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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 300.

Schools—High Schools—Budget—
Transfer—Building Fund.

HELD: Funds remaining in the
High School General Fund of a school
district maintaining a high school may
not by a vote of the electors of the
district, be transferred to the build-
ing fund to be used for building pur-
poses, but such funds must be used for
the purposes of the next ensuing
budget.

June 6, 1936.
Miss Elizabeth Ireland

Superintendent of Public Instruction
The Capitol

You have requested my opinion
whether a school district maintaining
a district high school may transfer
the surplus from the High School
General Fund to the High School
Building Fund. We have a request
for an opinion upon the same subject
from Lee Butler Farr, County Attor-
ney of Richland County.

It appears that three school dis-
tricts maintaining high schools in
Richland County have built up a con-
siderable surplus in their High School
General Fund. The trustees of these
districts now desire to make a trans-
fer from the High School General
Fund to the High School Building
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Fund. The crowded condition of
buildings in those districts makes it
desirable to construct new school
buildings or additions to the existing
buildings.

It is suggested by the school trus-
tees that such a transfer may be made
under the provisions of Section 1205,
R. C. M. 1921. The history of that
section begins with an act of the ter-
ritorial legislature of 1871. The pro-
visions regarding transfers of surplus
for building and repairs first appear
in Section 1908, Fifth Division, Com-
piled Statutes of 1887, and have been
carried with amendments into Section
1205, supra. Those provisions were
enacted by the territorial legislature
to have application to the common
schools of those days. Public high
schools were not yet maintained by
the state.

This office on May 11, 1934, issued
an official opinion in which it was
held that section 1205, supra, cannot
be reconciled with the provisions of
the School District Budget Act (Chap-
ter 146, Laws of 1931), and that sur-
plus funds in the general fund of the
district may not be transferred under
the provisions of said Section 1205,
but that such funds must lapse into
the unappropriated funds of the dis-
trict (Volume 15, Official Opinions of
the Attorney General, p. 369).

The reasoning of that opinion ap-
plies with special force to the High
School Budget Act (Chapter 178,
Laws of 1933). The preliminary budg-
et for a school district maintaining
a high school is prepared and filed
with the County Superintendent of
Schools. The County Treasurer must
prepare a statement to be attached to
the preliminary budget, which state-
ment must show ‘‘cash on hand, June
30, 19......, and obligations to be met.
1. Cash on hand in district or county
high school fund (including reserve)
* % * ) (Section 10.) In determining
the “amount necessary to be raised
by tax levies for high school pur-
poses” the budget board must deduct
“cash on hand in high school fund of
district or county high school as per
treasurer’s statement.” (Section 18.)
It therefore appears to be the clear
intent of the High School Budget Act
that surplus moneys in the general
fund of the district high school shall
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be used for the purposes of the budg-
et of the next ensuing year.

The High School Budget Act makes
special provision for transfers, but
only for transfers between appropria-
tion items in the budget (Section 14).
The act provides that “all appropria-
tions, other than appropriations for
uncompleted improvements in pro-
gress of construction, shall lapse at
the end of the school year; * * *
(Section 17.) The act further pro-
vides for appropriations for ‘repairs
and upkeep of buildings and grounds”
(Part I, Subdivision III, of the Budget
Form, Section 2) and for ‘“new
grounds, buildings and alterations”
(Part I, Subdivision V1I, of the Budg-
et Form, Section 2). The only con-
clusion to be drawn from the provi-

* sions of Sections 14, 17 and 2 is that

the trustees must, if they wish to use
moneys raised by the special high
school tax levy for that purpose,
make provision in the budget for
funds with which to build or to make
improvements upon school buildings
used for high school purposes.

It is therefore my opinion that the
provisions of Chapter 178, Laws of
1933, cannot be reconciled with the
provisions of Section 1205, R. C. M.
1921; and that funds remaining in the
High School General Fund of a school
district maintaining a high school
may not, by a vote of the electors of
the district, be used for building pur-
poses.
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