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Opinion No. 610

‘Elections—Candidates—Withdrawal
of Nominee—Vacancies—Title of
Aect, Sufficiency of—Statutes,
Construction of.

HELD: One who petitioned for the
nomination for the office of state sen-
ator and afterward received it at the
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primary election cannot withdraw.

The title of Chapter 6, Laws of 1933,
is sufficient since the Constitution only
requires that the subject of a bill shall
be clearly expressed in its title.

September 13, 1934.

Your letter and a copy of the opinion
which you gave the county clerk of
Carter County, concerning the right of
a person who petitioned for the nomi-
nation for the office of state senator
and afterwards received it at the pri-
mary election held on July 17, 1934,
to withdraw, are before me.

Though there is some room for doubt,
I think you arrived at the correct con-
clusion, namely, that the candidate
cannot mow withdraw. Your position
is supported by State v. Hamilton, 111
Pac. 1026, but is opposed by Elswick
v. Ratliff, 179 S. W. 11. The Supreme
Court of California in Bordwell v. Wil-
liams, 159 Pac. 869, mentioned both
cases but did not approve the decision
in either because it was not necessary.
The fact that on August 28, 1930, the
then Attorney General rendered an
opinion to the effect that a candidate
nominated under like circumstances as
the candidate in question could not
withdraw so as to create a vacancy,
(13 Opinions of Attorney General, 278)
and that the legislature which has
twice met in regular session since then
has apparently acquiesced in his con-
struction of the statute (Section 641,
R. C. M. 1921, as amended), should not
be overlooked in this connection. (Mil-
ler Ins. Agency v. Porter, 93 Mont. 567 ;
State v. District Court, 49 Mont. 146 ;
39 C. J. 1025.)

Whatever may be said of the title of
Chapter 98, Laws of 1927, and the title
of Chapter 34, Laws of 1929, there can-
not be any doubt that the title of Chap-
ter 6, Laws of 1933, is sufficient. The
rule enunciated in your opinion to the
effect that “the title of a statute must
incorporate the body of the statute,”
is altogether too broad. Section 23 of
Article V of the Constitution only re-
quires that. the subject of a bill shall
be clearly expressed in its title. It is
not necessary that the title shall em-
body the exact limitations or qualifi-
cations contained in the bill itself which
are germane to the purpose of the legis-
lature, if the general subject of the
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measure is clearly expressed in the
title. (State v. Anaconda C. M. Co., 23
Mont. 498 ; State v. Erickson, 75 Mont.
429; 59 C. J. 804-807.)
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