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Chapter 181 to which you refer was 
enacted by the Twenty-second Legis­
lative Assembly, not the Twenty-third. 

From a careful reading of the said 
chapter and the prior acts which that 
chapter amended, we are of the opin­
ion that it was the intent of the legis­
lature to provide for the "decent buri­
al" of all such persons as those named 
in the Act when deceased's estate, or 
relatives or friends could not provide 
such decent burial. The injunction that 
when the county pays for such hurial 
service such burial shall not be made 
in any pauper burial ground or ceme­
tery, we think, furnishes the key to 
this interpretation. Certainly, the stat­
ute does not mean that all persons 
named in the Act shall be buried at 
public expense regardless of their fi­
nancial condition or that of their rela­
tives at the time of death. 

We think it of particular significance 
that Section 4536 R. C. M. 1921 is in­
cluded in the Chapter entitled "Care 
of County Poor." We think this fact 
further supports the construction we 
have placed on the statute as indicated 
above. 

. Opinion No. 451. 

Co-Operative AssociatiollS--;Corpora­
tions-Fees-Secretary of State. 

HELD: The general laws governing 
corporations must control when ques­
tions concerning the incorporation of 
or the government of co-operative asso­
ciations are not covered by the Co-op­
erative Associations Act, Sections 6375-
6396, R. C_ M., 1921_ 

Where the question of fees for serv­
ices performed by the office of the 
Secretary of State is not covered by the 
Co-operative Associations Act, the gen­
eral laws governing corporations will 
control. 

February 7, 1934. 
You submit the following matter and 

request an opinion thereon: 
"Your predecessor in office, under 

date of January 14, 1927 (Vol. 12, 
page 22, Opinions of the Attorney 
General, 1926-28), gave this office an 
opinion to the effect that a coopera­
tive association organized under Chap­
ter 25 of Part III of the Civil Code 
of Montana, 1921, is not governed by 
the reneral corporation act and no 

filing fee should be charged by the 
Secretal'y of Stat.e and that amend­
ments to articles of incorporation 
should be filed in the same manner as 
the original articles. May I ask for 
a re\-iew of this opinion by your of­
fice a t this time? 

"It appears to me that Section 145 
of the Redsed Codes of 1921 is in­
tended to set up a schedule of fees 
which may be charged whenever sel'Y­
ice is performed by the office of the 
Secretary of State and it would ap­
pear to me that where the fee for 
such service, either in a change of 
name, increase of capital stock, or 
other amendment to articles, is not 
provided by the special act, the pro­
visions of Section 145 would apply." 

From the letter of the attorney for 
the Pondera Producers Co-Operative. 
Inc., which is attached to your letter, 
we quote the following: 

"The Pondera Producers Co-Opera­
tive, Inc., a co-operative association, 
desires to change its name to The Pon­
dera Poultry Growers, Inc. I have 
advised them that it is necessary to 
follow the procedure outlined in the 
statute, to-wit: Section 5918 of the 
Revised Codes as amended by Chapter 
38 of the Laws of 1931 in reference 
to the changing of names by corpora­
tion. I find no provision in the stat­
utes of this state for the change of 
name of a co-operative association and 
assume that the statute above men­
tioned applies. 

"However, under the law in refer­
ence to the organization of an ordin­
ary corporation the original articles 
of the corporation are filed with the 
County Clerk and Recorder and a cer­
tified copy filed with the Secretary of 
State while in the cases of a co-opera­
ti ve association the filing is just re­
versed and before proceeding on be­
half of the association I desire to 
know that your office will issue the 
certificate of change of name if the 
proceedings as outlined in the above 
mentioned are followed. 

