Opinion No. 396

Public Administrator, Expenses of Ad-
ministration — Probate—Funds of
Estates—County Commissioners

HELD: Necessary expenses of ad-
ministration of an estate by a Public
Administrator come under the probate
provisions of the statutes and must be
allowed in accordance therewith. The
Board of County Comimissioners has no
jurisdiction to pass upon or allow such
claims for expenses.

November 23, 1933

You have requested my opinion on
a claim of the public administrator
for mileage as a county officer.

Executors and administrators of es-

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

tates are entitled to be reimbursed for
such expenses as are necessary in the
administration of any estate, but
claims for such expenses must be pre-
sented to and approved by the Dis-
trict Court and when approved are
payable out of the particular estate in
relation to which such expenses were
incurred, not out of public funds. The
came laws apply to public administra-
ters, in this particular, as to any other
administrator. We do not see where
the question is of special interest to
the county commissioners. It is not
within their jurisdiction. 1f any such
claim is presented to them they have
no authority to pass upon it. or to pay
it out of public funds. Such claims
come under the probate provisions of
the statutes, and must be presented to
the District Judge, who must counter-
sign checks of the public administra-
tor drawn on the county treasurer for
administration expenses of any estate.
(Sections 10001 and 10003, R. C. M.
1921.)

It is true the funds belonging to any
estate coming into the hands of the
public administrator must be deposited
with the county treasurer, but they
are trust funds, and as trust funds are
under the supervision of the probate
court and not the county commission-
ers.
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