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a tten tion of the ba nk a t once to the 
peculiar de\"elopments recited above 
alHI which have been taken substan­
tin lIy from your letter. 

Opinion No. 568 

County Printing-Contracts, Sub-Let­
ting-Contt-acts, Assignment. 

HEI~D: Lnder Section 1, Chapter 10, 
Laws of IH2H, a newspaper is not only 
permitted but is posith'ely commanded 
to sublet in the e\'ent it should not be 
ahle to execute any part of the con­
tTIH:t for county printing. 

Printing contracts for county print­
in:.; cannot be assigned. 

A new agreement or contract is not 
required by the statute where the 
printing contract is so suh-Iet, and· 
will be unnecessar~' unless required by 
the original contract. 

,July 7, 1934. 
You ha\'e reque~ted an opinion as to 

whether or not Lewis and Clark Coun­
tv is to continue its cont.ract with the 
Helena I ndependent for county print­
ing, it appearing that hecause of a 
stl:ike, the Independent is unable to 
furnish the printing from its own 
plant but must. sub-let or procnre the 
prin ting elsewhere. 

The following sentence, found at the 
end of Section 1, Chapter 10, Laws of 
192!), is so clear tha t we do not see 
how anyone reading it can mistake its 
intent: "All newspapers which' may re­
cei ve any contract for printing under 
this act, and which lllay not be able to 
execute any part of such contract, shall 
be l'equil'ed to sub-let such contract or 
portion of contract to some newspaper 
or printing establishment within the 
f;tate, which shall do the work under 
contract so sub-let entirely within the 
state with Montana labor." ] t would 
appear that the legislature not only 
intended to permit a newspaper to sub­
let but positively commanded it to do 
so in the event it should not he able 
to execute any part of the contract.' 

Your second inquil-y raises the ques­
tion whether or not the contracting 
newspaper may assign the balance of 
the contract to some other printing 
concern, or whether they can hire some 
other concern to perform the balance 
of said contract. 

Wc think the contract cannot be as-

signed. The statute commands that 
such work must be sub-let. There is 
a hroad distinction between sub-letting 
and assigning. 'Ve quote the follow­
ing to indicate briefly what this dis­
tinction is: ""Where a contractor sub­
lets the whole or a part of the labor 
to be performed by him the party with 
whom he contracts is deSignated a sub­
contractor." (30 American and English 
Encyclopedia of Law, 2nd Ed. 1195.) 
"Unless expressly restricted by the 
terms of the contract the builder is 
not necessarily required personally to 
perform the work but may sublet it." 
(9 C. J. 735.) "In the absence of an 
pxpress contract making the owner li­
able, the compensation of persons who 
perform labor for. or furnish materials 
to, t.he builder who has undertaken to 
perform the work is generally to be 
paid by such builder, and not hy the 
owner, * * *." (!) C. J. 835.) 

Next you inquire whether or not thc 
person to whom the work is sub-let 
must. enter into a new agreement with 
the county. The statute does not re­
quire it and we assume, since you 
failed to say that the contract required 
it, that the contract itself makes no 
mention of the matter. The rule is well 
settled that in cases of contracts of 
this general nature the contractor need 
not secure the consent of the other 
party in order to sub-let the whole or 
a portion of his contract. 

Opinion No. 569 

State Plinting-Union Label-Consti­
tutional Law, 

HELD: Section 260, R. C. M., IH2!, 
requiring all state printing to contain 
the label of the International T~'po­
/.:raphicnl Union, is constitutional. 

July 7, 1934. 
"'e acknowledge your request for an 

opinion as follows: "Complaint bas 
been made to this office that printing 
for the State of Montana has been de­
lh'ered to the state purchasing agent 
which did not contain the label of the 
International Typographical Union. As 
we understand it this is in violation of 
Section 260, Chapter 18 of the Hevised 
Codes of :\iontana, 1921. Will you 
kindly l:,'i I'e us an opinion as to thc 
validity of this statute and whether 
or not It printing establishment not 
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having a union lahel, may legally do 
~tate printing?" 

