OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 115.

Fairs—County Fairs—Fair Commis-
sion, Powers of—Term of Office
—County Commissioners.

HELD: 1. The county fair commis-
sion has the power to use the county
fair grounds without the sanction and
approval of the board of county com-
missioners.

2. Members of the county fair com-
mission, whose terms expire, hold over
until their successors have qualified.
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3. Members of the county fair com-
mission may only be removed from
office, by the county commissioners,
for cause.

June 14, 1935.
Board of County Commissioners
Valley County
Glasgow, Montana

You have submitted the following
questions:

1. Can the fair board operate and
put on a fair, using the County Fair
grounds without the sanction and
approval of the County Commis-
sioners?

Section 4546, Revised Codes 1921,
provides: ‘“‘Said commission shall do
all things necessary to hold a success-
ful county agricultural fair in their
respective counties, and shall have
charge of all fair grounds and fair
property.”

Section 2 of Chapter 52, Laws of
1935, also provides: “Said County Fair
Commission shall have control and
operation of the fair and the super-
vision and management of the fair
grounds and also the leasing of build-
ings and fair grounds and shall return
to the fair fund of the county all rev-
enue obtained from the leasing or
renting of the same.”

In view of these sections it is my
opinion that the Fair Commission has
the power to use the county fair
grounds without the sanction and ap-
proval of the Board of County Com-
missioners.

2. The terms of two members of
the fair board have expired and they
have not been reappointed or any
appointment or action taken on the
vacancies. What would be your ad-
vice on this matter?

By Section 4545, Revised Codes 1921,
it is the duty of the Board of Com-
missioners to make appointments to
the Fair Commission at the regular
meeting in December each year. Fail-
ing to do this, the members whose
terms expire hold over until their suc-
cessors have qualified. (Sec. 423, Re-
vised Codes, 1921; Vol. 12 Official
Opinions of Attorney General, page
116.)

See also 46 C.J. 968, Section 110,
where it is stated that the general
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trend of decisions is to the effect that
a public officer holds over until his
successor qualifies even in the absence
of a statute.

3. Can the Commissioners dis-
charge the entire Fair Board of the
"County or in any way terminate the
Fair Board?

Section 4545, Revised Codes, as
amended by Chapter 30, Laws of 1927,
provides for the appointment by the
County Commissioners of a County
Fair Commission, the term to be for
two years. There is no provision for
their removal. In State ex rel. Nagle
v. Sullivan et al, 98 Mont. 425, our
Supreme Court said, page 438: “The
power to appoint carries with it, as
an incident, in the absence of consti-
tutional or statutory restraint, the
power to remove (Touart v. State,
173 Ala. 453, 56 So. 211; Cameron v.
Parker, 2 Okl 277, 38 Pac. 14; Spon-
ogle v. Curnow, 136 Cal. 580, 69 Pac.
255; Sanders v. Belue, 67 8. C. 171,
38 S.E. 762), but provision for ap-
pointment for a fixed term -consti-
tutes such restraint, and, in the ab-
sence of any provision for summary
removal, one appointed for a fixed
term can be removed only for cause.
(23 Am. & Eng. Ency. of Law 437,
and cases cited from many jurisdic-
tions.)”

Since the Fair Commission mem-
bers are appointed for a fixed term
and there is no statute providing for
their removal, they can only be re-
moved for cause.

As to liability for the deficit, your
question is general and not all of the
facts are submitted. I call your atten-
tion, however, to the Budget Act
found in Chapter 148, Laws of 1929,
and particularly to paragraph 3 of
Section 5 thereof. In general it is my
opinion that the County is not liable
for expenditures in excess of the
budget or appropriation.
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