We find very little in the statutes 
and court decisions bearing on your 
questions. In Section 6379 of the Act 
it is provided that such corporations 
shall be "subject to all duties, restric­
tions and liabilities set forth in the 
general laws in relation to simliar cor­
porations, except so far as the same 
may be limited or enlarged by this 
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Act." When, therefo.re, any questio.ns 
arise in relatio.n to the inco.rporatio.n 
of any co.ncern under the Act, Dr in 
relation to its go.vernment after inco.r­
poration, if such question is no.t co,'­
ered by any provision o.f the Act, resort 
must be had to the general corpora­
tion provisions of the sta tutes govern­
ing similar corporations. In Anderson 
v. Equity Co-operative Association of 
Roy, 67 Mo.nt. 291, the court held a 
co-operative concern liable under Sec­
tion 6003 for not filing its annual re­
port and, in the opinion, quoted that 
part. of Section 63H7 sct out abo'-e. 

The second paragraph of your letter 
mises a question not referred to by the 
attorney for the Po.ndera Producers 
CD-Operative, Inc., and a direct answer 
to your question as to the proper fee 
for your office to charge requires a 
construction of the statutes not easily 
arrived at. The general laws govern­
ing corporations must control except 
where specifically modified by special 
act. Where the Co-operative Act pro­
vides specific fees for specific service 
that Act controls. We do not think that 
it was the intention of the Legislature 
to grant to any corporatio.n or person 
the right to any service where the cost 
of the service rendered by the State 
would be greater than the fees author­
ized to be charged. 'Where there is 
doubt ahout the amount of the fee au­
thorized by the special act, we advise 
following the general provisions o.f the 
statutes. Any aggrieved party has a 
right to appeal to' the courts for re­
dress. 

Opinio.n No.. 454. 

Livestock-Inspectio.n o.f Hides-Hide 
Dealers-Licenses. 

HELD: An owner who. brings a beef 
hide from another county need not 
have the same inspected before seIling 
such hide in another ('Ounty. 

An owner seIling beef hide to hide 
buyer at his place of business need not 
ha ve the hide inspected befo.re such 
sale. 

There is no statute requiring a li­
cense fro.m one dealing exclush'ely in 
heef hides. 

February H, IH34. 
You ha "e submitted the following 

questions: 

"1. Does an owner who brings a 
beef hide from another county have 
to ha "e such hide first inspected in 
the former county? 

"2. When an owner sells beef hide 
to hide buyer at his place of business 
is it necessary that the hide be in­
spected before such sale? 

"3. Does the lawmake any pro­
vision requiring a license of one buy­
ing or selling beef hides'!" 

Answering your first question, I am 
unable to find any statute which re­
quires thnt nn owner who. brings a beef 
hide from another county must have 
such hide first inspected in the former 
county. Sectio.n 4, Chapter 172, Laws 
of IHSI. which seems to be the last 
word of the legislature on the subject, 
reads: 

"Every person or persons, firm, cor­
poration or association, slaughtering 
cattle for their own use, must before 
disposing of the hide or hides fl'Om 
such cattle, have the same inspected 
by an officer authorized to make such 
inspection and secure a certificate of 
inspection as hereinbefore provided 
for. It shall be unla wful for any per­
son or persons, firm, corporation, or 
associa tion to sell or offer for sale 
any hide or hides from neat cattle 
which have not heen inspected and 
identified by an authorized inspecto.r. 

"Beef or veal hides may be sold to 
buyers without inspection; provided 
the purchaser immediately takes such 
hide or hides to the inspector residing 
in the county where such hide or 
hides were sold, and closest to the 
point where sale was made for inspec­
tion and identification. Such buyer 
must deli ,'er to the inspector a bill o.f 
sale signed hy the seller, fully describ­
ing such hide or hides as to sex, age, 
color, brands and whether green or 
dry. Such bills of sale shall be trans­
mitted by the inspector to the county 
clerk and recorder with the report of 
the inspection." 
The first sentence forbids a person 

slaughtering cattle for his own use 
from disl)Osing o.f hides from such cat­
tle without having them inspected and 
securing certificate of inspection. Then 
follows a provision that it shall be un­
lawful for any person to sell or offer 
for sale any hides from neat cattle 
which ha "e not been inspected and 
identified by an inspector but in the 
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