
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the office of County Treasurer and 
County Superintendent of Schools?" 

Since no office is abolished by Ar­
ticle XVI, Section 5, of the Montana 
Constitution, by consolidation but the 
powers and duties of the two officers 
are merely combined and vested in one 
person, it is my opinion that such of­
ficer holds both offices and that both 
offices should be designated together 
on the ballot as "County Treasurer 
and County Superintendent of 
Schools" or vice versa. 

Opinion No. 307. 

Offices and Officers-Consolidation of 
Offices-Sheriff-Coroner. 

HELD: The offices of Sheriff and 
County Coroner may be consolidated. 

Hon. Frank H. Johnson 
State Examiner 
The Capitol 

June 29, 1936. 

You have asked my opinion (1) 
whether the county offices of sheriff 
and coroner may be consolidated. and 
(2) whether in the event the offices 
of county treasurer and county super­
intendent of schools are consolidated 
the qualifications of the latter as pro­
vided by Section 950.1, R. C. M. 1935, 
are abrogated. 

You have pointed out that the cor­
oner in holding an inquest might be 
p~rforming duties which are judicial 
in nature while the sheriff is an ad­
ministrative officer and a130 that the 
coroner is the only officer who has 
authority to arrest the sheriff. 

Ar:ticle XVI, Section 5, expressly 
prov1des that "the Board of County 
~om~issi~ners of any county may, in 
1ts d1scretlOn, consolidate any two (2) 
or more of the within named offices 
and combine the powers and duties of 
the said offices consolidated." The 
offices of both sheriff and coroner are 
named in this section. It is there­
fore my opinion that these two offices 
may be consolidated. 

Whether a coroner is a judiCial of­
ficer or an administrative officer it 
is not necessary to decide (although 
I am inclined to the view that he is an 
administrative officer since the hold­
ing of an inquest is merely conduct­
ing an investigation) because Article 

IV, Section 1 of the Montana Consti­
tution provides: "The powers of the 
government of this State are divided 
into three distinct departments: The 
legislative, executive, and judicial, 
and no person or collection of persons 
charged with the exercise of powers 
properly belonging to one of these de­
partments shall exercise any powers 
properly belonging to either of the 
others, except as in this constitution 
expressly directed or permitted." 

If Article XVI, Section 5, of the 
~onstitution provides an exception, it 
1S therefore permitted by said Ar­
ticle IV, Section 1. But even if it had 
not been, it would have been effective 
anyway. 

It is true that Section 4792 pro­
vides: "When the sheriff is a party 
to an action or proceeding, the process 
and orders therein, which it would 
otherwise be the dutv of the sheriff 
to execute, must be executed by the 
coroner of the county." 

It is not necessary, however, to de­
termine whether the coroner is the 
only person who may serve process 
upon the sheriff, or whether the per­
son acting as both mayor must serve 
process upon himself. If any diffi­
culty as such exists, it was created by 
the people themselves by the said 
constitutional amendment authoriz­
ing the consolidation of offices and it 
can in due time be remedied by the 
legislature. In the meantime, the 
constitutional provision must prevail. 

In my opinion your second question 
should be answered in the negative. 
See my opinion to County Attorney 
Murphy, dated June 27, 1936, No. 306. 

Opinion No. 309. 

Licenses-Architects-Ruilder-Con­
tractor-Manufacturer-Payment 

of License-Counties. 

HELD: The license fee required by 
Section 2441, R. C. M. 1935, must be 
paid on ~ business of $15,000 per year 
whether 1t be gross or net and it must 
b~ paid in the county wh~re the prin­
c1pal place of business is located. 

Hon. Frank H .. Johnson 
State Examiner 
The Capitol 

June 29, 1936. 

You have called attention to Sec-
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