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Opinion No. 585

Elections—Candidates—Nominations
—~Qualifications—Counties.

HELD: One who was nominated for
county office by having his name
written in the ballot and who was not
a registered elector at that time but
who had become a registered elector
by the time he accepted the nomination
is entitled to be the candidate in the
general election of the party so nomi-
nating him,

August 1, 1934.

You request an opinion from this of-
fice on the following matter:

“A person was nominated for a
county office in Jefferson County, at
the primary election on July 17, 1934,
by having his name written in on the
ballots. At the time of the primary
election, he was not a registered elec-
tor of this county, but was a registered
elector in another county in this state.
On the 26th day of July, 1934, he
registered in this county by trans-
ferring his registration from another
county. In his registration card, he
stated that he had been a resident of
this county for six months. On the
27th day of July, 1934, that being
within the ten days after the primary
election at which he received such
nomination. he filed with the county
clerk of this county a written declara-
tion indicating his acceptance of said
nomination and paid to that officer
the fee required for filing such pe-
tition. Is this person qualified to file
such nominating petition as a candi-
date for a county office in this
county ?”

‘We know of nothing in the constitu-
tion or statutes that would render the
person described ineligible as a candi-
date for county assessor in your county.

Section 4723 R. C. M. 1921 provides:
“No person is eligible to a county of-
fice who at the time of his election is
not of the age of twenty-one years, a
citizen of the state, and an elector of
the county in which the duties of the
office are to be exercised, or for which
he is elected.” The election referred to
in this section, we think is the Novem-
ber election. No one is elected to of-
fice at the primary election, but merely
qualifies to come up at the regular
election. Some of the court decisions
hereinafter referred to relate to the
regular and not. primary elections but
we think the rules laid down will, in
a general way, apply here.

The decision in State v. Furnish, 48
Mont. 28, cited by you, we think, is de-
terminative of your question. The Su-
preme Court there held that registra-
tion prior to exercising the privilege
of voting was not. a part of the quali-
fications of an elector, but a means of
eliminating abuses in elections. Section
540 R. C. M. 1921 provides in part that
a voter must be a citizen of the United
States, a resident of the state one year
and of the county where he votes,
thirty days. next preceding the electon,
and twenty-one years of age or over.
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This fixes the legal status of an elector
as referred to in Section 4723. Except
where restricted by statutes an elector
is qualified to hold office.

The general rule on eligibility is
treated quite fully in 22 R. C. 1. pages
400-402, . and in Hoy v. State, 168 Ind.
506, 11 Ann. Cas. 944 and in note at
page 950. 22 R. C. L. at page 402,
says: ‘“The courts do not agree as to
the time at which the eligibility of a
person for public office must be de-
termined. * * * One line of authorities
holds the time of election is the proper
time * * * but the weight of authority
appears to be that where the word
“eligibility” is used * * * it has refer-
ence to the qualification to hold office,
rather than the qualification to be
elected to office.”

Disability to hold office existing at
the time of election may be removed
before the time arrives to qualify.
Naturalization after election and be-
fore qualification has been aHowed in
cases cited in 22 R. C. L. 403.

In State v. Huegle, 112 N. W. 234,
the Supreme Court of Iowa held that
“the statutory qualifications for pub-
lic office must exist either at the time
of election, or at the time of entering
on the duties of the office, as the
statute prescribing the qualifications
may direct. * * * When the words in
a statute prescribing the qualifications
* % * gye ‘eligible to office’ the eligi-
bility must exist at the time of enter-
ing office, and need not exist at the
time of election.”

“HKligibility is to be présumed rather
than denied.” (State v. Schragg, 291
Pac. 321, 158 Wash. T4.)
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