OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 1%8.

Motor Vehicles—Registration—
Licenses

HELD: 1. In all cases where motor
vehicles have been previously regis-
tered the previous registration receipt
must accompany the application.

2. The county treasurer may accept
an application for registration or re-
registration without the previous reg-
istration receipt ONLY when a car
has not been previously registered.

September 30, 1935.
Mr. Austin B. Middleton
Registrar of Motor Vehicles
Deer Lodge, Montana
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You have submitted the following
questions:

“1. Is the last registration receipt
necessary for a car which has been
licensed in the State of Montana
prior to January 1, 1934 °?

“2. Under what circumstances may
the county treasurer accept an ap-
plication for registration or re-reg-
istration without the registration re-
ceipt of a car which has previously
been registered and licensed in this
state?”

Section 1, Chapter 13, Laws of 1933-
34, Extraordinary Session, amending
Chapter 158, Laws of 1933, provides:
“The Treasurer of any county shall
not accept any application for regis-
tration or re-registration of any
motor vehicle unless such application
be accompanied by the previous reg-
istration receipt issued by the Regis-
trar of Motor Vehicles, * * *7”

Then follows an exception in the
following language: ‘“Except in cases
of automobiles not previously licensed
in Montana.” This act became effec-
tive on January 1, 1934 (Section 3),
which' is the date mentioned in the
proviso which follows covering cases
of automobiles not previously li-
censed: “* * * provided, upon applica-
tion for registration or re-registra-
tion of motor vehicles upon which li-
cense has not been paid prior to Jan-
uary 1st, 1934, that if the applicant
in possession of any motor vehicle shall
present, with his application for Ili-
cense, an authentic and regularly is-
sued certificate of title to any motor
vehicle for which applicant desires to
obtain a license, showing good title
in applicant, and no license was ob-
tained for such motor vehicle for the
last preceding year, the County Treas-
urer shall accept payment for the
license for such motor vehicle for
the current year and a license shall
be issued to such applicant. * * *»

This proviso last quoted must all
be read together, and applied as so
read, and it must also be read in con-
nection. with the first part of the
section above quoted. When so read,
the conclusion is irresistible that, in
all cases where cars have been pre-
viously registered, the previous regz-
istration receipt must accompany the
application.
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Your first question, therefore,
should be answered in the affirma-
tive. Answering your second question,
only when a car has not been pre-
viously registered may the County
Treasurer accept an application for
registration or re-registration with-
out the previous registration receipt.
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