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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 252

County Treasurer-—Taxes—Payment by
Check—Exchange or Float Charges
—Banks and Banking.

HELD : County treasurers, in accept-
ing checks in payment of taxes, do so
at their own risk, and if proceeds from
collection thereof are insufficient be-
cause of exchange or float charges, the
county cannot be charged with defi-
ciency or protest fees.

State banks may charge exchange on
outside check drawn in favor of county
or city.

Banks are not required to give credit
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to county for amount of check deposited
or taken for collection until the money
is received.

June 24, 1933.

You have submitted the following
¢uestions :

“1. Can the county pay exchange on
checks, if so, from what funds shall
it be paid?

“2. Can banks authorized to do busi-
ness in the State of Montana charge
exchange on outside checks drawn in
favor of Montana counties or cities?”’

“3. Can the county treasurer pay
from county funds protest charges on
bank items that are protested?

“4. Would it be permissible for the
banks to withhold credit to the county
until outside items have been paid, or
would it be permissible for the banks
to credit items as they are received
and at the end of the quarter when
settlement is made for interest on
daily balance, to make an estimated
deduction for the float items?”’

Answering your first question, we
have held that the county treasurer has
no authority to accept anything in pay-
ment of taxes except money. (Opinion
No. 221, this volume). Acceptance of a
check on a bank is at most only a con-
ditional payment and taxes are not
paid until the check is paid. (61 C. J.
964, Section 1242). If the proceeds from
the collection of the check are insuffi-
cient, the taxes are not paid in full.
Since the county treasurer can only
legally accept money in payment of
taxes, he should not accept a check on
a bank unless it will be sufficient,
when paid, to pay the taxes in full. It
follows that the county cannot be re-
quired to pay the express or float
charges on checks in the absence of
some statute authorizing it.

Answering your second question, I
know of no law which prevents banks
authorized to do business in the State
of Montana from charging exchange on
outside checks drawn in favor of Mon-
tana counties and cities. It is ques-
tionable whether the legislature could
legally enact such a law but in the
absence thereof such charge can be
made.

Since the county treasurer cannot ac-
cept anything but money in payment of
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taxes, he accepts checks at his own
peril and risk and consequently the
county, in the absence of statute, can-
not be charged with protest fees and
charges. :

I see no reason why a bank, if it
wishes to do so, may not choose either
alternative proposed in your question
No. 4. The bank may follow such prac-
tice as it follows with any other cus-
tomer of the bank, or such other prac-
tice as may be mutually agreed upon.
In making a deduction for exchange or
float items, the county treasurer is not
released from any loss which the coun-
ty may have sustained by the accept-
ance of checks or the failure to collect
taxes in full.
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