OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 557

Cities and Towns—Fire Departments
—Volunteer Fire Departments
—Salaries—Equipment, Use of.

HELD : Members of a volunteer fire
department may be paid by the city
from the general fund of the city if no
other fund exists from which compen-
sation could be paid.

Taking fire equipment without the
limits of the municipality for use else-
where is not authorized by law, though
frequently done in cases of grave emer-
zency.

June 21, 1934,
You submit the question: “Where an
incorporated city or town has a Volun-
teer Fire Department what compensa-
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tion can be paid to the Fire Chief or
Firemen ?’ You state that the volunteer
firemen are paid one dollar each in
case of a fire, and it is enquired if it
is permissible to pay the Fire Chief
six dollars per month.

Chapter 50, Part IV of the Political
Code, 1921, commencing with Section
5109, contains the law in relation to
fire departments. Section 5110, R C.
M., 1921, explains the organization of
such departments and the authority of
the city in relation to compensation.
Where departments are organized under
this provision the statutes quite fully
cover the subject. Section 5116, R. C.
M., 1921, provides that this Act does
not affect volunteer fire companies.
Section 5125, R. C. M., 1921 requires
the filing of a certificate by the city
clerk of all cities whether they have
an organized fire department, or a
partly paid or volunteer department.

It is my judgment that the members
of the volunteer fire department may
be paid by the city and that the pay-
ments which are authorized and men-
tioned would be legal. If no other
fund exists from which compensation
could be paid, it may be paid from the
general funds of the city.

You also ask whether it is permis-
sible for the fire department to take
all of the equipment out of the city
and leave the city unprotected while
they are gone. If they are allowed to
help out in another town when there
is a fire in such town, who is to pay
them for the trip?

There appears to be no authority
upon this matter. The fire department
of a municipality is organized and con-
ducted for the benefit of such muni-
cipality, and certainly such munici-
pality would not be authorized to pay
the expense of taking the equipment
without the limits of the municipality
for services elsewhere. If the equip-
ment were taken to the assistance of
another town, certainly there would
be a moral obligation upon the part
of such other community to pay for
the use of same. The only authority I
have been able to find is the case of
Matter of Brown, 211 N. Y. 8. 807,
which is not directly in point.

To take equipment without the limits
of the municipality for use elsewhere
is not authorized by law. In cases of
grave emergency it is frequently done.
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