OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 79

Opinion No. 99

Schools — School Trustees — Sale of
School Property—County Commission-
ers—Meetings—Waiver of Notice.

HELD: In the absence of procedure
fixed by statute for sale of school
property, trustees may select the mode
reasonably well adapted to the accom-
plishment of the end.

Posted public notice required by Sec-
tion 4462, amended Taws 1929, Chapter
35, is for benefit of public and cannot
be waived by commissioners.

March 3, 1933.

You have requested my opinion on
the following questions:

“1, Under the provisions of our
statute in regard to the electors of a
school district authorizing the trus-
tees to sell or dispose of a school
building, may the trustees make such
sale in any manner they think most
advantageous?

“2, Can the board of county com-
missioners, under the provisions gov-
erning extra or special sessions of the
board, as provided in Chapter 35,
Laws of 1929, waive the notice re-
quired by that statute under any cir-
cumstances?

“3. If a legal meeting of the board
of county commissioners cannot be
held until public notice has been post-
ed for two days as required by the
session laws referred to in question
2, how can a board legally act on mat-
ters that require immediate atten-
tion?”

I find no provision in the statutes
which prescribes the procedure to be
followed by school trustees in selling
or disposing of school buildings. In
the absence of such specific provision,
I am of the opinion that the trustees
should be left free to use their own
discretion in selecting the mode of pro-
cedure and that their action would be
upheld if the mode of procedure is
reasonably well adapted to the accom-
plishment of the end. It would seem
that the rule announced by the Su-
preme Court in the case of Morse v.
Granite County, 44 Mont. 78, should be
applicable. The court, in speaking of
the powers of county commissioners,
said on page 89:
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“Therefore, its board of commis-
sioners—its executive body—is a body
of limited powers and must in every
instance justify its action by refer-
ence to the provisions of law defining
and limiting these powers. (Section
2804 ; State ex rel, Lambert v. Coad,
23 Mont. 131, 57 Pac. 192). If, how-
ever, there is no question of the exist-
ence of the power to do the act pro-
posed, and the mode of its exercise
is not pointed out, the board is left
free to use its own discretion in select-
ing the mode it shall adopt or the
course it shall pursue, and the result
cannot be called in question if the
course pursued is reasonably well
adapted to the accomplishment of the
end proposed.”

While no specific procedure has been
fixed by statute, it might be advisable
to suggest to the school trustees that
where the value of the property justi-
fied, it would be good practice to ad-
vertise and sell such property at pub-
lic sale. In a good many instances, I
presume the property to be sold is of
such little value that the board would
not feel justified in expending a great
deal of money for advertising or ap-
praising the property.

As to whether or not the county com-
missioners may waive the notice of
special meeting required by Section
4462 as amended by Chapter 35, Laws
of 1929, I am of the opinion that this
notice was intended to be for the bene-
fit of the public and, therefore, it can-
not be waived. There seems to be some
confusion of authorities in this con-
nection. When personal notice to the
members of the board of a proposed
special meeting is provided, I am of
the opinion that such notice may be
waived by the members of the beard if
they meet voluntarily and unanimously
agree upon holding a special session.
See: Morse v. Granite County, supra;
Reid v. Lincoln County, et al, 46 Mont.
31; 15 C. J. 464, Section 115.

I do not feel that I should render an
opinion in regard to your third ques-
tion as to how the bhoard can legally
act on matters that require immediate
attention, without knowing all of the
facts pertaining to the business to be
acted upon and the emergency. It is
possible that in extremely urgent cases
the board might take some action

which later might be ratified at a
meeting called after giving the re-
quired two days’ posted public notice.
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