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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 84
County Treasurers—Fees for Overtime.

HELD: A county treasurer is not
permitted to charge fee for furnishing
information regarding taxes, even
though he works overtime.

February 23, 1933.

You have submitted the following
questions: “May a county treasurer
in the state of Montana legally charge
a fee for furnishing information to a
resident taxpayer as to whether or not
the taxes on certain property be paid?
In case of refusal to pay such fee, may
a county treasurer refuse to furnish
information relating to the tax rec-
ords?’

There is no Montana statute which
authorized a county treasurer to charge
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a fee for furnishing information to a
person inguiring about taxes on prop-
erty in which he is interested. Fees
are only collectable when expressly au-
thorized by law and an officer demand-
ing fees either from the public or the
state or other governmental bodies
must point to a particular statute au-
thorizing them. (46 C. J.-1017, Section
244).

Section 2169, R. C. M. 1921, as
amended by Chapter 96, Laws of 1923,
makes it the duty of the county treas-
urer to mail notices to taxpayers show-
ing the amount of taxes for the cur-
rent year. The county treasurer has
charge of the books and records which
show the amount of taxes due, interest
and penalty and the amount of the cur-
rent taxes on all taxable property in
the county. It is his duty to receive
and collect tax money. Only from the
county treasurer can taxpayers or per-
sons interested learn the true status
of any property in regard to delinquent
and current taxes. It is therefore the
duty of the county treasurer to furnish
this information which is disclosed by
his records, when required. Since he
is not entitled to a fee, none having
been provided by statute, he cannot re-
fuse to furnish the information because
no fee is paid. The salary paid to him
is his compensation for this service. It
is not the policy of the law that an of-
ficial should use his official position
for the purpose of private gain.

You state “there is never an argu-
ment with the treasurers in furnishing
all ithe desired information to the in-
dividual taxpayer free of charge rela-
tive to taxes, but when mortgage com-
panies send in large lists every few
months, which may require a day or
more to compile, the treasurers usually
make up the lists after hours as their
official duties will not permit time for
compiling these lists during regular
hours, and the parties desiring the in-
formation usually are willing to pay
the treasurer for his services, with the
pay retained by the treasurer for his
own use.”

If it is the duty of the county treas-
urer to furnish this information to the
individual taxpayer free of charge, it
is likewise his duty to furnish it to
corporations free of charge. 'There
should be no difference or distinction

between small and large taxpayers, be-
tween individuals, corporations, “mort-
gage companies”, or anyone else. It is
his duty to serve them all alike. 1If
the county treasurer is too busy dur-
ing regular office hours to-discharge
all of his duties, he cannot make a
charge for performing his official dut-
ies after regular office hours. To per-
mit a public officer to collect a fee
where none is allowed by statute and
to retain it, in addition to his salary. as
a condition to the performance of his
official duty on the theory that he was
working overtime, would be counte-
nancing and encouraging official cor-
ruption and certainly contrary to pub-
lic policy.

The fact that large corporations are
willing to pay in order to obtain either
a service to which they are legally en-
titled, or a special service to which
they are not entitled, is obnoxious on
the ground that it tends towards fav-
oritism; it may lead to a species of
tipping in order to obtain a better or
speedier service. Odious as such prac-
tice may be elsewhere, it should never
be tolerated or permitted in public of-
ficers. If the payment of a special
fee to an officer is for the purpose of
obtaining the ordinary service he is,
by statute, obliged to render, it is un-
necessary : if the payment is for the
purpose of obtaining a special service
or privilege, it should not be tolerated.
Tn either case it “encourages official
corruption’” and is contrary to public
policy. Mechem’s Public Offices and
Officers, Sections 881 and 374 : Throop
on Public Officers, Sections 478 and
481: McQuillin, Municipal Corpora-
tions. Second Edition, Secction 544 :
Evans v. City of Trenton, 24 N. J. IL.
764, 767 City of Indianapolis v. Lam-
kin, (Ind.) 112 N, E. 833: Tyrell v.
Mayor, ete., of City of New York, 53
N. E. 1111; Crosby County Cattle Co.,
v. McDermott, 281 8. W. 293: Frazier
v. Dundy County (Neh.) 213 N, W.
271 ; Furnia v. Grays Harbor County,
(Wash.) 291 Pac. 1111; Goldstein v.
Berry, 251 N. Y. S. 47; 232 App. Div.
583; 46 C. J. 1017, Section 242,

For the foregoing reasons, it is our
opinion that both questions which you
have submitted should be answered in
the negative.





