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‘Opinion No. 493.

Relief—Settlement—Interstate Settle-
ment—Legal Settlement-—Residence.

HELD: The phrase “interstate set-
tlement” has no meaning in connection
with Monana relief statutes, and the
phrase “legal settlement”, as used in
some States, is practically synonymous
with “residence” in Montana pauper
statutes.

To be entitled to relief one must, un-
der Section 4531, R. C. M. 1921, as
amended by Chapter 19, Laws of the
Gxtraordinary Session, 1933, have re-
sided in the county to which he applies
for a period of one year, except in cases
of extreme necessity.

March 13, 1934.

We acknowledge receipt of yours of
the 10th requesting an opinion from
this office in the following matter:

“Does the State of Montana have
any definite interstate settlement law?

“Would settlement be acquired by
residing in a county of Montana for
a period of one year, self supporting
coming from another state?

“Would you say the following
which appears in our present settle-
ment pamphlet, is correct: ‘A person
must live six months in a county in
this state in order to acquire a legal
settlement and be entitled to public
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relief, except in case of severe illness’.

The phrase “interstate settlement”
has no meaning in connection with our
statutes relating to public relief, and
we doubt its having any application in
any other state.

“Legal settlement” in some states,
particularly some of the older states,
is practically synonymous with the
word “residence” as used in our stat-
utes relating to paupers.

Chapter 19 of the Extraordinary Ses-
sion of 1933-34 amends Sections 4531,
4532, and 4533, R. C. M. 1921, as for-
merly amended, and now requires resi-
dence of one year immediately preced-
ing application for public relief before
relief may be granted, except in cases
of extreme necessity. If it is found
that the applicant for relief has not
been a resident of the county °for one
year, next preceding, the county board
may provide transportation funds to
move the applicant to the county where
he resides.
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One can have but one residence, and
residence in one place cannot be lost
until another is gained. (Section 33,
R. C. M. 1921.)

In answer to question two, the an-
swer is, yes, provided the year’s resi-
dence in the county immediately pre-
cedes the application for relief.

In answer to question three: “One
vear” must be substituted in place of
“six months”, and, as “legal settle-
ment” is not wused in our statutory
pliraseology, the proper word to use is
‘residence”.
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