Except. as limited by the Constitu­
tion of the United States or by the 
Constitution of the State, the State, 
in its sovereign capacity, has the right 
to enter into contracts at least to the 
same extent as individuals. The right 
of individuals to enter into contracts 
for the employment of certain kinds of 
labor has been before the courts and 
generally has been sustained. 

No one has suggested wherein the 
regulation in Section 260, R C. M., 1921. 
contravenes any provision of the Con­
stitution of the United States. Your 
request for opinion does not suggest 
wherein the provision contravenes any 
provision of the Constitution of the 
State of Montana. 

It can be argued that Section 30 of 
Article V of the Montana Constitution, 
which requires all printing to be given 
to the lowest responsible bidder, might 
render invalid a statute regulating the 
letting of printing under the condition 
stated. 'l'he only Montana case which 
seems to come near the question is 
that of State ex reI. Robert Mitchell 
Furniture Co. v. Toole, 26 Mont. 22. 
In that case the State Furnishing 
Board let a contract for furniture to 
the lowest bidder. Subsequently, ,by 
reason of objections from many labor 
nnions that the Furniture Company 
was unfair to organized lailor, the con­
tract was cancelled. The Court held 
that the contract could not be can­
celled upon that ground. 

There is a considerable distinction 
between the question in that case and 
the question here presented. There is 
110 statute which commands the cancel­
lation of contracts upon the ground 
that the person who already has re­
ceived a contract for the furnishing 
of furniture or similar commodities is 
not fair to organized labor. In the 
question presented there is a definite 
statute that printing must bear the 
union label, so that, in the case now 
presented the question is as to the 
power of the legislature, while in the 
case cited the question was as to the 
power of the Board in the absence of 
authority from the legislature. 

In that case is cited the case of 
Adams v. Brenan, 177 Illinois 194, 
which held that a board of trustees 
of a school district had no power to 

insert in an advertisement for bids 
the statement that none but, union 
labor should be employed in the work 
to be performed. The Court held that 
the board had no power to insert such 
a provision. In that case again, it does 
not appear that. the legislature passed 
any law which gave the board such 
power. It is true the Court said that 
the legislature itself would not have 
any power to make such a restriction. 
That statement, however, was obiter 
dictum, for the question of the power 
of the legislature was not hefore the 
Court, nor was the statement supported 
h~' any authority in point. 

It will be observed that, in Section 
SO of Article V, it is provided that the 
printing shall be let to the lowest re­
sponsible biddel' under such regulations 
as may be prescl'ibed by law. Whether 
or not, the requirement of a union label 
on printing is a "regulation" which the 
legislature might "prescribe by law" 
under the constitutional provision men­
tioned, is a matter which would be 
productive of prolific dispute. In the 
absence of any decision by the Supreme 
Court of this state upon the subject, 
we are inclined to advise you that 
public officers should indulge the pre­
sumption, many times repeated by our 
Supreme Court, that a statute is con­
stitutional. For the reasons foregoing, 
until the Supreme Court has held 
otherwise, we shall take the position 
that the statute is constitutional. 

Opinion No. 571 

Banks and Banking-Liquidation of 
Banks-Fees---tClerk of Court 
-CoWlty Clerk and RecOl'der 
-Superintendent of Banks. 

HELD: Superintendent, of banks and 
his liquidating agents, in liquidating 
closed banks, are not acting for the 
state but for the banks and their cred­
itors, and Section 4893, R. C. M., 1921, 
does not authorize them to receive the 
services of public officers without pay­
ing the statutory fees. 

July 9, 1934. 
You have requested an opinion on the 

question whether the state superintend­
ent of banks, or his liquidating agents, 
While liquidating closed banks are re­
quired to pay the statutory fees for 
filing and recording instruments in 
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